26 / 12 / 2024

Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı en büyük saray! Manisa Sarayı'nın tek yapısı olan Fatih Kulesi müze oldu!

Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı en büyük saray! Manisa Sarayı'nın tek yapısı olan Fatih Kulesi müze oldu!

Osmanlı döneminde Saray-ı Amire olarak bilinen ve Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırdığı 'en büyük saray' olarak bilinen Manisa Sarayı'nın bugüne kadar gelen tek yapısı olan Fatih Kulesi, müzeye dönüştüldü.



Osmanlı döneminde Saray-ı Amire olarak isimlendirilen ve Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın Anadolu'da yaptırmış olduğu 'en büyük saray' olarak bilinen Manisa Sarayı'nın bugüne kadar gelen tek yapısı olan Fatih Kulesi, müzeye çevrildi.  Müzenin, eksikliklerinin giderilmesiyle önümüzdeki günlerde hizmete açılması bekleniyor.


MANİSA SARAYI NE ZAMAN İNŞA EDİLDİ?

Yıldırım Beyazıt'ın oğlu Süleyman Çelebi ile 1390 yılında başlayan şehzadelerin Manisa'ya gelişleri; III. Mehmed'in 1595 yılında tahta çıkmasına kadar devam etti.

175 yıl şehzade sancağı konumunda olan Manisa'da, II. Murad tarafından Manisa Sarayı inşa edildi. Fatih Kulesi ise Manisa'da şehzadelik yapan Fatih Sultan Mehmed tarafından 1446-1451 yıllarında saraya eklendi.

Şehzadelerin sancaklarda eğitim alması geleneğinin kalkmasıyla Manisa Sarayı, yavaş yavaş tahliye edilmeye ve kaybolmaya başladı.

Son olarak Yunan işgalinde de sarayın geriye kalan parçaları yanarak yok oldu, sadece Fatih Sultan Mehmed'in şehzadeliğinde yaptırdığı Fatih Kulesi kaldı. Yapı, 11 Kasım 1955 yılında Maliye Hazinesi'nce Türkiye Kızılay Cemiyeti tüzel kişiliğine verildi ve uzun yıllar Kızılay Şubesi olarak hizmet verdi.

Osmanlı nın Anadolu da yaptırdığı en büyük saray! Manisa Sarayı nın tek yapısı olan Fatih Kulesi müze oldu!

FATİH KULESİ NE ZAMAN HİZMETE AÇILACAK?

Fatih Kulesi'nin 2021 yılında başlatılan rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Kule'nin müzeye dönüştürme çalışmalarının inceleyen Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, "Manisa'da Fatih Sultan Mehmed’in inşa ettirdiği, dokunduğu, kullandığı bir yapıyı, tekrar ayağa kaldırmanın çok heyecanlı olduğunu belirtti.

Restorasyonu tamamlanan kule, şehrin kimliğine uygun şekilde teşhir-tanzim çalışmaları yapılacak. Söz konusu yapı, bakanlık, valilik ve Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile müzeye dönüştürülecek.

Sudak, müzede özellikle Saray-ı Amire'yi anlatılacakç Bu yapının şehre kazandıırlması hem tarih hem de kültür açısından çok önemli olduğu gibi  şehrin turizmi açısından da çok önemli olacağını aktardı.  

Özellikle yurt içi veya yurt dışından gelen ziyaretçilerin Manisa Sarayı'nı çok merak ettiklerini söyleyerek '' Nihayet bu çalışmayla ufak da olsa sarayın bir parçası görünür hale geliyor. Bu çalışma ziyaretçi sayımızı da arttıracaktır. Tabii ki bu çalışmalar uzun soluklu, getirisini yıllar içinde göreceğimiz çalışmalar" diye konuştu.

Kule Müze'nin, eksiklikleri giderildikten sonra, önümüzdeki günlerde hizmete açılması bekleniyor.

Osmanlı'dan günümüze kira çıkmazı!

Müze Kart satışları yüzde 63 artarak rekor kırdı!

Müze ve ören yerlerine yüzde 45'e varan zam! 1 Temmuz'dan itibaren geçerli! İşte yeni fiyat listesi...

Geri Dön