Genel

Osmanlı'nın günlük yaşam nesneleri kitap oldu!

Osmanlının günlük yaşamı; bugün her biri sanat eseri olan nesneler M. Şinasi Acarın yeni kitabıyla hayat buluyor Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri adlı kitap YEM Yayından çıktı

Osmanlı döneminde günlük yaşamda kullanılan nesneleri Geçmiş tarihimizin, artık yeniden yapılması olanaksız ve her biri bir başka incelik ve güzellik taşıyan emanetleri olarak yorumlayan M. Şinasi Acar Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri adlı yeni kitabında, nesnelerin yapım tekniklerini, kullanım alanlarını ve yöntemlerini okuyuculara aktarıyor, sanatkârlarıyla ilgili bilgileri paylaşıyor.

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezinin mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri tasarımı, kültür, sanat vb. konu başlıklarında kitaplar yayımlayan yayınevi YEM Yayın,  M. Şinasi Acarın, Osmanlı döneminde günlük yaşamda kullanılan ve bugün artık her biri bir sanat eseri niteliğindeki nesnelerden örnekleri içeren Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri adlı kitabını yayımladı.

Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri; Osmanlının çeşitli dönemlerinde kullanılmış takvimlerden koyun saatlerine, terazilerden rubu tahtalarına, buhurdan ve gülâbdanlardan körüklü fenerlere, kemer tokalarından dikiş nakış araçlarına, mühürlerden kamış kalem ve kalemtıraşlara, hokka ve divitlerden elyazması kitaplara, sancak Kurânlarından rahle ve çekmecelere, ferman ve beratlardan kale anahtarlarına kadar çok sayıda nesneyi bir arada sunuyor.

Bir mühendis yaklaşımıyla uzun soluklu araştırma ve titiz bir çalışmanın sonucunda, bazıları ilk kez böylesi bir çalışmada yer alarak gün ışığına çıkan nesnelerin yapım teknikleri, kullanım yer ve yöntemlerinin yanı sıra sanatkârları hakkındaki bilgilere de yer vererek aktaran M. Şinasi Acar, kitabı ile ilgili olarak kültür tarihimizdeki değerleri tanımak, duyurmak ve koruyup gözetmek hepimiz için yerine getirilmesi gereken bir görev ve insanlık adına ödenmesi gereken bir borçtur. Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri, bu borcun hiç olmazsa çok küçük bir bölümünü ödeyebilmek amacıyla yazıldı diyor.

Geçmiş zaman penceresinden gülümseyip bizi selamlayan, birbirinden ilginç sanat eserlerimiz olduğunu belirten Acar, kitabına konu olan nesneler, eşyalar ve eserlere yaklaşımını da şöyle anlatıyor: Ata yadigârı bu eserlerin pek çoğunun bugün hiç ustası kalmamıştır. Günümüzde müzelerde ve antikacılarda rastlanabilen ve eski zaman kokan bedenleri bana hep yalnızlık hissi veren örneklerin pek çoğu, geçmiş tarihimizin artık yeniden yapılması olanaksız ve her biri bir başka incelik ve güzellik taşıyan emanetleridir. Tarihsel olduğu kadar sanatsal değer de taşıyan bu eserler, uzun ve büyük bir saltanatın belâgatli ve gururlu tanıklarıdır. Böyle eski değerlerimizi saklamak, korumak, tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak bizim insanlık görevimizdir. Bir ülkenin bireyleri, kendi ulusunun insanlık tarihine ve insanlığın kültür mirasına yaptığı katkıların bilincinde değilse, o ülkenin öteki uluslar nezdinde saygın bir yeri olması çok güçtür.

Kitaba tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevinin Beşiktaş ve Fulyadaki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com internet adresinden ulaşılabilir.

Osmanlıda Günlük Yaşam Nesneleri - M. Şinasi ACAR
YEM Yayın
Haziran 2011
Sert kapak (şömizli)
19,5x27 cm
574 sayfa
700ü aşkın renkli ve siyah-beyaz fotoğraf, minyatür, çizim
Türkçe

M. Şinasi Acar Kimdir
10 Şubat 1939 İstanbul doğumludur. Memur çocuğu olması nedeniyle ilk ve orta öğrenimi sırasında Ankara, İstanbul, Bodrum ve İzmirdeki çeşitli devlet okullarında okumuş ve 1962 yılında İTÜ Elektrik Fakültesinden yüksek mühendis olarak mezun olmuştur. Bir yıl kadar İzmir ESHOT Elektrik Şebeke Müdürlüğünde çalıştıktan sonra askere gitmiş ve askerliğini 1963-65 yılları arasında, Ankarada Mamak Muhabere Okulu ve İnşaat Emlâk Dairesi Başkanlığında mühendis olarak yapmıştır. Terhis olunca birkaç ay Betontaş A.Ş.nin Ankara Bürosunda görev alan Acar, 1966 yılı başında Eskişehirde ESTON A.Ş.de göreve başlamış ve 1992ye değin bu şirketin Genel Müdür Yardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerini üstlenmiş; 1992-99 yılları arasında Zeytinoğlu Holding A.Ş.de Grup Başkanı olarak çalışmış; bu dönemlerde ek olarak çeşitli şirket, sendika ve vakıflarda yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. 1984-2003 yılları arasında Nesin Vakfının yönetim kurulu üyeliği ve başkanlığı görevini üstlenmiştir.

Evli ve biri erkek diğeri kız iki çocuk sahibi olan Acar, halen Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde Türk Hat Sanatı seçmeli dersini vermektedir. Acarın, Türk Hat Sanatı (1999), Gelimli Gidimli Dünya (2004), Türkiyede Beton Prefabrikasyonun Tarihçesi (2006), İstanbulun Son Nişan Taşları (2006), Tavşanlı Zeytinoğlu Halk Kütüphanesi (2007),  Sevim Selametle birlikte Eskişehir Bibliyografyası (2009), Eskişehir-Zaman, Mekân, İnsan (2009), Bentler ve Sinanın Suyolu (2010) Atilla Bir ve Mustafa Kaçarla birlikte Güneş Saatleri Yapım Kılavuzu (2010), Rubu Tahtası Kullanım Kılavuzu (2010) ve Takiyüddinin Gözlem Araçları (2011) adlı kitapları yayımlanmış olup ilk kitabı Rusçaya çevrilmiştir. Ayrıca, çeşitli gazete ve dergilerde toplamı 100ü aşkın röportajları, prefabrikasyon, enerji ve özelleştirme üstüne teknik yazıları, geleneksel Türk sanatlarıyla ilgili araştırma ve incelemeleri ve yurtdışı gezi notları yayımlanmıştır. Nesin Vakfı Ödülü ve Türkiye Prefabrik Birliği Hizmet Ödülü sahibidir.


YEM Yayın Hakkında
Mimarlık, yapı, inşaat mühendisliği, sanat alanında dergi, katalog ve teknik kitaplar yayımlayan YEM Yayın, Yapı-Endüstri Merkezinin önemli yapıtaşlarından biridir. YEM Yayın, 1973 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarıyla ülkemizin mimarlık yayıncılığı alanındaki önemli bir boşluğu doldurmaktadır. Mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda yaygın bir bilgi paylaşım ortamı sağlamak YEM Yayının kuruluş amacını oluşturmaktadır. Mimarlık, şehircilik, kültürel miras, arkeoloji, fotoğraf, sanat, endüstri tasarımı vb. konu başlıkları altında, bugün sayısı 180i aşan ansiklopedi, sözlük, kitap, dergi, katalog vb. ürünleriyle YEM Yayın, profesyoneller için olduğu kadar bu konulara ilgi duyan tüm okurlar için de ayrıcalıklı bir yayınevidir. Eklenecek yeni başlıklarla yayın yelpazesini genişleterek hizmetlerini sürdürmek YEM Yayının ana hedefidir.

Yapı-Endüstri Merkezi Yapı Dünyasının 43 yıldır Bilgi Merkezi
Yapı-Endüstri Merkezi, yapı malzemesi ve teknolojisi alanında çalışan bir bilgi merkezidir. 1968den beri yapı sektöründe mal ve hizmet üreten kuruluşlar ile yine bu sektörde çalışan profesyonel yöneticiler, mimarlar, mühendisler, müteahhitler ve yapı malzemesi kullanıcısı tüm kesimlere hizmet vermektedir. Yapı malzemeleri ve teknolojilerinin sergilendiği Yapı Fuarları - Turkeybuild ve Ekodünya Fuarı, Yapı Bilgi Merkezi, YEM Yayın ile yayınladığı sektörel yayınları, YEM Kitabevi, yıl bütününe yayılan çeşitli organizasyonları, 2001den bu yana hizmet veren kapsamlı ve uzmanlaşmış portalı yapi.com.tr, mimarlık ve tasarım yayın platformu mimarizm.com, sanal ortamdaki mimarlık müzesi mimarlikmuzesi.org ve daha pek çok ürünü ile sektörün temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.yem.net