Otağ-ı Hümayun, 550 yıl sonra kültür merkezi oluyor
Osmanlı ordusunun Batı'ya yapacağı seferlerden önce ordunun toplandığı alanda Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağ-ı Hümayun, 550 yıl sonra kültür merkezi oluyor.
OSMANLI ordusunun Batı'ya yapacağı seferlerden önce ordunun toplandığı alanda Hünkar Kasrı olarak inşa edilen Otağ-ı Hümayun, 550 yıl sonra kültür merkezi oluyor. Yıldız Teknik Üniversitesi'nin Davutpaşa kampüsünde yer alan Otağ-ı Hümayun, 2010 AKB Ajansı ve üniversitenin işbirliğiyle onarımdan geçirildi. Yapı, bundan sonra üniversite bünyesinde çeşitli kültür sanat etkinlikleri mekanı olarak kullanılacak. Otağ-ı Hümayun, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Berin Alper, Doç. Dr. Nüket Tuncer ve Yrd. Doç. Dr. Faruk Tuncer'in danışmanlığında 9 aylık sürede restore edildi. 1957 yılında yapılan onarımda kubbeye yaklaşık 20 tona yakın, üst tonozlara ise 17 tona yakın yük bindirildiği için, betonla sıvanan tüm iç duvarları ve kurşun taklidi sıvayla sıvanan kubbe ve üst tonozları temizlendi.
ORJİNALE UYGUN
Yapının içinde zemin bozulmayacak şekilde sıva raspası, çıkan kalem işleri için ise kalem işi raspası yapıldı. Yapıya 3 bin 200 metrekare Horasan harçlı sıva, 50 metrekare mukarnaslı ve müzeyyen sıva yapıldı. Yapı zemini orijinaline uygun el yapımı klasik altıgen döşeme taşı ile kaplandı. Üst ana mekanda kalan son çiniler örnek alınarak çiniler yapıldı.
Habertürk
Otağ-ı Hümayun Kültür Merkezi'ne dönüştürüldü
Hünkar Kasrı olarak inşa edilen ve bir dönem Davutpaşa adıyla kışla olarak da kullanılan Otağ-ı Hümayun, yaklaşık 350 gün süren restorasyonun ardından kültür merkezi olarak dün törenle açıldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Yürütme Kurulu Başkanı Avdagiç, Osmanlı'nın kıymetli eserlerinden Otağ-ı Hümayun'un mimari özellikleri ile müze niteliği taşıdığını belirtti. Yapının uzun yıllar metruk bir halde olduğunu vurgulayan Avdagiç, binayı Yıldız Teknik Üniversitesi ile birlikte restore ettirdiklerini hatırlatarak, 'şehrimize nadide bir kültür sanat mekanı kazandırmış olmaktan fevkalade mutluyuz'' dedi. Öte yandan binanın insan hakları müzesi yapılmasını isteyen ve aralarında DİSK Başkanı Süleyman çelebi'nin de bulunduğu bir grup, yapının kültür merkezi olarak açılmasını protesto etti.
Sabah