Turizm

Otel fiyatlarında artış olacak mı? Flaş açıklama

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, Türkiye'deki mevcut durumu değerlendirdi. Vardar, otellerde geçtiğimiz seneye göre yüzde 60-70'e varan fiyat artışı olduğunu ancak bu yaz döneminde daha artış olmayacağını ifade etti. Turizm sektöründeki son gelişmeleri ve sektörün durumunu değerlendiren Vardar bayramın 9 gün olması ve yaklaşık 15 gün önceden açıklanmasının sektörü, esnafı ve seyahat acentalarını daha da memnun bir hale getirdiğini söyledi

 

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, merak edilen soruları yanıtladı. Turizm sektöründeki son gelişmeleri ve sektörün durumunu değerlendiren Vardar bayramın 9 gün olması ve yaklaşık 15 gün önceden açıklanmasının sektörü, esnafı ve seyahat acentalarını daha da memnun bir hale getirdiğini söyledi. Vardar “Sadece bu bayramda yaklaşık 1 milyon kişi seyahat acentalarıyla seyahat edecek diye düşünmekteyiz. Gece ortalaması 3 geceden 6 geceye çıkmış durumda ve yoğunluk genele yansımıi durumda. Hem mutluyuz hem de keyifliyiz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

 

Özellikle gıda ve enerji tarafında maliyetlerin döviz rakamlarının da üzerine çıktığınıı söyleyen Vardar “Türkiye’de yaklaşık 10 milyon kişi seyahat acentalarıyla seyahat etmekte ve eğer pazarı kapasite olarak 30 milyonlara çıkarma imkanı olursa böyle sıkıntılı dönemleri daha iyi bir şekilde atlatmak mümkün olacak. Özellikle otelci arkadaşlarımız bu sene iç pazarın önemini çok daha iyi anlamış durumda. Hemen hemen yüzde yüzün üstünde artan maliyetler mecvut.” değerlendirmesinde bulundu.

Bu sene bir önceki seneye göre otellerde yüzde 60-70 fiyat artışı olduğunu söyleyen Vardar “Eğer normal maliyetler yansıtılmış olsaydı bu, fiyatlara yüzde yüzün üzerinde yansmış olurdu. Biz 12 taksit yapıyoruz ve ayrıca vade farkı almıyoruz, o yüzden seyahat acentalarıyla seyahat etmek misafirlerimiz için daha avantajlı okuyor. Tabi bunu daha geniş kitlelere yaymak gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

 

Bayramda talebin yüksek olduğunu söyleyen Vardar “Sadece İstanbul’dan değil, Antep’ten Adana’ya, Muş’tan Van’a gibi Türkiye genelinde bir iç pazar hareketliliği mevcut şu an. Bu bayramda sadece deniz seyahati değil,bunun yanı sıra termal turizm olsun, kültür turizmi olsun talepler oldukça yüksek.” dedi.

Vardar fiyat artışıyla ilgili şu ifadelere yer verdi: ”Fiyatlar zaten arttı, bundan sonra yaz döneminde pek bir artış olmaz, ama kampanyalarda düşüş olabilir. Özellikle Ağustos ayında çünkü o ay yoğun bir ay. Artık sezon zamanı da Eylül-Ekim’e uzadı ve yüzde 50 daha aşağıda fiyatlarla tatil yapma imkanı olmakta. Biz sezonu 12 aya yayabilsek çok daha iyi olur diye düşünüyorum.