Mimari Tasarımlar

Otel mimarisindeki trendler!

AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu otel mimarisine dikkat çekerek, hangi otele hangi mimari tipinin uygun olacağını açıklıyor. Erkurtoğlu, mimari detaylar sayesinde otellerin hem doluluk oranlarını artırabileceğini hem de işletme maliyetlerini düşürebileceklerini belirtiyor.

Son dönemde kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ses getiren AE Mimarlık Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, konut inşaatlarında göz ardı edilen mimarinin otel mimarisinde kendisini gösterdiğine dikkat çekiyor. Türkiye’nin önemli sektörleri içerisinde yer alan ancak son iki yıldır düşüşe geçen turizm sektöründeki canlandırmayı sağlayacak sağlık ve şehir otelciliği konusunda ise mimari detayların gözden kaçırılmaması gerektiğini belirtiyor. Misafirleri en çok etkileyen unsurların; fonksiyonel yatak odaları, ortak kullanım alanları ve peyzaj olduğunu belirten Erkurtoğlu, “Türkiye’de konaklama tesislerinin mimarisine bakıldığında geçmişte oteller sadece konaklama amacıyla kullanılırken bugün 24 saat yaşanılabilen mekanlar haline gelmiştir.  Otellerin ana işlevi konaklama olduğu için odaların çok iyi çözümlenmesi ve doğal ışığı alması sağlanmalıdır. Genellikle iş amaçlı konaklamalar için tasarlanan şehir otelleri daha kompakt yapıdadırlar ve oda + kahvaltı sistemi çalışmaktadırlar. Yatak sayısının mümkün olduğu kadar arttırılması hedeflenmiştir. Sosyal donatı alanları minimalize edilmiştir. Ancak resort tesisler ise tatil amaçlı kullanıma açık olduğundan yatak sayılarının çok olmasının yanında sosyal donatı alanları ve peyzaj alanlarının çokluğu ana ekseninde tasarlanmaktadır.” açıklamalarında bulunuyor.


Turizm sektörü çeşitlendi, mimari projelerde kalite arttı

AE Mimarlık olarak otel projelerinin çalışmaları içerisindeki payının yüzde 3 ile 5 arasında değiştiğine dikkat çeken Mimar Ahmet Erkurtoğlu, daha fazla otel projesi gerçekleştirmek istediklerini sözlerine ekliyor. Şimdiye kadar Moda Hilton Double Tree, Dudullu Four Points Sheraton, Ilgaz Ferko Mountain Resort, Çanakkale İda Kale Resort, Alanya Primer Seaside, Bodrum Yalıçiftlik İpek Palace, Maltepe City Loft Hotel, Tacikistan Duşanbe Vefa Resort Otel, İstanbul Aksaray Elif Otel renovasyonu, Kadıköy Zümrüt Otel, İnebolu Öğretmen Evi ve Kağızman Öğretmen Evi gibi otel ve konaklama projelerine imza atan Erkurtoğlu, “Otelin yapılacağı yer, yatırımcının istekleri, arazinin imar durumu ve pazarlama yapılacak müşteri hedef kitlesi yapıların tasarımını etkilemektedir. Otel mimarisinde odaların kullanışlı olmasına ve banyoyu aynı anda iki kişinin kullanabilmesine dikkat ediyoruz. Renovasyona giren tesislerin mimarisinde ise öncelikle yatak odaları ve banyoların günün koşullarına göre dekore edilmesinin yanı sıra eğer yoksa konferans-toplantı salonları ve SPA’ların yapılması ön plana çıkmaktadır.” diyor. Otel mimarisi konusunda Türkiye’nin çok hızlı geliştiğini ifade eden Erkurtoğlu, mimari çözümlemelerle işletme maliyetlerinin düşürülebileceğini söylüyor. “Otel, ticari bir mekan olduğu için para kazandırması gerekmektedir, maliyetler düşmeli ve doluluk oranları yüksek olmalıdır, örneğin; mekanik ve elektrik proje ve tesisatlarla enerji tasarrufu sağlanabilir, fonksiyonel mimari ve asgari personel sayısı ile en iyi hizmeti verebilirsiniz.” diyen Erkurtoğlu, son dönemlerde turizm sektörünün çeşitlendiğini, böylece farklı otel mimarilerinin gündeme gelerek otel mimarisi alanında başarılı projelerin ortaya çıktığını ifade ediyor.