08 / 05 / 2024

Otel ve okulu gelin ibret abidesi yapalım!

Otel ve okulu gelin ibret abidesi yapalım!

İNTES Başkanı Mehmet Şükrü Koçoğlu'ndan çağrı: Van'da iki ayrı depremde yerle bir olan okul ile iki otelin enkazını kaldırmayalım 'İbret Abidesi' yapalım. Çocuklarımız bu ibretlik enkazlara bakıp, 'atalarımız ne kadar cahilmiş' desin



TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, daha önceki depremin hasar verdiği ama yalı kaplaması nedeniyle hasarı gözle görülmeyen ve çok sayıda kişinin konakladığı Bayram Otel'in ikinci depremde yıkılmasının ardından Türkiye'nin yapı stokunun vahim durumunu gözler önüne serdi. Bayram Otel'le birlikte ilk depremde yıkılan okul binasının da gelecek kuşaklara olduğu gibi aktarılması gerektiğini söyleyen Koçoğlu, şu açıklamayı yaptı, '7.2'lik deprem gece meydana geldiği için çocuklar yıkılan okulun enkazında kalmadı. Ancak 5.6'lık bu deprem hasarlı iki oteli ve bazı binaları yıktı. Vatandaşlar bu olaydan ders çıkarmalı ve makyaja asla kanmamalı. Bu otelin enkazı ile okulun enkazı 'İbret Abidesi' olarak kalsın ki, gelecek kuşaklar yaptığımız yanlışları görsün ve bu hataları tekrarlamasın. O enkazların yanı başına da İnsanlık Trajedisi Müzesi yapmamız lazım. Ancak bu şekilde deprem gerçeğini bir daha unutmayız' dedi. İşte Koçoğlu'nun uyarıları:
 
- HERKES KORKSUN: Vatandaşları uyarıyorum. Korkun! Herkes korksun! Bir binada konaklarken ya da ev satın alırken dış görünüşe, makyaja değil mühendisliğe bakın. 5.6'lık depremde yıkılan otelin denetiminin yetkililer tarafından yapılması gerekirdi. Bu olay herkese acı bir ders olmalı.

 - UCUZ İŞ, HIRSIZLIĞA TEŞVİK : Hem en iyi hem ucuz olmaz! Müteahhitlikte de öyle. En ucuz teklifi veren işi alıyor. En başta devletin bundan kaçınması lazım. Ucuz olduğu için müteahhit hırsızlığa teşvik ediliyor.

EN SERT YASA YAPILSIN

Türkiye'de kartvizitinde müteaahhit yazan herkes bu işi yapabiliyor. Sektöre giriş de teşvik edici. Nasıl doktorluğu doktorlar yapıyorsa binaları da mühendislerin yapması lazım. Batılı ülkelerde biri bir kaldırım yapacak dahi olsa mutlaka yetki belgesi sorulur. Sistem öyle bozuk ki! 20 sene önce yapılan binalar; fenni mesulün yani yapı denetiminin yüzünü hiç görmemiştir. Devlet teorik olarak sistemi düzenlemiş ama hepsi kağıt üzerinde. Yapılacak yasal düzenlemede bu kez azla yetinmemek ve son noktayı koymak gerekir.
Akşam/Özlem AKARSU ÇELİK


Geri Dön