Genel

Otel yatırımlarıyla yeni bir Talimhane mi doğuyor

İstanbul haritasının tam ortasında, banka ve iş hanlarıyla ünlü Antik Galata semtinin modern adı... Bugün dev birer holdinge dönüşen birçok şirketin doğduğu en eski ticaret merkezi: Karaköy...

Karaköy'de yüzyıllık hanlar 5-20 milyon dolara satılıyor. Son iki yılda 10'un üzerinde han, çoğu otel yapılmak üzere el değiştirdi.

Bölge bu günlerde oldukça hareketli, çünkü tarihi semt hızla kabuk değiştiriyor, Perşembepazarı, Bankalar Caddesi gibi ünlü caddeleri eski işlek günlerine geri dönüyor. Bu hareketlilikte yapımı yılan hikâyesine dönen Galataport'un da etkisi büyük. Tarihi hanların birbir el değiştirdiği Karaköy'de, son iki yılda fiyatları 5-20 milyon dolar aralığında 10'a yakın han ve tarihi bina satıldı. Fiyatlarıyla olduğu gibi, 'sessiz sedasız' satışlarıyla da Boğaz'ın ünlü yalılarıyla boy ölçüşen hanlar, yeni sahibinin elinde otele ya da yeni iş merkezlerine dönüştürülmeyi bekliyor. Veli Alemdar Han, Sümerbank binası, Bereket Han, Generali Han ve Hilton Otel için inşaatına başlanan Kozluca Han, geçen yıl yaşanan el değiştirmelerin en ünlü örnekleri...

Bankalar Caddesi gözde

Karaköy bölgesini yakından takip eden ve iki yıl önce tüm hanları birbir gezen Gate Gayrimenkul'ün sahibi Kemal Ayaşlıoğlu, İstanbul'un artık merkeze geri döndüğünü ve Karaköy'ün ciddi bir değişim içinde olduğunu söylüyor. Ayaşlıoğlu, "İki yıl önce han sahipleri bunların satılacağına inanmıyordu. Ama şimdi gördüler ki hanlar çok değerli ve büyük yatırımcıların yeni gözdesi" diyor. Son iki yılda fiyatları 5 milyon dolardan başlayıp 20 milyon dolara kadar çıkan 10'un üzerinde han ve eski binanın satıldığını ifade eden Ayaşlıoğlu'na göre, her ne kadar yatırımcılar daha çok rıhtım bölgesiyle ilgilense de, Perşembepazarı ve Bankalar Caddesi muhteşem bir potansiyel taşıyor.

Ağırlıklı olarak bölgede otel yatırımı yapıldığına dikkat çeken Ayaşlıoğlu, "Karaköy'ü Karaköy yapan Eminönü'ne, yani şehrin tam ortasına yakınlığı. İstanbul'u hiç ta-nımayan bir İtalyan müşterimiz bile bunu harita üzerinden keşfetti ve Karaköy'ü işaret etti" diyor. Bölgedeki bina satışlarının çoğuna hâkim olduklarını ancak satışların 'gizli' yürütüldüğünü vurgulayan Kemal Ayaşlıoğlu, şunları söylüyor: "Metrekare fiyatları şu anda yüzde 30 artışla 3 bin 500 dolar seviyelerine çıktı. İki üç yıl içinde daha da katlanacak. Çünkü bunlar marjinal tarihi olan binalar, az bulunur, tekrarı yapılamaz, karşılaştırılamaz. Bugünün çoğu büyük holdingi buradan çıktı. Türkiye'nin zenginlerini yetiştirdi. Yani Karaköy çok önemli bir bölge."

Kafe, restoranlar da arttı

RE/MAX Mozaikten Ferit Malkoç da, han satışlarının portföye koyulmadığına çünkü satışların gizli yapıldığına dikkat çekiyor. Şu anda hem talepte hem de fiyatlarda ciddi artış olduğunu belirten Malkoç, şunları söylüyor: "Otel yatırımlarının yanında Galata Kulesi'nden aşağıya doğru da çok ciddi bir hareketlilik var. Burada birçok kaf e, restoran ve müze açıldı" diyor. Semtte hareketliliğin en yoğun olduğu yerler ise Bankalar Caddesi ile Rıhtım Caddesi arasındaki arterler.

Alıcı bekleyen hanlar

LİMAN HAN: Zihni Holding'in sahibi olduğu Uman Han da bir süredir satılık. Muradiye Han'ın tam karşısındaki 1890'lı yıllara ait han, 6 milyon euroya yeni sahibini bekliyor. Ancak fiyat çok yüksek bulunduğu ve sahipleri de aşağı inmediği için hana bir türlü alıcı çıkmıyor.

MURADİYE HAN: 4 milyon 900 bin dolara satılığa çıkartılan han, Rıhtım Caddesi üzerinde yer alıyor. 1914 yılında yapılan bina, ikinci derecede tarihi eser. Son yıllarda ofis olarak kullanılan han, bugünlerde yeni sahibini bekliyor.

Otel yatırımlarıyla yeni bir Talimhane mi doğuyor

SÜMERBANK BİNASI: Geçen yıl işadamı Yılmaz Ulusoy tarafından satın alınan tarihi bina da yeni hayatına otel olarak devam edecek. Ulusoy'un 10 milyon TL'ye satın aldığı 3 bin 200 metrekarelik bina, önümüzdeki yıl hizmete açılacak.

GENERALİ SİGORTA BİNASI: Bankalar Caddesi üzerinde 1880'lerde yapılan ve Selanik Binası olarak da bilinen binayı Koçak Gold Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Koçak geçen yıl 30 milyon TL'ye satın aldı. Şirket, butik otel planlıyor.

VELİ ALEMDAR HAN: Global Holding'in sahibi olduğu han, 23 milyon dolar gibi rekor bir fiyata geçen yılın sonunda Alkoçlar Oteller Grubu'na satıldı. Aile, buraya da otel yapmayı planlıyor.

KOZLUCA HAN; Karaköy Karakolu'nun karşısında yer alan hanı Temmuz 2009'da satın alan Hakan Madencilik, 3.5 dönümlük araziyi 49 yıllığına kiraladı. Burada inşaatına başlanan 200 odalı otelin işletmesini Hilton üstlenecek.

TÜRKBANK BİNASI: Tophane'de eski Amerikan Pazarı'nın karşısındaki Türkbank binasını TMSF'den ihale yoluyla satın alan Torunlar da, burada butik otel yapmaya hazırlanıyor. Şirket, bunun için Anıtlar Kurulu iznini bekliyor.

KEÇELİ HAN: Kurtuluş Faktoring'in sahibi Salvo Taragano, Yaşar Keçeli'den aldığı hanı, 2.5 milyon TL'ye Birlik Rulman'a satmıştı. Yine otel yatırımı planlanıyor.

BEREKET HAN: Beyoğlu Güzelleştirme Derneği'nin de başkam olan işadamı Nizam Hışım'ın 1.5 milyon dolara satın aldığı Bankalar Caddesi üzerindeki han, eski Ceneviz Oteli'ne benzer şekilde 18 odalı butik otele çevriliyor.

Radikal/Nuriye Doğu