Otel zincirleri Anadolu'ya yayılıyor
Otel zincirlerinin Anadolu'ya yayılımı sürerken, uygun ve düzenli hizmet sağlanması gelişmeyi sürekli kılacaktır
Yapılan otel yatırım araştırmaları, başka sektörlerde ve otelcilikte başarılı kuruluşların yeni yatırımlarla Anadolu'ya yayılan otel zincirleri yaratmakta olduklarını ortaya koyuyor. Birçok alanda yatırımlar sıfırlanırken çoğunluğu 4-5 yıldızlı 124 otelin yapımının sürüyor olması bunun göstergesidir. Bu yatırımların çoğu da birden fazla otel yapımıyla otel zincir oluşturan kuruluşlara aittir. Şimdi beklentimiz bu zincir otellerde yıldızlarına uygun hizmet kalitesi verebilecek personele sahip olmaktır.
Arkadaşımız İbrahim Ekinci'nin derlediği haberde hem otel yatırımlarının önemle arttığını görüyoruz. Hem de yatırımların otel zincirleri olarak Anadolu'ya yayıldığına tanık oluyoruz.
Haberin içersinde yer verilen Ekin Grubu araştırmasına göre 124 otelin yapımı sürerken, 54 otelde yenileme, modernizasyon yapılıyor. Otelciliğe giren kuruluşların hemen tümü zincir kurma çabası içersindeler ve birden fazla oteli farklı illerde inşa ediyorlar. Ve geçmiş dönemde ağırlıklı olarak İstanbul ve sahil kentlere ağırlık verilirken bugün bütün Anadolu kentlerine yaygınlaşan bir otel yatırımıyla karşılaşıyoruz. Yatırımların çoğu da 4-5 yıldızlı lüks oteller. Yapımı süren otellerin yüzde 47'si 4-5 yıldızlı, buna karşılık yüzde 28' i üç yıldızlı ve yüzde 19'unun yıldızı belli değil. Bu tablo Anadolu'ya yayılan otel zincirlerinin kalitesinde geçmişe göre önemli bir artış olduğunu bize gösteriyor.
Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka tablo, farklı sektörlerde başarı sağlamış olan Afken, Doğuş, Sönmez, Koç, Kibar ve Bayraktar gibi grupların otelcilik alanına yatırım yapma kararı almaş olmaları. Var olan birkaç otellik yatırımlarının sayılarını hızla artırarak zincir kurma gayreti içinde olmaları. Bir yandan da bu sektörde zaten önemli yerleri olan Dedeman, The Marmara, Rixos, Anemon gibi kuruluşların da otel zincirlerine yeni halkalar eklemek için yatırım yapmaları.
Bu uzun süredir Anadolu kentlerinden hemen tümünde sıkıntısı çekilen iyi otel bulunmaması konusunun önümüzdeki birkaç yıl izinde son bulacağını gösteriyor. Bu gelişme bir yanıyla da Anadolu şehirlerine artan uçak seferlerinin etkisiyle ortaya çıkıyor. Kolay ulaşılabilir olmak, hem ticari açıdan hem de kültürel değerler ve turizm açısından yeni bir hareketliliğe neden olurken, Anadolu'da iyi otel ihtiyacını doğurup, bu yönde yatırımların artmasına neden oluyor. Hali hazırda 3 milyar dolarlık yeni otel ve otel yenileme yatırımı yapılıyor olması bu gelişmenin göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Yatırımların çok durgun olduğu krizden yeni çıktığımız dönemdeki bu yaygın otel yatırımları canlılık yaratırken, istihdama da yol açıyor. Hem yapım döneminde inşaat alanında bir istihdam ortaya çıkıyor. Hem de yatırım sonrasında hizmet sektöründe istihdam yaratılıyor. Ayrıca, hem otel içi donanım, hem de hizmet dönemindeki gereksinimler, tekstilden, kahverengi eşyaya, mobilyaya ve gıdaya otelin yapıldığı kentlerde bir canlılığa neden oluyor.
Araştırmadan öğreniyoruz ki, özellikle sahil şeridindeki otel yatırımcıları arasında Rus ve Azeri işadamları da bulunuyor. Yani yabancı yatırımcılar da otelcilik sektöründe yer alıyorlar.
Bu gelişmeler Anadolu otellerinde hizmet kalitesinin de otellerin yapısına uygun 4-5 yıldızlı seviyelerde olabilmesi için personel eğitimi yolunda da adımlar atılmasını zorunlu kılıyor. Bazı otel zincirleri kendi iç eğitimleri ile personel yetiştiriyorlar. Ancak, bunu yeterli görmek mümkün değil, buna ek olarak Anadolu'daki üniversitelerimizin bir bölümünde turizm elemanı yetiştiren yüksek okullar açılmalıdır. Bu oklarlın sayısının artırılması, lise ve üniversite mezunu işsizler yerine, okulunu bitirir bitirmez hizmet sektöründe iş bulabilecek gençler yetişmesine neden olacaktır.
Rakibimiz olan Akdeniz çanağı ülkelerinde son yılda yabancı turist sayısı düşerken, biz de az da olsa bir sayı artışı söz konusudur. Bunda Rus ve Ukraynalı turistlerdeki artış ile diziler nedeniyle Ortadoğu ve Arap ülkelerinde Türkiye'ye artan ilgi rol oynamaktadır. Ayrıca Gaziantep'te son yıllarda düzenlenen Irak fuarı ve artan Suriye ilişkileri sonucunda kentte ardı ardına dört 5 yıldızlı otel yapımı zorunlu hal almıştır. Diyarbakır ve Hatay gibi illerimizde de 4-5 yıldızlı yeni oteller yapılmış, yenilerinin yapımı devam etmektedir.
Dünya Gazetesi/ Osman Arolat