Genel

Oteller, odada televizyon seyrettirmek için para ödeyecek!

Tarife hazırlandı; 3 yıldız ve üstü oteller artık televizyon telifi ödeyecek. Ege, Akdeniz ve Marmara'daki 5 yıldızlı oteller için telif ücreti, oda başına yıllık 24 lira olacak...

3 yıldız ve üstü oteller artık Radyo Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği'ne (RATEM) televizyon telifi ödeyecek. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kamuya açık mekanlarda izlettirilen televizyon yayınlarına telif ödenmesinin yolu açılmıştı. Sonrasında RATEM, televizyon telif tarifesi hazırladı. RATEM, kamuya açık mahal olarak kabul edilen otel, restoran, kafe, disko, çay bahçesi ve temalı plaj gibi yerlerden istenen teliflerin tarifesini Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sundu.

çAY BAHçESİ DE VERECEK

Tarife, tesislerin bölgesi, yıldız sayısı gibi şartlara göre değişiklik gösteriyor. Ege, Akdeniz ve Marmara'daki otellerin telif ücreti oda başı, 5 yıldızlı oteller için 24 lira 17 kuruş olurken, İç Anadolu ve Karadeniz'de 19 lira 33 kuruş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ise 16 lira 92 kuruş olarak uygulanacak. Akdeniz, Ege ve Marmara'daki temalı plajlar bin metrekareye kadar yıllık 2 bin 416 TL ödeyecek. İç Anadolu ve Karadeniz'de bir çay bahçesinin yıllık ödeyeceği miktar 241 lira 65 kuruş olacak. çay bahçesinin 100 metrekareyi aşan bölümleri için metrekare başına 48 kuruş alınacak. İstanbul'daki bir gece kulübünün yıllık ödeyeceği tutar 100 metrekareye kadar 241.65 TL olacak. Sadece yabancı TV yayınlarını izleten tesisler ise telif ödemeyecek.

TAKVİM