Sektörel

Otellerde Atatürk Havalimanı endişesi!

Atatürk Havalimanı'nın kapatılması halinde 4 milyar dolar yatırıma sahip bölge otellerinin atıl kalabileceği belirtiliyor.

Atatürk Havalimanı'nın 29 Ekim sonrasında kademeli şekilde kapatılacak olması, bölgedeki otellerde "atıl kalma" endişesi yaratmayaı başladı. Yaklaşık 4 milyar dolarlık yatırımı barındıran söz konusu otellerin yatırımcı ve işletmecileri bu durumun bölgedeki oteller için "kriz" anlamına geleceğini belirtiyorlar. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre Atatürk Havalimanı'na yakın konumda faaliyet gösteren 62 otelin yan gelirle birlikte ekonomiye sağladığı yıllık katma değerin 500 milyon euro olduğu hesaplanırken; bölgedeki otellerin yatırımcı ve işletmecileri, üçüncü havalimanının yanı sıra Atatürk Havalimanı'nın da faaliyetlerine devam etmesi planlanıyor.   

İstanbul'da 3. Havalimanı'nın 29 Ekim'de faaliyete geçecek olmasıyla birlikte, Atatürk Havalimanı'nın kademeli olarak kapatılması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kısa bir süre önce Atatürk Havalimanı'nın millet bahçesi haline getirileceğini açıklamıştı.

TÜROB verilerine göre, Atatürk Havalimanı'na yakın konumdaki Bağcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Başakşehir, Bayrampaşa, Esenler, Küçükçekmece ilçelerinde 62 otel faaliyet gösterirken; söz konusu otellerin 2017 yılında elde ettikleri konaklama geliri 230.4 milyon euro seviyesinde bulunuyor.

2018 yılında ise bu otellerin gelirinin 291.2 milyon euro seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Söz konusu oteller çarpan etkisiyle birlikte 50,000 kişiye istihdam yaratıyor.

Bölge otellerinin ülke ekonomisine yan gelirleriyle beraber yıllık 500 milyon euronun üzerinde katma değer sağladığını belirten TÜROB Başkanı Timur Bayındır, "Üçüncü havalimanının gerekliliği, İstanbul ve dolayısıyla Türkiye'ye katkıları noktasında hiçbir şüphemiz yok... Ancak İstanbul gibi bir metropole 3 havaalanı çok değil. İstanbul üç havalimanıyla devam edebilir. Londra'da 6 havaalanı var. Hepsi de faal. Moskova'da da 6 tane var. Orada da hepsi faal" diye açıklama yaptı.

Bayındır şunları söyledi;
"2012-2015 döneminde Basın Ekspres–Atatürk Havalimanı bölgesi art arda hayata geçirilen otel projelerine sahne oldu. Bu yatırımların toplam yatırım değeri 4 milyar doları aşıyor. Elbette ki, sektör olarak biraz da özeleştiri yapmamız lazım. Ama yapıldı bir kere. Şimdi bu yatırımların boşa gitmemesi için çözüm bulmamız gerekiyor."

Bölgedeki otellerin çoğunun adında "Airport" kelimesinin olduğuna dikkat çeken Bayındır, "3 ay sonra Atatürk Havalimanı kapandığında bölgedeki otellerin boş kalma riski var. Bu arada ne yazık ki bölgede yeni otel projelerinin de artarak devam ettiğini görüyoruz" dedi.