Ekonomi

Otomobil almak isteyenlere kötü haber! Piyasada paraları öyle bir çalıyorlar ki...

Hayatınız boyunca dişinizden tırnağınızdan artırdınız gidip bir araba almak istediniz. Almışken hem iyisi olsun istediniz hem de piyasasına göre biraz daha ucuz olsun dediniz ve aradığınız arabayı buldunuz! İşte tam da burada dikkat, çünkü paranızı bir dolandırıcılık şebekesine kaptırmak üzeresiniz.com'da günlerce araba ilanlarına bakan, istediği arabayı favorilerine ekleyip, fiyatının düşmesini bekleyenler, aracın sahibinin fiyatı aşağı çektiğini görünce hemen telefona sarılıp araba için pazarlık edenler bu haber tam da sizi uyarmak için yazıldı

Sahibinden.com'da günlerce araba ilanlarına bakan, istediği arabayı favorilerine ekleyip, fiyatının düşmesini bekleyenler, aracın sahibinin fiyatı aşağı çektiğini görünce hemen telefona sarılıp araba için pazarlık edenler bu haber tam da sizi uyarmak için yazıldı. Piyasada muadili bir araba 350-400 bine satılırken aracı 50-100 bin lira aşağı ilana koyup vatandaşı 'yemleme' yöntemiyle tuzağa düşüren bir şebeke deşifre edildi. 

Sinemalarda gişe rekoru kıran Organize İşler filmi gerçek hayatta karşılığını buldu. İcradan araç aldık diyerek piyasanın altında satarak vatandaşları tuzağa düşüren çetenin taktikleri ve yöntemleri deşifre oldu. Ünlü oyuncu Yılmaz Erdoğan'ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı Organize İşler Sazan Sarmalı filmindeki dolandırıcılık yöntemi gerçek oldu. Araba almak isteyen müşterileri filmdeki 'yemleme' yöntemiyle tuzağa düşüren çete üyeleri piyasada 30 milyon liralık vurgun yaptı. Örgüt içinde hiyerarşik düzen kuran örgüt üyeleri yaptığından pişman olan çete üyesine "Milletin cebindeki parayı çalmasını bileceksin nasıl yetiştiriyoruz seni” diyerek motive etti.

Ucuza araç sattıklarını söyleyerek vatandaşları 'sazan sarmalı' yöntemiyle dolandıran suç örgütü hakkında yürütülen soruşturmada inanılmaz detaylar ortaya çıktı. Örgüt hakkında hazırlanan iddianamede, örgüt yöneticisi Eren Koç ve Onur Apaydın’ın bin 88 yıla yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Öte yandan sanıkların dolandırıcılıktan elde ettikleri paranın 30 milyon TL olduğu da ortaya çıktı.

TANIDIK ÜZERİNDEN ALICIYA ULAŞIYORLAR

Dolandırıcılık çetesinin kayıtlara gire yöntemleri şu şekilde işliyor:

Örgüt üyeleri paravan şirketler üzerinden faaliyet gösteriyor ve ilk aşamada dolandıracakları mağdurlara tanıdıkları vasıtası ile ulaşıp güven sağlıyor. Güven sağladıktan sonra Vergi Dairesi gibi resmi kurum ve kuruluşlardan birim amiri olarak tanıttıkları şahıs aracılığı ile ihale yoluyla aldıkları araçları piyasa değerinin altında bir bedelle satıyorlar.

Araç almak isteyen müşterilerden öncelikle araç bedeli ve komisyon olarak araç bedelinin yüzde 10'u oranında parayı, paravan firmanın hesabına gönderilmesi sağlanıyor. Para şirketin hesabına geçtikten sonra ise çete üyeleri otomobilin müşterisine araçları teslim etmeden kayıplara karışıyor.

Örgüte yapılan operasyon sonrası çetenin üyesi otomobil alacak şahısları nasıl  tuzağa düşürdüklerini şöyle anlattı:

Otomobil alıcısının yanına yaklaşması için bir örgüt mensubu görevlendirilir. Örgüt üyesi hedef şahısla yakınlık kurar muhabbet ilerledikten sonra mağdura yem olarak tabir edilen bir araba teklif edilir. Mağdura, arkadaşların vergi dairesinden araç çıkardıklarını, piyasa fiyatının çok altında bir fiyatla satışını yaptıkları kendisinin de istemesi durumunda 14 gün önceden ücretinin tamamı yatırılmak kaydıyla bir araba temin edilebileceği anlatılır. Hatta daha kısa sürede para yatırması halinde aracın daha çabuk temin edileceği söylenir

“İŞ ÇOK CQAZİP GELİYOR”

Devir işlemi sonrasında mağdura katalogda başka araçlarında olduğu, istemesi durumunda çevresindeki şahıslara da araç satısı yapılabileceği söylenir. Mağdur yem olarak kullanılan bu yöntem sonrasında işin çok cazip olduğunu düşünür ve çevresine bu işten bahseder. Çevresindeki arkadaş ve akrabalarına vergi dairesinden uygun fiyatla araç temin edebileceğini söyler. Ağa yeni mağdurlar takılır. Bu şekilde örgütün gönderdiği araç kataloğundan beğenilen her bir araç için araç bedellerinin tamamı bu iş için kurulmuş şirket hesabına havale edilir. Bu şekilde 3,4 hatta 5 araç satısı yapıldıktan sonra önceden belirlenen para sınırına ulaşıldığında araçlar teslim edilmeden irtibat koparılıp kayıplara karışma gerçekleşir. Telefonlar değiştirilir mağdurların örgüt mensuplarıyla irtibatı engellenir.