02 / 05 / 2024

Otomobil fiyatlarına bu ayın ikinci zammı kapıda: Markalar yüzde 10'luk artış için hazırlanıyor! 

Otomobil fiyatlarına bu ayın ikinci zammı kapıda: Markalar yüzde 10'luk artış için hazırlanıyor! 

Dolar ve Avro’nun yükselişinin otomobil fiyatlarını etkilemesi bekleniyor. Sektör temsilcileri markaların zam hazırlığında olduğunu belirtti. İşte ayrıntılar...



Enflasyonun altında kalan mevduat faizleri sebebiyle birikimlerini korumaya çalışan vatandaşlar güvenli liman ararken, altın ve dolarda hızlı artışlar yaşandı. Özellikle döviz fiyatlarında serbest piyasa ve banka fiyatlarında makasın açılması, döviz bürolarının önünde uzayan kuyruklar oluşturdu. 

Son bir haftadır dolarda ve Euro'da yaşanan artış, ay başlarında zam yapan otomobil firmalarını yeniden ara zam yapmaya zorluyor.

Otomobil fiyatlarına bu ayın ikinci zammı kapıda: Markalar yüzde 10 luk artış için hazırlanıyor! 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Halit Bolkan'ın haberine göre; otomotiv sektörü döviz fiyatları ve enflasyon etkisini ay başlarında yaptıkları zamlarla dengelemeye çalıştı. Ancak geçtiğimiz hafta döviz kurlarında yaşanan hızlı artışlar yeni zamların gündeme gelmesine neden oldu. Otomobil firmalarını yöneticileri döviz kurlarındaki yukarı yönlü yaşanan hareketin bu ay içinde zam yapmalarına neden olacak seviyeye geldiğinin altını çiziyor. 

Bazı markalarda yüzde 10’a ulaşan oranlarda zam yapılmasının gündemde olduğuna dikkat çeken yöneticiler, anahtar teslimi satış fiyatlarında en az yüzde 116 vergi olması sebebiyle fiyatların olması gerekenden daha fazla arttığının altını çiziyor. 

Otomobil fiyatlarına bu ayın ikinci zammı kapıda: Markalar yüzde 10 luk artış için hazırlanıyor! 

Örneğin, vergisiz fiyatı 500 bin Türk Lirası olan bir araca önce yüzde 80 ÖTV, sonra da ÖTV’li fiyat üzerinden yüzde 20 KDV alınıyor. Bu durumda da otomobilin fiyatı 1 milyon 80 bin Türk Lirası oluyor. 

Bu otomobilin vergisiz fiyatına uygulanan yüzde 5 zamla beraber matrah fiyatı 525 bin Türk Lirası, vergili fiyatı ise 1 milyon 134 bin Türk Lirası olarak değişiyor. 

Yani 25 bin TL’lik zammın anahtar teslimi satış fiyatına etkisi 54 bin Türk Lirası'nı buluyor.

Bunların yanı sıra Otomotiv Sanayii Derneği yılın ilk iki ayına ait verileri açıkladı. Otomotivde traktör dışında toplam üretim, yılın ilk iki aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artışla 241 bin 861 adet şeklinde oldu. Yılın ilk iki ayında otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 4 artarak 164 bin 560 adet olurken, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2024'ün ilk iki aylık döneminde yüzde 14 pay ile sektörel ihracat sıralamasında zirvede yer almayı sürdürdü. 

Dolar 32 TL'yi aştı: 20 gün sonra 3 TL düşer diyen de var, 40 TL'yi aşacak diyen de! Elinde doları olanlar buz kesecek!

TOKİ'den başkentlilere hem Mart hem de Nisan müjdesi! Ankara'ya 1.113 konutluk 2 yeni proje geliyor! 

Bugün emekli olsam ne kadar maaş alırım? 4A, 4B, 4C emekli maaşı hesaplama 2024!

Mirasçılar dikkat! Bunu yaparsanız...


Geri Dön