Otomobil

Otomobil fiyatlarına yeni zam! Tır şoförü sorunu otomobil fiyatlarını artırdı!

Rusya Ukrayna savaşı sonrasında daha da artış gösteren TIR şoförü sorunu otomobil fiyatlarına zam olarak yansıdı. Otomobil fiyatlarına yeni zam geldi. Otomobil üreticileri TIR şöförü eksikliği nedeniyle artan lojistik maliyetlerini fiyatlara yansıttı

Enerji krizi, çip krizi gibi nedenlerden sorna  şimdi de lojistik sorunu otomotiv sektöründe maliyetlerin artmasına neden oldu. Otomobil üreticileri TIR şöförü eksikliği nedeniyle artan lojistik maliyetlerini fiyatlara yansıttı. Bazı firmalar ise bu krizi çalışanlarını şöför yaparak üstesinden gelmeye çalışıyor.

TIR ŞOFÖRÜ SORUNU OTOMOBİL FİYATLARINA YANSIDI!

Aysel Yücel'in Ekonomim'de yer alan haberine göre; Mesleğin zorlukları nedeniyle tüm dünyada TIR şoförlüğüne ilgi giderek azaldı. Tır şoförlerinin azalması lojistikte yeni bir krizin oluşmasına neden oldu.

Özellikle pandemi döneminde sürücü eksikliğinden dolayı  sevkiyatlarda büyük azalmaya meydana geldi. Avrupa’da ise Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bu sorun daha da arttı. Çünkü bu pazarda çalışan TIR sürücülerinin çoğu Ukraynalıydı. Bu durum çip krizini büyük oranda aşan ve üretimi hızlandıran otomotivcileri yeni bir krizle baş başa bıraktı.

Avrupa'da üretilen otomobiller, TIR şoförü bulunamadığı için limanlara indirilmiyor aynı zaman da da iç dağıtımı yapılamıyor.

Opel gibi bazı markalar talebin güçlü olduğu Türkiye'de satış hedeflerini tutturmak için ek maliyetleri göze alarak demiryolu gibi alternatif yollardan araçları getirmeye çalışıyor. 

 

OTOMOBİL FİYATLARINA ZAM GELDİ!

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, lojistik maliyetlerindeki artışın mart ayında fiyatlara yansımaya başladığını belirtti. Stellantis bünyesindeki Opel, Citroen gibi markaların otomobillere mart ayında yüzde 1.5 ila yüzde 2.5 arasında zam geldiğini aktardı.

Gülan, Fiat’ın da mart ayına ortalama yüzde 2 zamla başladığını açıklayarak şu ifadeleri kullandı:  “Bu kez yapılan zamlar kurdan değil, lojistik maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor. 

Özellikle PSA grubu markalarında lojistik kaynaklı zamlar dikkat çekiyor. Diğer yandan enerji zamları da kademeli olarak fiyatlara yansıma devam ediyor. Enerji krizi kısmen gevşese de markalar bir anda bu maliyet artışını fiyatlara yansıtamamıştı” dedi.


OTOMOBİL FİYATLARI YÜZDE 8 ARTTI!

Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre son bir ayda otomobil fiyatları ortalama yüzde 8 artış kaydetti. Türkiye’de satışlardan en fazla payı alan A, B ve C segmentlerinde ise son bir ayda fiyatlardaki artış oranı yüzde 4 olarak gerçekleşti.

Sıfır otomobil isteyenler acele etsin! Ucuz fiyattan otomobil sadece bu modeller kaldı!

Elektrikli otomobil satışları yeni yılın ilk 2 ayında hız kazandı!