Ekonomi

Otomobil klima açıkken mi yoksa pencere açıkken mi daha çok yakar! İşte merak edilen sorunun cevabı

Yaz aylarının gelmesiyle otomobilde cam açmak mı daha çok yakıt tüketimine neden olur yoksa klima açmak mı tartışması yeniden gündeme geldi. Uzmanlar araçta yakıt tasarrufu yapmak isteyen sürücülerin merak ettiği soruyu bakın nasıl cevapladı. Yazın aracı soğutmak kışın da ısıtmak için kullanılan klima özellikle yaz aylarının gelmesiyle uzun yıllardır tartışılan bir konuyu yeniden gündeme getirdi

Otomobillerde klima olmazsa olmaz bir ekipman olarak yer alıyor. Yazın aracı soğutmak kışın da ısıtmak için kullanılan klima özellikle yaz aylarının gelmesiyle uzun yıllardır tartışılan bir konuyu yeniden gündeme getirdi. Akaryakıta gelen yüksek zamlar sonrası sürücüler daha az yakarak daha çok mesafe kat etmenin hesabını yapıyor. 

İşte bu noktada "otomobille yolda seyir halindeyken klima açmak mı yoksa cam açmak mı daha çok yakıt tüketimine neden olur?" sorusunun cevabı bulundu. 

 

İşte detaylar...

ABD'deki Otomotiv Mühendisleri Derneği, camlar açıkken ve klima açıkken araç kullanmanın ekonomi üzerindeki etkisini inceledi.

Yapılan araştırmaya göre; 72 km altında pencereleri açık tutmanın klimadan daha az yakıt tükettiği tespit edildi. 

Araştırmalar 75 ve üzeri kilometrelerin üzerine çıkıldığında aracın camları açıkken klimaya göre daha fazla yakıt sarfiyatı yaptığı tespit edildi..

Özellikle sıcak havalarda klima ilk açıldığında aracın içindeki ısıyı düşürmek için çok yoğun çalışıyor ve böylece daha çok benzin harcanıyor.

Ayrıca pencereyi açınca dışarıdan gelen hava aracı yavaşlatıyor, hız seviyesini sabit tutmak için sürücü gaza basıyor ve motor daha yoğun çalışıyor.

Bu da yakıt tüketimini artıran en önemli ikinci etken.

Uzmanlar cam açmakla klima açmak arasındaki tercihin aracın hızı ve hava şartlarına göre yapılması gerektiğine işaret ediyor.

Uzmanlar şehir içi trafikte ve düşük hızlarda cam açmanın mantıklı olduğunu otoyol sürüşleri ve yüksek hızlarda klima çalıştırmanın daha az yakıt tüketimine neden olacağını ifade ediyor.

 

 

Almanya'da asgari ücrete yüzde 22 zam geldi! Zam sonrası 40 saat çalışan işçi ayda 37 bin 800 lira kazanacak

Üç büyükşehirde en çok satılan ikinci el araç markası belli oldu! En az 300 bin liraya alıcı buluyor

TOKİ'den 1,5 milyon liraya 3+1 525 bin liraya 2+1 konut satışları başladı! İhale tarihleri açıklandı

Asgari ücrete Temmuz'da yapılacak zam miktarı hesaplandı! En yüksek artış kaç lira olacak?

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde ayçiçek yağına 70 liralık indirim! 11 Haziran fiyat listesi

Citroen'in en ucuz otomobili Ami Türkiye'de satışa çıktı! İşte 11 Haziran fiyat listesi

KİPTAŞ'tan İstanbul'a çılgın konut projesi duyurusu: Kiralık ve satılık ev sorununu kökten çözecek!