Otomobil

Otomobil sektörüne yeni soluk! Bu sene satılan arabaların yüzde 15'i elektrikli olacak...

Elektrikli araçlara talep patlaması mı olacak? Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol açıkladı... İşte detaylar...

Uluslararası enerji ajansı başkanı Fatih Birol elektrikli araçların enerji krizine karşı bir kontratak olduğunu aktardı ve bu sene dünyada satılan arabaların yüzde 15’e yakının elektrikli araba olacağını düşündüklerini kaydetti.


Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol Otomotiv Zirvesi-2022’nin konuğu oldu. Birom önümüzdeki süreçte elektrikli araçlara ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Peki elektrikli araçlara yoğun talep ne zaman başlayacak? İşte merak edilen tüm detaylar...

"KIŞIN ÇOK ZOR GEÇEÇEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Bloomberght'te yer alan habere göre; Geçmiş yıllarda da petrol krizi yaşandığına dikkat çeken Birol "24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte dünya ilk global enerji krizine girmiş oldu" dedikten sonra şöyle konuştu; "70’li yıllarda petrol krizi yaşadık; fakat bu sefer yaşanan kriz petrol, doğalgaz, kömürü kapsıyor. Bundan bütün dünya etkileniyor. Bunu 3 gruba ayırırsak bundan en fazla etkilenen ülkeler gelişmekte olan ülkeler olarak olarak göze çarpıyor ve bundan yıllar sürecek makroekonomik bir zarar görecekler. 2'inci grup, biraz daha oyunun dışında kalan ülkeler. 3'üncü grup ise Avrupa. Avrupa Rusya’ya göbekten bağlı olduğu için önemli bir resesyona girme riskiyle karşı karşıya. Avrupa’da hem enerji bulmak konusunda hem de enerjinin maliyeti konusunda kışın çok zor geçeceğini düşünüyorum" diye ifade etti.

AVRUPA'DA OTOMOBİL SATIŞLARINDA YÜZDE 10 DÜŞÜŞ

2022 yılı itibari ile uzun zamandan beri ilk kez dünyadaki otomobil satışlarında küçük de olsa bir düşüş beklediklerini ifade eden Birol "Amerika’da ve Çin’de otomobil satışları hâlâ artarken Avrupa’da bu sene yüzde 10 oranında düşüş görebiliriz. Bu da tüm dünyadaki satış rakamlarını negatif etkileyecek" dedi.

"BU SENE SATILAN ARABALARIN YÜZDE 15 ELEKTRİKLİ OLACAK"

Dünya'da satılacak araçların bir kısmının elektrikli araçlar olacağına dikkat çeken Birol "Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada yeşil enerjiye gitmek konusunda önemli adımlar atılıyordu. Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında bu durumda kısmi bir duraksama olabilir. Avrupa’daki birçok ülke bu kışı kömür ile geçirecek; ama bunun geçici olduğunu düşünüyorum" dedi. İfadelerine devam eden Birol;  "Elektrikli arabalar krize karşı kontratak olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılında dünyada satılan arabaların yüzde 4’ü, 2021’de ise yüzde 9’u elektrikli araba idi. Bu sene dünyada satılan arabaların yüzde 15’e yakının elektrikli araba olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 5-6 sene içinde bu rakam yüzde 40’lara çıkacak. Avrupa, Çin ve ABD’de elektrikli arabaların mevcut krize cevapta önemli bir rol oynayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Fosil yakıtlarını azaltmak için itici faktörün artık sadece çevresel faktörler olmadığını, aynı zamanda dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu söyleyen Birol, "Ülkemizde de umarım elektrikli arabalar gerekli desteği görürler" dedi.

Emekli promosyonunda süre uzatıldı, rekor zam peş peşe geldi! Zamlı rakamlar emeklilere yaradı! ING, Akbank, TEB...

Cep yakan dolarda fırtına! Gören inanamıyor! 1 dolar ne kadar oldu? İşte dolar kurundan son dakika...

TMO'da flaş gelişme! Ayçiçek yağı, pirinç, fındık, nohut ve mercimek fiyatı açıklandı! İşte 13 Eylül 2022 fiyat listesi