Otomobil Ticaret ve Yaşam Merkezi'nin temeli atıldı!
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Şehrin en kıymetli yeri, Ankara'nın ilk kurulan yerleri, korunması gereken yerler otomobil pazarıdır, bu tabii kabul edilemez ama şu üzüntümü de dile getirmek isterim, Ankara'da bu konuda çok geç kaldı" dedi
Beşir Atalay, Başkent Otomotivcileri Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifince, Esenboğa Havalimanı yolu yakınlarında kurulacak Otomobil Ticaret ve Yaşam Merkezi'nin (Otonomi) temel atma töreninde, tesisle başkente büyük bir hizmet getirileceğini söyledi.
Projeyle, Ankara'ya büyük bir değer katılacağını belirten Atalay, Otonomi'nin kurulacağı bölgeye yeni bir fuar alanı da yapılacağını ifade etti.
Atılan temelin uzun bir tarihi olduğunu vurgulayan Atalay, İçişleri Bakanı olduğu 2007'de, otomobil pazarlarının şehir dışına taşınması için çalışma yaptıklarını hatırlattı.
Atalay, şöyle devam etti:
"O zaman Türkiye'nin sorunlarına baktığımızda bütün şehirlerimizde şöyle bir bunalma vardı: Şehirlerimizin içi otomobil pazarları gibi, bunun ne demek olduğunu biliyorsunuz. Sadece trafik açısından değil. Bu işi yapanlar açısından da zorlukları var. Arabayı koyacak yer bulamazlar, kaldırımlar işgal edilir, komşularla sorunları olur, şehir yaşamına etkileri olur. Hem kendileri ticaretlerini rahat yapamazlar hem de şehir hayatına olumsuz etikleri olur."
Bahçelievler, Emek, Altındağ, Keçiören, Yenimahalle gibi Ankara'nın en eski, en önemli yaşam alanlarının otomobil pazarı halinde olduğuna dikkati çeken Atalay, "Yani şehrin en kıymetli yeri, Ankara'nın ilk kurulan yerleri, korunması gereken yerler otomobil pazarıdır. Bu tabii kabul edilemez. Ama şu üzüntümü de dile getirmek isterim. Ankara'da bu konuda çok geç kaldı" dedi.
Van'da, Adana'da, Kayseri'de, İstanbul'da otomobil pazarı sorununun halledildiğini kaydeden Atalay, sorunun Ankara'da çözülemediğini ve şikayetinin olduğunu söyledi.
Başbakan Yardımcısı Atalay, oto galerilerinin şehir dışına taşınması konusunda, Ankara Valisi'nin çaba sarf etmesine rağmen, Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinin yeterli çaba göstermediğini dile getirdi.
Atalay, Ankara'nın bu sorunu daha önce çözmesi gerektiğini ifade ederek, "Ben Çankaya Belediye Başkanı'ndan bugüne kadar 'Benim ilçemde böyle bir sorun var, ülkemin en kıymetli kesimleri otomobil pazarı gibi bize yardım edin' gibi bir şey duymadım. Bu duyarsızlığı da burada dile getiriyorum" diye konuştu.
Otonomi'nin inşa edileceği alanın bitişiğinde, Sağlık Bakanlığına ait yaklaşık 80 dönümlük bir arazi bulunduğunu bildiren Atalay, söz konusu araziyi de Otonomi'ye dahil etmek için çalışacağını söyledi.
İki yılda bitirilmesi planlanan Otonomi'nin, daha kısa sürede tamamlanmasını arzu ettiklerini belirten Atalay, "Burası otomobil alım satımının kalbi olacak. Burada iş yeri olanlar, şimdikinden daha rahat olacak, daha çok iş yapacak, daha stressiz yaşayacak. İnşallah daha çok iş yapacaklar. Onun için sitenin çabuk bitmesi lazım. Herkes bir an önce burada yerini edinsin" dedi.
-"Geç ama güç olmasın diyoruz"-
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel de ikinci el oto galerilerinin şehir dışına çıkarılması projesinin başkentte uzun zaman tartışıldığını anımsatarak, projenin kentin değişim ve dönüşümüne önemli katkı sağlayacağını dile getirdi.
Kentte yaklaşık 800 civarında ikinci el oto galerisi bulunduğu bilgisini veren Yüksel, bu galerilerin yarıya yakınının ruhsatsız ya da başka ruhsatlarla çalıştığını ifade etti.
Yüksel, "Ben şehrimi seviyorum" diyen herkesin projeye destek vermesi gerektiğini savundu.
Konuşmaların ardından Atalay ve beraberindekiler, butona basarak Otonomi'nin temelini attı.
AA