Ekonomi

Otomobilde büyük muamma! Zam mı, indirim mi?

Otomobil sektörü aralık ayında fiyatların yüzde 6 arttığını bildirirken, TÜİK ise yüzde 2,77 düştüğünü açıkladı. Peki hangisi doğru? Otomobil fiyatları gerçekten aralık ayında düştü mü yoksa zamlandı mı? Ancak sektör temsilcileri, aralıkta otomobillere ortalama yüzde 6 civarında zam geldiğini söylüyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yayımladığı verilerde, geçtiğimiz aralık ayında otomobil fiyatlarının yüzde 2,77 oranında düştüğünü açıkladı. Ancak sektör temsilcileri, aralıkta otomobillere ortalama yüzde 6 civarında zam geldiğini söylüyor.

Sözcü’de yer alan habere göre, TÜİK, benzinli otomobil fiyatlarının aralıkta aylık bazda yüzde 2,77 düştüğünü bildirdi. Ancak sektör temsilcileri bu dönemde ÖTV matrah düzenlemesine rağmen fiyatların yüzde 6 zamlandığını bildirdi. Diğer taraftan otomotiv fiyatları 2022'de yüzde 80-150 aralığında artarken, TÜİK'e göre son bir yıllık zam yüzde 31,7 ile sınırlı kaldı.

Sektör temsilcileri, kasım ayının sonunda otomobillerde ÖTV matrah limitinin artırılması sonrası sıfır araçlarda indirim beklendiğini ancak bu indirimin çok sınırlı sayıda araçta çok sınırlı oranlarda gerçekleştiğini; dolayısıyla resmi verilere yansıyacak önemli bir indirimin oluşmadığını bildirdi.

Sektör temsilcilerine göre ayrıca otomotiv fiyatları 2022’de yüzde 80-150 aralığında artarken, TÜİK’e göre son bir yıllık zam yüzde 31,7 oldu.

Geçtiğimiz kasım ayında otomobillerde ÖTV matrah limiti artırılmış ve otomobillerde yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği, 120 bin liradan 184 bin liraya çıkarılırken, yüzde 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 150 bin liradan 220 bin liraya çıkarılmıştı.

Buna göre, yüzde 60 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 175 bin liradan 250 bin liraya çıkarken, yüzde 70 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği ise 280 bin liraya yükselmişti.

Yapılan bu düzenleme ile sıfır araçlarda yüzde 5-16; ikinci el araçlarda ise yüzde 5-10 aralığında sınırlı bir indirim beklenirken, sıfır araç fiyatları, düzenleme sonrası düşmek bir yana yüzde 1,8 ila yüzde 6 arasında zamlanmıştı.

Sektör temsilcileri, sadece sınırlı sayıda markanın bir iki modelinde, sınırlı oranda bir indirim yaptığını belirtiyor.

1 OCAK’TA YÜZDE 5 ZAM DAHA GELDİ

Konuyla ilgili Sozcu.com.tr’ye konuşan bir otomotiv markasının Türkiye Müdürü, “Otomobil fiyatlarında TÜİK’in verisine yansıyacak bir indirim olmadığını, hatta ÖTV matrah düzenlemesi sonrası fiyatların arttığını ve geçtiğimiz seneyi yüzde 150 zamla kapayan sektörün, yeni yıla da yüzde 3-5 aralığında yeni zamlarla girdiğini bildirdi.

“ŞU AN 100 BİRİM OLAN OTOMOBİL FİYATININ 150’YE ÇIKACAĞINI TAHMİN EDİYORUM”

Satılan 2023 model otomobillerin piyasaya girmesiyle yeni fiyat artışları yaşanacağını da kaydeden yetkili,“Enflasyonda yaşanan artışın bu şekilde devam etmesi halinde, döviz kurundaki baskılama da bir süre sonra tutulamaz olacak. 2023 Yeni yılla beraber şirketlerin giderleri de arttı, bunu tolere etmek için kendileri de zam yapacak. Önümüzdeki mayıs, haziran gibi de şu an 100 birim olan otomobil fiyatının minimum 150’ye çıkacağını tahmin ediyorum.”