30 / 04 / 2024

Otomobilde 'yeni vergi sistemi' talebi! Yeni yılda araç pazarında rüzgar tersine dönecek!

Otomobilde 'yeni vergi sistemi' talebi! Yeni yılda araç pazarında rüzgar tersine dönecek!

Sektör temsilcileri önümüzdeki yıl sıfır araçlar için yapılan kampanyaların devam edeceğini ifade ederken pazarın yüzde 35 küçülmesini bekliyor. Bu kapsamda uzmanlar vergi düzenlemesinde güncellemeye gidilmesi gerektiğini vurguluyor.



Otomotiv piyasasında araç arzının artması ve bazı araba markalarının kampanyaları otomobil satışlarını destekledi. Sektör temsilcileri önümüzdeki yılda kredi faizlerindeki artış ve kurlardaki yukarı yönlü hareketlerle otomobil pazarında yüzde 35 küçülme bekliyor. Otomobile ödenen tutarın yüzde 65’inin vergiye gittiğini ifade eden uzmanlar vergi düzenlemesinde güncellemeye gidilmesi gerektiğini vurguluyor.

Ticaret Bakanlığı attığı adımlardan sonra araç arzı arttı. Piyasada araç bulunurluğunun artması ve bazı araba markalarının kampanyaları satışları destekledi. Sektör temsilcileri geleck yıl sıfır araçlar için yapılan kampanyaların devam edeceğini ifade ederken pazarın yüzde 35 küçülmesi bekliyorlar.

PAZAR 2023’TE KÜÇÜLECEK

Habertürk’ten Yiğitcan Yılmaz’ın haberine göre, Honda Türkiye Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer Pazarın 2023 yılında rekor kırmasına rağmen, 2024 yılında bu görünümün değişeceğini ifade ederek şunları söyledi: "Pazarın seyri pandemiden sonra dalgalanmaya başladı ve 2023 yılında rekor geldi.

Son dönemde krediye erişimde sorunlar var, kur şoku fiyatları yukarı çekti ve alım gücü düştü. İşte tüm bunlar gelecek sene için tahminleri düşürdü. 2024 yılında binek otomobil pazar beklentimiz 650 bin adet, bu 2023’e göre yüzde 35 küçülmeye işaret ediyor" 

YÜZDE 65 VERGİYE GİDİYOR

Kılıçer, mevcut vergi sisteminin otomobile erişimi zorlaştırdığını da dikkati çekerek mevcut vergi sistemi yüzünden otomobile ödenen tutarın yüzde 65’i vergiye gittiğini söyledi. Bunun sürdürülebilir bir durum olmadığını belirten Kılıçer, "Vergi sisteminin satın alma gücünü etkilemeden, emisyona dayalı olarak yenilenmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

İyileştirilmiş bir vergi sisteminin satış adedini artıracağını ve pazarın 1.5 milyon adede ulaşacağını ve akaryakıt tüketimi ile birlikte devletin vergi geliri artacağını söyleyen Kılıçer, "Bu sadece bizi değil tüm markaları etkiliyor, önümüzdeki dönemde her fırsatta bunu gündeme getireceğiz" ifadelerini kullandı.

FİNANSMANA ERİŞİM SATIŞLARI ETKİLEDİ

Finansmana erişim sıkıntılarının kredili araç satışlarını azalttığını da dile getiren Bülent Kılıçer, eskiden otomobil satışlarının yüzde 70’inin kredi ile yapıldığını, bu oranın yüzde 15’e kadar düştüğünü bildirdi. Kılıçer, 2024 yılında talebe bağlı olarak kampanyaların devam edebileceğini de söyledi.

STK’lar deprem kentlerinin kalkınması için güç birliği oluşturdu

Ev sahibi kiracıyı 'Ben oturacağım' diye çıkarıp evi başkasına kiralayabilir mi? Bu durumda kiracının hakları nedir?


Geri Dön