Otomobil

Otomobilinizi kışa hazırlayın! İşte yapılması gerekenler!

Otomobillerin yoğun şekilde şehir dışı seyahatlerde kullanıldığı yaz aylarını arkada bırakırken, konforlu ve güvenli yolculuklar için otomobilleri kış aylarına hazırlamanın zamanı geldi. İşte o detaylar

Küresel ısınmayla birlikte her geçen sene daha çetin geçen kış ayları öncesinde belirli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. İşte o detaylar...

Her yeni kış mevsiminin, bir önceki kış şartlarına göre daha zorlu geçiyor ve özellikle ani hava değişimleri lastikten motor yağına otomobillerin birçok noktasına olumsuz etki ediyor.

Kış lastiklerinizi kontrol edin!

Uzmanlar, mevsim geçişlerinde lastiklerdeki havanın basıncının ani sıcaklık düşüşleri nedeniyle azaldığını ve düşük basıncın yürüyen aksama ciddi zararlar verdiğini belirtiyor. Bu sebeple haftada bir gün lastik basınçlarını kontrol etmek gerekiyor. Günümüzde piyasada bulunan birçok otomobilde TPMS adı verilen Lastik Basıncı Kontrol Sistemi yer alsa da doğru basınç değerlerinin sisteme girildiğinden emin olmak gerekiyor. Depodaki kışlık lastiklerinizin diş derinliği ve üretim tarihini de önden kontrol etmekte yarar var. Binek araçlarda kış lastiği zorunluluğu yok ama yinede her otomobil sahibi 1 Aralık itibariyle kış lastiğine geçiş yaptığı takdirde daha güvenli bir yolculuk imkanına erişmiş olur. Ayrıca lastiklerdeki düşük basınç direksiyonun ağırlaşmasına, yol tutuş dengesinin bozulmasına ve fren mesafesinin uzamasına neden olur.

Dikkat: Akü yarı yolda bırakmasın!

Yaz aylarında kolaylıkla çalışan otomobillerin kış ayları gelince "tek marşta" çalışmaması önemli bir uyarı olabilir. Çünkü zayıf bir akü soğuk havalarda aracın çalışması için gerekli olan elektriği üretemez.  Özellikle aracını 10 günden fazla kullanmayacak olan kişilerin, en az bir kez 20 dakikalık bir sürüş yaparak aküyü şarj etmeleri onları büyük bir masraftan kurtarabilir.

Soğutma sıvısı ve motor yağına dikkat!

Kontrol ve bakımları düzenli olarak yapılmayan otomobillerde, sistemli şekilde arızalar peş peşe geliyor. Hava sıcaklığının düşmesiyle sertleşen contalar ve hortumlar bu arızaların en önemli sebeplerinden biri oluyor.. Bu durumlarda soğutma sıvısı ve motor yağı kaçaklarına sebep oluyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için araç sahiplerinin kış etkisini hissettirmeden servis ziyaretinde bulunarak genel kontrollerini yaptırması gerekiyor. Ayrıca soğutma sıvısı ömrünü tamamladıysa mutlaka üreticinin belirttiği türde soğutma sıvısı değişiminin yapılması motor sağlığı açısından büyük önem taşıyor.

Peugeot e-2008 satışa çıktı! İşte özellikleri ve 27 Ekim 2022 fiyat listesi

Yeni Skoda Enyaq vRS tanıtıldı! Fiyatı da ortaya çıktı! İşte 25 Ekim 2022 fiyat listesi

Togg ve THY el sıkıştı! Uçmadan mil kazan!