Ekonomi

Otomotiv sektöründe lüks talep patlaması! İşte en çok satan modeller

Otomotiv sektörü çip krizi ve artan enflasyon nedeniyle orta sınıf model araba satışlarında gerileme yaşadı. Fakir daha fakirleşirken zenginin daha zenginleştiği ortamda lüks sınıf arabalara ilgi arttı. Lüks sınıfta en çok satan model Audi oldu.BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Lexus, Maserati, Martta en çok satılan lüks otomotiv markaları belli oldu

Türkiye'de 2022'nin ilk üç ayıdan lüks otomobillere olan ilgi arttı. BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Lexus, Maserati, Martta en çok satılan lüks otomotiv markaları belli oldu. 350 bin ile 990 bin bandında satılan orta sınıfı diye tabir edilen araç satışlarında Mart ayında dikkate değer bir düşüş olurken lüks premium marka ve spor lüks sınıfı arabalar yüzde 11,77'lik bir satış oranına çıktı. Orta sınıfta en çok satan marka ise Renault olurken, ardından Fiat ve Volkswagen sıralandı. Orta sınıf segment araçlarda satışlar genel bir düşüş gösterdi. 1 milyon lira ve üzeri etiket fiyatıyla satılan lüks sınıfta ise talebin arttı en çok talep gören marka sırasıyla Audi, Mercedes, BMW Porsche, Lexus ve Maserati oldu. 

C SINIFI ARAÇ SATIŞLARI 50 BİNİ BİR MİKTAR GEÇTİ

Otomotiv pazarında orta segment olarak adlandrılan markaların otomobil satışları yüzde 34,3 gerileyerek 50 bin 173, hafif ticari araç satışları ise yüzde 29,8 azalışla 14 bin 94 oldu. Mart ayında bu sınıfta yaşanan toplam düşüş yüzde 33,4'le 64 bin 267 oldu. Mart ayında lüks sınıfta ise satışlar orta sınıfın aksine yükselerek yüzde 11,77 oldu.

 

SMART VE LAMBORGHINI DE HİÇ SATIŞ YOK

Otomobil satışlarında geçen ay 44 markanın yer aldığı listede, lüks sınıfta Smart ve Lamborghini hariç tüm markalarda satış yapıldı. Mart ayında, 2 Bentley, 2 Jaguar, 2 Ferrari, 1 Aston Martin, 18 Maserati ve 88 Porsche satışı gerçekleştirildi. Otomotiv sektöründeki arz-talep dengesinde beklenen iyileşme yılın ilk 3 ayında da gerçekleşmedi.

Lüks sınıfta en çok satan model bin 810 satışla Audi olurken, bin 296 satışla ikinci Mercedes Benz, bin 166 adetlik satışla BMW üçüncü oldu. Bu markaları sırasyıla Volvo, Jeep, MINI, Cupra, DS, Land Rover takip etti.

Spor lüks markalar arasında Porsche 88 adet, Maserati 18 adet, Lexus da 13 adeta satarak ilk üçte sıralandı.