Otomobil

Otomotiv sektöründe yeni fırsatçılık: 'sıra parası'

Sıfır otomobil almak isteyen vatandaşlara bayiler araç yok algısıyla 50 bin TL ya da 100 bin TL'lik sıra parası istiyor. İşte detaylar... Otomobil bayilerinin fırsatçılığı dur durak bilmiyor

Otomotiv sektöründe sıfır araçlarda yeni kriz gündemde büyük yankı uyandırdı. Otomobil bayilerinin fırsatçılığı dur durak bilmiyor. Pandemide çip krizini neden gösterilerek fiyat artışının ardından şimdi de 'piyasada araç yok' algısı oluşturuyor.

Son zamanlarda aracın liste fiyatının üzerine piyasada 20-30 bin lira olan aksesuarları 200.000 lira olarak ekleyen bayilerin son oyunu ise araç sırası oldu. Bu kapsamda vatandaşlarda 50 bin ila 100 bin TL arasında para isteniliyor. İşte detaylar...

İSTENEN PARA MODELE GÖRE DEĞİŞİYOR

Sabah Gazetesi'nden Betül Alakent'in haberine göre, bayiye sıfır araç almak için giden vatandaşlara kendilerinin oluşturduğu sırada bekleyenler listesini gösteriyorlar. Bazi bayi sahiplerinin ise sıraya girip listeye adını yazdırmak isteyen müşterilerinden de 50 bin ila 200 bin lira arasında 'sıra parası' istiyor.

İstenilen bu ücret ise otomobil fiyatına dahil edilmiyor. Sistemin işleyisi ise şu şekilde ilerliyor: Bir müşteri araç almak için bayiye gittiğinde bayi bir liste gösteriyor. "Bu listeye artık yeni müşteri yazamıyoruz. Bir sonraki listemiz de dolmak üzere.

Eğer listeye adınızı yazdırmak istiyorsanız 50.000 lira alıyoruz. Sırada 50 kişi var. Fakat 10 araç gelirse listedeki ilk 10 kişiye vereceğiz. Sonra gelenleri de size vereceğiz. Eğer listede öne çıkmak istiyorsanız 100.000 lira ödeyin sizi listede öne çekelim" diyorlar.

Bayinin listeye almak için müşterilerinden talep ettiği ücret aracın modeline göre farklılık gösteriyor. Listeye girebilmek için para vermeyi kabul eden alıcıdan 50 bin lira ila 100 bin lira arasında para alan bayi, alıcıyı en az bir ay bekletiyor. Bu süre zarfında peşin aldığı parayı ise dolar veya altına yatırarak kazanıyor.

2023'ÜN İLK 5 AYINDA 445 BİN SIFIR ARAÇ

Dünyada otomotiv sektöründe çip krizinin aşılmaya başlanmış olmasına rağmen "Araç yok" algısına devam eden bayileri rakamlar da yalanlıyor.

Sektörden edinilen bilgiler kapsamında, birçok bayi bu yolla ayda ortalama 500.000 ila 1 milyon lirayı alıyor ve kullanıyor. Kurda son günlerde yaşanan hareketlilik de dikkate alındığında bayi her yerden tatlı kârını cebine atıyor.

Öyle ki Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin yayımladığı rapor verilerinde, Türkiye'ye gelen sıfır araç sayısı 2023 yılının ilk 5 ayında, çip krizinden önceki yıl olan 2018'in ilk beş ayını da aşmış durumda. 2018 yılının ilk beş ayında ithal ve yerli üretim olarak 302 bin 311 araç satılışı gerçekleşirken, bu rakam 2022'nin aynı döneminde 277 bin 252 oldu.

Bu yılın ilk 5 ayında ise 445 bin araç piyasaya satışı yapılarak pandemide yaşanan çip krizinden önceki rakam dahi aşıldı, rekor seviyeye ulaştı.

Hane halkı bütçesinde en fazla pay gıda harcamasına ayrıldı: Tüketim harcamalarında gıda payı yükseldi! 

Zamlı, en düşük emekli maaş tahminini canlı yayından duyurdu! Emekliler gözünü temmuz maaş zammına çevirdi...

ün