Emlak Terimleri

Otopark şerhi nedir?

Ulaşım araçları için bir binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparklar, bina otoparkı oluyor. Kimi yapıların tapusunda otopark şerhi bulunabiliyor. Peki, tapuda otopark şerhi nedir?

Otopark şerhi nedir?

Bina otoparkları, Bir binayı çeşitli amaçlar için kullanan özel ve tüzel kişilere ait ulaşım ve taşıma araçları için bu binanın içinde veya bu binanın oturduğu parselde açık veya kapalı olarak düzenlenen otoparklar olarak tanımlanıyor.


Otoparklara yönelik yasal düzenlemeler Otopark Yönetmeliği'nde açıklanıyor. Yönetmelik gereğince, parselinde otopark yapılması mümkün olan alanlarda imar parsellerinin büyüklükleri otopark yapımını mümkün kılacak şekilde tespit ediliyor.


Kimi yapıların tapusunda otopark şerhi bulunabiliyor. Peki, tapuda otopark şerhi nedir? Otopark şerhi nasıl kaldırılır?


Yönetmelik uyarınca; "Otopark bedeli alınan parsellerin otopark ihtiyacının belediye veya valilikçe karşılanması zorunludur. 


Otopark ihtiyacı parselinde karşılanamayan ve idaresince İmar Kanununun 37 nci maddesine göre otopark tesis edilemeyen alanlarda otopark bedelinin arsa payı hariç %25’i yapı ruhsatının verilmesi sırasında nakden, kalan %75’i ve arsa payı ise belediyesince veya il özel idaresince parselin otopark ihtiyacı karşılandıktan en geç doksan gün sonra o yıla ait miktarlara göre değerlendirilerek tahsil edilir. 


Yapı ruhsatı düzenleme aşamasında ödemelere ilişkin taahhütname alınır ve tapu kütüğüne bu hususta şerh düşülür. Plansız alanlarda otoparkın parselinde veya yapıda karşılanması zorunludur."


Mükellef isterse bu bedeli ödeyerek tapu şerhini kaldırabilmektedir. Ayrıca, tapu kütüğünde beyanlar hanesine düşülen, otopark taahhütnamesi verildiğine dair belirtme tesisi işlemi, tapu alma sürecini etkilemiyor. 


Bu durumdaki parseller için kredi kullanılıp, parselin satışının yapılmasına bir engel bulunmuyor.


Yeni otopark yönetmeliği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com