Otomobil

Otoparklarda sorumluluk kime ait?

Otomobil sahipleri yüz binlerce liralık araçlarını bazen kısa süreli bazen de uzun süreli olarak otoparklara bırakıyor. Peki otoparklarda meydana gelen hırsızlık ve maddi hasar gibi olumsuz durumlarda sorumluluk kime ait? İşte detaylar...Araçlarını park edecek yer bulamayan vatandaşlarının mecburi istikametleri otoparklar oluyor

Ücretli ya da ücretsiz otoparklar, özellikle büyükşehirlerde park sorunu yaşayan sürücüler tarafından kurtarıcı durumuna geldi. Araçlarını park edecek yer bulamayan vatandaşlarının mecburi istikametleri otoparklar oluyor. Fakat her otopark da güven vermiyor. Bazen araç sahipleri "Aracıma ya da içindekilere zarar gelir mi?" diye de endişe etmekten kendilerini alıkoyamıyor. Peki otoparka bırakılan araçlarda meydana gelen olumsuz durumlardan araç sahibi mi yoksa otopark sahibi mi sorumlu? İşte bu sorunun yanıtı...

"Kanun açıkça işletmecinin sorumlu olduğunu belirtmiş" 

TRT Haber'e konuşan Avukat Emel Özbek, teslim alınan araçtan otopark işletmecesinin sorumlu olduğunu söyledi. ''Siz bir otoparka aracınızı park etiyseniz aranızda bir sözleşme kurulmuş olur" diyen Avukat Emel Özbek, "Çalınma, hasar veya zarar verme gibi meydana gelebilecek herhangi durumundan işletmecinin sorumlu olduğunu kanun açıkça belirtmiş" dedi.

"'Kaybolan eşyadan sorumlu değiliz' yazısının hükmü yok"

"Otopark duvarlarındaki ''sorumluluk kabul etmiyoruz'' yazısı da hukuk açısından bağlayıcı değil" diye konuşan Avukat Özbek, ''Burada otopark, garaj veya benzeri yeri işleten kişi sorumludur. Özellikle alışveriş merkezlerinin otoparkında "kaybolan ya da çalınan eşyalarınızdan müessemiz sorumlu değildir" diye uyarı levhaları ya da yazılar bulunur ama uyarı levhalarının ya da bu tarz yazıların hiçbir önemi yok. Çünkü sorumlulukları var. Kanunda bununla ilgili açık hüküm var'' ifadelerini kullandı.

"Kapılar açık bırakılırsa otopark işletmecisi sorumlu olmaz"

Araç sahiplerinin de tedbiri elden bırakmaması gerektiğini vurgulayan Avukat Emel Özbek, ''Örneğin çok yüklü bir paranızı görünecek şekilde bırakırsanız ya da aracınızın kapılarını açık bırakır anahtarı alır çıkarsanız böyle bir durumda bariz bir şekilde siz kusurlu olursunuz. Bu gibi durumlarda işleten sorumluluktan kurtulmuş olur" diye konuştu.

Avukat Emel Özbek'in açıklamalarını özetmek gerekirse; otoparklara bırakılan araçlarım başına her hangi olumsuz bir durum gelirse burada otopark işletmecileri sorumlu tutuluyor. Fakat bu olumsuz koşula araç sahibi sebebiyet vermişse otopark işletmecileri sorumluluktan kurtulmuş oluyor.

Türkiye'nin otomobili Togg'tan iki yeni anlaşma!

Audi, Formula 1 için tarih verdi!

Yakıt tüketimiyle iddialı Dacia Sandero 2022'nin özellikleri ve fiyat listesi...