İhale

Otoyol projesinde Bursa ve İzmir'den eş zamanlı başlanacak

İstanbul-İzmir otoyolu inşaatının eşzamanlı olarak İzmir'den de başlamasını isteyen işadamlarına, Ulaştırma Bakanı'ndan cevap geldi: Amele bakanı olsak da patron biziz. Son sözü biz söyleyeceğiz

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul - İzmir arasını 3.5 saate indirecek otoyol inşaatının eş zamanlı olarak İzmir'den de başlamasını isteyen işadamlarına yeşil ışık yaktı.

İzmit Körfez Geçişi ve Bursa- Balıkesir-İzmir otoyol projesine ilişkin talepleri değerlendiren Bakan Yıldırım, yüklenici firmanın önceliği teknik sebepler ve finansman açısından İzmit Körfez Geçişi'ne vermeyi düşündüğünü ancak henüz somut bir karar alınmadığını belirtti. Yıldırım, Ankara'da geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirilen 30 Ağustos Zafer Bayramı Resepsiyonu'nda Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, "Henüz Yüksek Planlama Kurulu (YPK) onayı çıkmadı. Sözleşme de imzalanmadı. Süreç devam ediyor. YPK kararı ve sözleşme aşamaları tamamlandıktan sonra, teslim aşamasına geldiğimizde oturur hepberaber duruma bakarız" dedi. Espirili bir şekilde, "Her ne kadar amele bakanı olsak da patron biziz. Son sözü biz söyleyeceğiz" diyen Yıldırım, "Bugüne kadar İzmir ne istedi de yapmadık? Kesinlikle İzmir'i mağdur etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

KENTE ŞANTİYE
Otoyol inşaatını gerçekleştirecek Nurol-Astaldi konsorsiyumunda yer alan Göçay İnşaat'ın ortağı ve Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren daha önce Yeni Asır'a yaptığı açıklamada, inşaatın başlamasından sonra Bursa'nın ardından İzmir'de de bir şantiye açabileceklerini açıklamıştı. Eren, projenin iki ilde aynı anda devam edebileceğini söylemişti. Bakan Yıldırım'ın İzmir'i umutlandıran açıklamasından sonra Yeni Asır'a konuşan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ise, projeye büyük bir ihtimalle eş zamanlı olarak Bursa ve İzmir'den başlanacağı bilgisini verdi.

7 YILDA BİTECEK
377 kilometre otoyol ve 44 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 421 kilometre uzunluğundaki otoyolun, Nurol-Astaldi konsorsiyumu tarafından 7 yılda tamamlanması hedefleniyor. Ekonomik krize rağmen Türkiye'de yapılacak en büyük yatırımlardan biri olma özelliğini taşıyan 6 milyar dolarlık otoyol, aynı zamanda bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük yap-işlet-devret projesi olacak. Otoyolun inşaat, demir-çelik ve çimento sektörlerine ivme kazandırması ve ciddi bir istihdam yaratması bekleniyor.
İstanbul-İzmir arasını 6.5 saatten 3.5 saate indirecek otoyol, Gebze'den başlayacak ve İzmit Körfezi'ni köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Körfezi otomobil ile mevcut yolu kullanarak geçmek 1 saat 10 dakika, feribotla geçmek 60 dakika sürüyor. Bu süre planlanan köprü ile 6 dakikaya inecek. Projede, otomobil için ücret İzmit Körfez Köprüsü için KDV hariç 35 dolar, otoyol içinse KDV hariç 0.05 dolar/metre olarak belirlendi. Projede ayrıca 400 milyon liraya kadar olan kamulaştırma bedellerinin ihaleyi kazanan şirketçe üstlenileceği de karara bağlandı.

Projede neler yer alacak?
- 377 km otoyol ve 44 km bağlantı yolu olmak üzere 421 km'lik otoyol
- Yaklaşık 3 km uzunluğunda asma köprü
- 18 bin 212 metre uzunluğunda 30 adet viyadük
- 7395 metre uzunluğunda 4 adet tünel
- 209 adet köprü
- 18 gişe alanı
- 5 otoyol bakım merkezi
- 7 servis alanı
- 7 park alanı
Zafer Şahin/Yeni Asır