Yeni Şirketler

Otoyol'un Adapazarı fabrikası satılıyor

Iveco marka araçların üreticisi ve ithalatçısı Otoyol şirketinde Koç Holding ile Iveco arasındaki üretime dönük hesapların kapanmasının ardından, Adapazarı'ndaki üretim tesisi 100 milyon dolara satışa çıkarıldı.

Iveco'nun Eurocargo kamyonlarının da üretildiği, Daily modelinin üst yapısının çatıldığı yüzlerce işçinin çalıştığı Otoyol fabrikasının kapısına satılık tabelası asıldı.


100 MİLYON DOLARA SATILIK


Toplam 346 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Otoyol Iveco fabrikası, bunun 88 bin metrekarelik kapalı alanında üretim yapıyordu. Yıllık 18 bin adet araç üretme kapasitesine sahip fabrikayı Türkiye'de üretim yapan diğer otomotiv şirketleri almak istiyor. Talipliler arasında en sırada yine bir Koç Holding şirketi olan Otokar'ın adı geçiyor. Otokar şirketi, halen yine Adapazarı'nda bulunan tesislerinde askeri ve sivil araçlar üretiyor.


Otoyol'un en büyük taliplileri yine otomotivciler olan tesis için istenen rakamın 100 milyon dolar olduğu dile getirildi. Türkiye'nin pek çok otomotiv markası için üretim üssü haline gelmesi, bu eğilimin aksine bir yol izleyen Otoyol-Iveco'nun fabrikasını cazip hale getirdi. Koç Grubu'nun hisselerinin yüzde 74'üne sahip olduğu şirkette Iveco'nun payı yüzde 26. Yapılan son protokolle Otoyol-Iveco şirketinde yönetimi İtalyanlara geçti. Şirketin başına İtalyan Genel Müdür atandı. Türkiye'de artık sadece ithalatçı şirket olarak pazarlama faaliyetleri yürüten şirket konumuna geçen Otoyol, fabrikanın yanı sıra Kartal'daki genel merkezini de satışa çıkardı. Koç Holding ile İtalyan Fiat'a bağlı Iveco'nun ortak şirketi Otoyol fabrikası mart ayında kapanmıştı. 1966 yılında Adapazarı'nda kurulan ve yıllık 18 bin araç kapasiteli tesiste Daily minibüs, Eurobus midibüs ve Eurocargo kamyonları üretiliyordu.


Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) verilerine göre Otoyol, 2006'da toplam 4 bin 165 adet araç üretmişti. 200 milyon euro cirolu Otoyol, Batı Avrupa'dan Rusya'ya Cezayir'den Bosna Hersek'e kadar toplam 925 araç ihraç etmişti.


2006'DA ÜRETİM ÜSSÜ OLUYORDU


Otoyol'un fabrikası 2006 yılında Avrupa'nın en çok satan kamyonlarından biri olan Eurocargo üretimine başlamıştı. İhracat listesine Bulgaristan, Rusya ve Romanya'yı eklemişti. Bulgaristan okul otobüsü ihalesine katılan 10 üreticiden biri olmuştu. Bu ihaleyle Otoyol midibüs-otobüs segmentinde 74 araçla Bulgaristan'da 2006'nın en büyük ihalesini kazandı. 2006'da Rusya'da da başarılı oldu. St. Petersburg kent içi ulaşımda kullanılmak üzere 327 adet daha M50.14 satın aldı. Iveco'nun bir diğer modeli Tector da ihracat performansı giderek artan modeller arasındaydı. Romanyaíya gerçekleştirilen 50 adetlik ilk parti Eurobus 31.17 Tector satışıyla da yılın önemli ihracatlarından biri gerçekleştirilmişti.


(Akşam)