Ottomare Suites'te yükseklik için orta yol aranıyor! Garage Tower tamamen değişiyor!
Tarihi yarımadanın siluetinin bozulmaması için 10 ilçeye yükseklik sının getirilmesiyle projelerinde 'revizyon' gündeme gelen şirketler, 'siluet krizini' en az zararla atlatmaya çalışıyor
Tarihi yarımadanın siluetinin bozulmaması için 10 ilçeye yükseklik sının getirilmesiyle projelerinde 'revizyon' gündeme gelen şirketler, 'siluet krizini' en az zararla atlatmaya çalışıyor. Bakırköy Sahil Yolu'ndaki 'Ottomare Suites' projesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 'yükseklik' konusunda orta yolu bulmak için görüşmekte olan Sinpaş Yapı, 1-2 ay içinde alıcıları mağdur etmeyecek bir revizyonu hayata geçirecek. Topkapı'nın en yüksek kulesini inşa etme planları suya düşen Garage Group ise 135 metrelik projesini 45 metreye çevirmek zorunda kaldığı için konsept değişikliğine gidecek.
Astay Gayrimenkul'ün Zeytinburnu'nda başlattığı 16:9 projesinin İstanbul siluetini bozduğu gerekçesiyle eleştirilmesinin ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonunun Topkapı, Merter, Ataköy hattında 10 ilçede ve 100'e yakın mahallede yükseklik sınırı getirmesi, bu bölgelerde proje planlayan inşaat firmalarını sıkıntılı bir 'revizyon' sürecine soktu.
Süreçten en çok etkilenen, planları çizilmiş, imar izinleri ve ruhsatları alınmış firmalar olurken; inşaata henüz başlamamış, ancak tüm tasarımı bitirilerek satış ofisi kurulmuş projeler ise adeta çöpe gitti. Katarlı Barwa International ile proje ortaklığına giderek Bakırköy Sahil Yolunda 13 bin 500 metrekarelik araziyi Emlak Konut GYO'dan alan ve 2011 yık başında 355 süitten oluşan Ottomare Suites projesinin inşaatına başlayan Sinpaş Yapı ise bugünlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile revizyon için gereken en makul yüksekliği belirlemek için görüşmeler yapıyor. 29 katlı, 117 metre olarak planladıkları projede 5'inci kata kadar geldiklerini, inşaatın yüzde 40'ını tamamladıklarını belirten Sinpaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, "Burada yeni başlayacak projelerin 70 metreyi aşmaması gerekiyor. Bizim proje yüksekliğini 117 metreden 70 metreye düşürmemiz ise proje konseptini tamamen değiştirir. Hem proje konseptini tamamen değiştirmeyeceğimiz, hem bizden ev alanları mağdur etmeyeceğimiz, hem de siluet açısından sıkıntı yaratmayacak bir revizyonla orta yolu bulmayı istiyoruz. 1-2 ay içinde revizyonumuz netleşecek" diye konuştu.
'Ortağımıza zor anlattık'
Yaşadıkları bu süreci 'zor bir tablo' olarak tanımlayan Çelik, devletten alınmış imarlı bir arazide yaşanan bu süreci en çok Katarlı ortakları Barwa International'a anlatmakta zorlandıklarını kaydetti. Çelik, "Onlara devletten aldığımız, imar planına uygun bir arazide neden böyle bir idare değişikliğine gidildiğini anlatmakta zorlandık. Biz birbirimizi bir biçimde anlarız ancak konu yabancı yatırımcı olduğunda bunları anlayamıyor. Barwa International'ı zarara uğratmamak için, "Verdiğiniz bütün değerleri size dolar karşılığı olarak geri verelim, dilerseniz projeden ayrılın" bile dedik ancak onlar bize sadakat göstererek Türkiye'de kalmayı seçti ve 'Krizi birlikte aşalım' diyerek işbirliğini bozmadı. Süreci yöneterek daha da güçlendirmeye çalışıyoruz" dedi.
Yüzde 80’i satıldı, yükseklik düşse de tüm evler denizi görecek
Bölgesindeki kentsel dönüşüm alanı içerisinde başlatılan ilk proje olan Ottomare Suites, Ahırkapı'ya ve tarihi Yarımada'ya yakın konumu ile dikkat çekiyor. Bakırköy Sahil Yolu'nda inşa edilen projenin şu ana kadar yüzde 80'inin satıldığını söyleyen Avni Çelik, "Müşterilerimizden olumsuz bir dönüş almadık. Durumu anlıyorlar. Arazimizin en büyük avantajı ise yükseklik. Örneğin 117 metreden 90 metreye düşse bile, önü açık olması, tüm evlerin denizi görmesi ve manzaranın değişmemesi" dedi.
Yüksek fiyat konulamayacak
Bölgedeki siluet belirsizliğinden en çok etkilenen şirketlerin başında Topkapı'nın en yüksek rezidanslarını inşa etmeye hazırlanan Garage Group geliyor. Şirket, Topkapı Merter'de Garage Tower adıyla E-5 üzerinde Merter İş Merkezi ile Adidas mağazasının arasında yol kenarında 39 katta 130 metre ile ilçenin en yüksek rezidans kulesini inşa etmeyi planlıyordu. Hatta şirket, 281 rezidans ve 41 işyeri bulunacak bu projenin yanı sıra Yeşil Kundura binasının yanındaki 15 bin metrekarelik arazide de 111 metre yüksekliğinde ofis ve dairelerden oluşan 400 birimlik yeni bir kuleyle kendi yükseklik rekorunu kırmaya hazırlanıyordu.
Proje ile ilgili 1 yıl süren tüm bu çalışmaların artık bir çöpten farksız olduğunu söyleyen Garage İnşaat Yönetim Kurulu Danışmanı Suat Öztorun, "Uymamız beklenen yeni yükseklik kotla birlikte 60, yani 45 metre. Bu yüzden proje konseptini tamamıyla değiştireceğiz. Lüks rezidans kulesi yapamayacağımız için hedeflediğimiz fiyatları da koyamıyoruz. Sadece proje masrafımız 2 milyon dolar. Boşu boşuna satış ofisi kurduk ve toplam 5 milyon dolar harcadık. Hedeflerimizin 1 yıl gerisinde kaldık" dedi.
Nihal Yuvacan/Vatan