Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?
Kiracılar ve ev sahiplerinin belli başlı hakları bulunmaktadır. Özellikle kiracılar kendi haklarını bilhassa bilmek istiyorlar. Peki “Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?” İşte merak edilenler!Tapu devri gerçekleştiği zaman evin tahliyesi gerçekleştirilmiş ve teslim edilmeye hazır şekilde olmalıdır
EV SATILDIKTAN SONRA BOŞALTMA SÜRESİ NE KADAR?
Kiracı ve ev sahibi yani taraflar arasında bir anlaşma olmadığı zaman gayrimenkul sahibinin, sattığı evi hemen tahliye etmesi gerekmektedir. Tapu devri gerçekleştiği zaman evin tahliyesi gerçekleştirilmiş ve teslim edilmeye hazır şekilde olmalıdır.
İşte kiracı ve ev sahiplerinin merakla sorduğu diğer soru ve yanıtları…
OTURDUĞU EV SATILAN KİRACININ HAKLARI NELERDİR?
Evin satılması halinde yeni ev sahibi kiracından evi tahliye etmesini isteyebilir. Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içerisinde evi tahliye etmesi gerekmektedir.
EV SAHİBİ KENDİM OTURACAĞIM DEYİP OTURMAZSA NE OLUR?
Uzmanlar 'Çocuğum oturacak' deyip yani bu bahane ile kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi 'Oğlum oturacak' demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi durumda kiracıya tazminat ödemek zorunda kalır. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şarttır.
EV SATILDIĞINDA KİRACI EVDEN ÇIKMAK ZORUNDA MIDIR?
Yani kiracılık sıfatı kendiliğinden sona ermez. Artan enflasyon yüzünden kira fiyatları da bir hayli arttı. Artan kira fiyatlarından dolayı bazı mülk sahiplerinin bu tür yöntemlere başvurdukları bilinmektedir. Kira ilişkisi kapsamında yer alan yasal haklarınız arasında kiracı mevcut konutta iken evin satılması ve kiracının çıkartılması mümkün değildir.
KİRACI KİRA ARTIŞINI KABUL ETMEZSE NE OLUR?
Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar kapsamında belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimi ile beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyor ise kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
EV SAHİBİ KİRAYA VERDİĞİ EVİ KONTROL EDEBİLİR Mİ?
Ev sahipleri kira sözleşmesi imzalandıktan hemen sonra kiraya verdiği eve izin almadan giremez. Bu konut dokunulmazlığına girer ve bu bir suç teşkil eder. Diğer yandan kiracıların evi kiraladıktan sonra hemen kilit değiştirmesi güvenlik açısından en doğrusudur.
Isınma desteği nereden alınır? Doğalgaz destek ödemesi ne zaman yatacak?
1100 TL ikramiye tarih mi olacak? Bayramda emekliler çifte bayram yaşayacak!