Genel

Oturduğumuz bina sağlam mı? Depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz? İşte başvurabileceğiniz adresler!

Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan ve 10 ili derinden etkileyen felaketler Türkiye yine deprem gerçeği ile karşı karşıya getirdi. Fay hattının geçtiği illerin yanı sıra olası İstanbul depremi senaryoları nedeniyle herkes endişe içerisinde oturduğu konutun güvenliğini araştırıyor.Yaralı sayısı 100 bini geçerken, şimdi herkes oturduğu binanın ne kadar güvenilir ve depreme dayanıklı olduğunu merak ediyor

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin ardından binlerce bina hasara uğrayıp yıkılırken, 36 binin üzerinde vatandaşımız ise hayatını kaybetti. Yaralı sayısı 100 bini geçerken, şimdi herkes oturduğu binanın ne kadar güvenilir ve depreme dayanıklı olduğunu merak ediyor.

1999 depreminin ardından yeniden Marmara Bölgesi’nin deprem kuşağında olması nedeniyle yeniden gözler İstanbul’a çevrilirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden İstanbullulara bir çağrı geldi.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu, konutlarının depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmek isteyen İstanbullular için ‘acil tespit’ konusunda destek vereceklerini açıkladı.

ALO 153 HATTINI ARAYIN!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, binasının güvenliği konusunda endişe duyanların Alo 153 hattını arayarak veya ‘istanbulyenileniyor.com’ sitesi üzerinden İBB’ye başvuru yapabileceğini bildirdi. Bugüne kadar zaten deprem güvenliği konusunda gerekli çalışmaların devam ettiğini kaydeden İmamoğlu, “İsteyen vatandaşlarımız bize başvuruda bulunabilir. Bu konuda acil tespit mekanizmalarımız bulunmakta. Bundan sonraki aşamada ise daha detaylı incelemeler ve tespit için farklı laboratuvarlar devreye girebilir. İBB olarak acil tespit konusunda destek vermeye hazırız ve bu konuda ekiplerimiz var” diye konuştu.

11 İLÇEDE CİDDİ MESAFE ALDIK

Daha önce konuya ilişkin sahada çeşitli çalışmalar yaptıklarını söyleyen İmamoğlu, ancak bazı tepkiler ile karşılaştıklarına dikkat çekti. İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu konunun altını çizmek gerekirse daha önce sahada gerçekleştirilen bina güvenliğine ilişkin acil tespit çalışmalarında yüzde 40 civarında eve girişimize izin verilmedi. Şu anda haliyle herkes merak ediyor ancak bir anda onbinlerce binaya yanıt vermemiz mümkün değil. Zaten çalışmalarımız 1,5-2 yıldır sürüyor.  Belki de şu an acil tespit ile ilgili belediyemize soru soranların yanıtları bizde olabilir. Çünkü, belli bölgeleri bitirdik. Yaklaşık 10-11 ilçemizde ciddi bir mesafe aldık. Konutlarının depreme dayanıklı olup olmadığını kontrol ettirmek isteyen vatandaşlarımız İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile hem ‘Alo 153’ hattı üzerinden, hem internet sitemiz, ‘istanbulyenileniyor.com’ üzerinden irtibat kurabilir.”

YENİ GÖNÜLLÜLERE İHTİYAÇ VAR

İBB Başkanı İmamoğlu, Kahramanmaraş deprem felaketinden etkilenen depremzedelere yapılacak yardımlar konusunda ise yeni gönüllülere ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Bölgenin ihtiyaçlarının değiştiğini, göçler nedeniyle yüz binlerce insanın farklı yerlere taşındığını belirten İmamoğlu, “Buraya gelen gönüllü sayımız 20 bini geçti. Gönüllülerin sayısının artmasını istiyoruz” dedi.