Emlak Konut

Oturduğumuz ev sağlam mı? Depreme karşı dayanıklı mı? Yıkılma riski var mı? İşte bu soruların yanıtları...

Kahramanmaraş’ta yaşanan ve toplam 10 ili etkileyen deprem felaketleri bölgede büyük hasarlara ve can kayıplarına yol açtı. Ülkemizin deprem kuşağında olması sebebiyle şimdi herkes aynı soruları soruyor: “Oturduğum ev sağlam mı? Ne kadar güvenilir? Yıkılma riski var mı?”Binlerce bina yıkılırken, çok sayıda insanımız ise yaralı olarak yıkılan enkazların altından kurtarıldı

Kahramanmaraş’ın Pazarçık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat Pazartesi günü peş peşe yaşanan depremlerin ardından toplam 10 şehrimizde büyük hasarlar ve can kayıpları yaşandı. Binlerce bina yıkılırken, çok sayıda insanımız ise yaralı olarak yıkılan enkazların altından kurtarıldı.

Türkiye deprem kuşağında olduğu için şimdi herkes oturduğu binanın veya konutun depreme ne kadar dayanıklı olduğunu araştırıyor.

EVİNİZİ MUTLAKA İNCELEYİN

Türkiye’nin son yaşanan deprem felaketlerinin ardından yeniden deprem gerçeğiyle acı bir şekilde yüzleştiğini kaydeden Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, bölgede binlerce binanın yıkıldığını, bazılarının ise sağlam gözüküyor olsa da çok riskli yapılar olduğunu söyledi. Bu yüzden vatandaşların çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Alp, “Diğer yandan çevre iller ve İstanbul’da yaşayan vatandaşlar da kendi oturdukları evlerinin sağlamlığı konusunda endişeleniyor. Bu noktada evlerinin sağlamlığını anlamalarının birkaç yolu bulunmakta” dedi.

Oturduğumuz binanın deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığının kritik bir konu olduğunun altını çizen Alp, bunun için de zemin etüd raporu, dış ve iç çatlaklar, daire ve binaya yapılan müdahaleler, kolon ve kirişlerde değişim de incelenmesi gerektiğini ifade etti. Alp, dere yatağında, sulu zeminde, çevresine göre çukur yerlerde olan binaların ise çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

BİNANIN ALTINDA İŞ YERİ VARSA DİKKAT!

Alp, oturduğu binanın altında iş yeri bulunan binalara daha da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

“Hem son yaşanan İzmir depremi hem de bu son depremlerde gördük ki altında market, banka, spor salonu, mağazaların bulunduğu çok sayıda bina yıkıldı. Çünkü bu iş yerleri, alanlarını büyütmek amacıyla kolonları kesebiliyor. Bu yüzden altında iş yeri olan binalar daha dikkatli bir şekilde incelenmeli. Bunun yanı sıra binaların bodrumuna da bakılmalı. Bodrumda rutubet olmaması önemli. Eğer varsa binanın su yalıtımı iyi yapılmamış demektir. Bunun sonucunda taşıyıcı sistemler paslanmış olabilir.”

BİNANIN RİSK RAPORLARINI ÇIKARIN

Alp, bu önerilerin yanı sıra evini incelemek isteyenlere şu mesajları verdi: “Oturduğunuz evde kolon ve kirişlerin çatlak olup olmadığını kontrol edin. Bina dolgu ya da çamurlu yerdeyse risk sözkonusudur. Duvarlarda çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara mutlaka bakılmalı. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılmakta. Eğer konutunuzu riskli görüyorsanız bir uzman çağırmalısınız. Binanın durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelensin. Son olarak tavsiyem, binadan karot ve parça alınarak risk raporu çıkartın.”