Oturma ruhsatı olmayan ev alınır mı?
Oturma ruhsatı, yapının inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken yapı kullanma iznine deniyor. Peki, oturma ruhsatı olmayan ev alınır mı? Oturma ruhsatı olmayan ev alınırsa ne olur?
Oturma ruhsatı olmayan ev alınır mı?
Oturma ruhsatı, yapının inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken yapı kullanma iznine deniyor. İskan olarak da bilinen bu izin, inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.
Binaya belediyeden oturma ruhsatı alınabilmesi için yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
Peki, inşaat çalışmaları bitmesine rağmen oturma ruhsatı olmayan ve içinde oturumun başladığı yapıdan ev alınır mı?
Oturma ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.
Ayrıca, binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabilmektedir.
Oturma ruhsatını kim alır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com