Emlak Terimleri

Oturma ruhsatı olmayan ev kiralanır mı?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir binada oturumun yasal olarak başlayabilmesi için oturma ruhsatı alınması gerekiyor. Oturma ruhsatı alınmazsa ne olur? Peki,oturma ruhsatı olmayan ve kiralanır mı?


Oturma ruhsatı; yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen belgeye verilen addır. İskan raporunu almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvurulması gerekiyor.


Oturma ruhsatı(yapı kullanım izni) için mal sahibinin müracaatı üzerine yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekiyor. 



Oturma ruhsatı şartları nelerdir..


MADDE 22-

(Anayasa Mahkemesinin 11.2.1986 tarih ve 1986/29 sayılı kararı ile iptal edilen ibareler çıkarılarak düzenlenmiştir.) Yapı ruhsatiyesi almak için belediye, valilik bürolarına yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat edilir. Dilekçeye, sadece tapu (istisnai hallerde tapu senedi yerine geçecek belge) mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları röperli veya yoksa, ebatlı kroki eklenmesi gereklidir.


Belediyeler veya valiliklerce ruhsat ve ekleri incelenerek eksik ve yanlış bulunmuyorsa müracaat tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir.


Eksik veya yanlış olduğu takdirde, müracaat tarihinden itibaren on beş gün içinde müracaatçıya ilgili bütün eksik ve yanlışları yazı ile bildirilir. Eksik ve yanlışlar giderildikten sonra yapılacak müracaattan itibaren en geç on beş gün içinde yapı ruhsatiyesi verilir. Oturma ruhsatı alabilmek için bazı belgeler gerekli oluyor;



Oturma ruhsatı için gerekli belgeler..

-Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

-Tapu kaydı bilgileri,

-Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

-Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

-Telekom Olur Yazısı,

-Proje Müellifleri Raporu, 

-Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

-Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

-Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

-SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


Oturma ruhsatı olmayan ve kiralanır mı..


Oturma ruhsatı bulunmayan evler İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor.


Oturma ruhsatu olmayan ev ilk başta elektrik ve su gibi zorunlu aboneliklerin yapılmasında sorun çıkarabiliyor. Bu konu aşıldıktan sonra görünürde bir problem yaşanmıyor. Ancak iskansız evde oturmanın her zaman için ileriye dönük olabiliyor. Çünkü her an tapunuzdan dahi olma ihtimaliniz yer alıyor. Oturma ruhsatı olmayan evi kiralayanlarda ise bu durum her an evi boşaltmak zorunda kalma şeklinde ortaya çıkıyor.


İskan ruhsatı olmazsa ne olur?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com