Emlak Terimleri

Oturma ruhsatı olmayan eve kredi çıkar mı?

Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan belgesi, inşaatın projesine uygunsuzluğu durumunda verilmiyor. Oturma ruhsatı nasıl alınır? Peki, oturma ruhsatı olmayan eve kredi çıkar mı?

Oturma ruhsatı olmayan eve kredi çıkar mı?

Oturma ruhsatı, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteren belgeye deniyor.Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan belgesi, inşaatın projesine uygun olduğunda verilirken uygunsuzluğu durumunda ise  verilmiyor.


Oturma ruhsatı bulunmayan binalarda, İmar Kanunun 31 nci maddesine göre bir kısım kamusal nitelikli hizmetlerden yararlanılamıyor.Elektrik, su ve doğalgaz vb. abonelikler bu tür binalara kural olarak verilmiyor. Ancak, kısmi yapı kullanma izni verilmiş ise izin verilen kısımlar bu hizmetlerden yararlanabiliyor. 


Oturma ruhsatı olmayan evde oturulmaya başlanmasımaliklerine birtakım problemler yaşatabiliyor. İmar Kanunun 31. maddesinde; "İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarih olarak belirtiliyor. İlgili kanun maddesi aşağıda yer alıyor;


Madde 31 

İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan 

yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ancak, 

kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirilir.


Oturma ruhsatı olmayan eve kredi çıkar mı?

Bu şekilde oturuma izin verilmemiş ve iskan belgesi alınmamış olan yapılara bazı bankalar kredi vermiyor. Böylece, daire sahipleri evlerini ancak nakit olarak satabiliyor.Ev alırken seçiçi davranan vatandaşlar ise iskan raporu alınmamış evleri satın almayı tercih etmiyor.



İskansız binada elektrik aboneliği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com