Ekonomi

ÖTV indirimi bekleyenlere duyurulur! ÖTV kalkıyor mu? Otomobil sektöründe ÖTV indirimi kalkacak mı?

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), ÖTV indiriminin kademeli olarak 10 yıl içinde kaldırılmasını içeren bir planı yetkililerle paylaştı. İşte detaylar!Fiyat artışlarından dolayı satılan her 10 araçtan 9'u yüzde 80'lik yüksek ÖTV diliminde yer aldı

Yıllık enflasyon geçen ay itibarı ile yüzde 85 oranını bulurken, otomobil fiyatları uzmanların tahminleri ışığında yıl başından bu zamana kadar yüzde 100'den fazla artış gösterdi. Fiyat artışlarından dolayı satılan her 10 araçtan 9'u yüzde 80'lik yüksek ÖTV diliminde yer aldı. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ÖTV indiriminin kademeli olarak azaltımı hakkındaki planı duyurdu.

İşte detaylar…

VERGİ AZALTIM PLANI ANKARA’DA!

Duyurulan ÖTV matrahları geçen hafta artırılmış olsa ve bazı araçların ÖTV oranı düşmüş durumdaydı ancak birkaç ay içinde fiyatların artış göstermesi ile araçların vergi yükünün tekrar eski haline geleceği bekleniyor. ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, bugün düzenlenen basın toplantısında yüksek vergi yükünün yalnızca araç satışları üzerinde değil, imalat tesisi yatırımları, üreticilerin temiz teknolojiye sahip araçları Türkiye'ye getirme düşünceleri ve araç parkının giderek yaşlanması üzerinde de olumsuz etkileri olduğuna vurgu yaptı.

Araç satışları ile alınan ÖTV'nin bütçedeki başlıca gelir kalemlerinden biri olduğunu, bu sebepten dolayı da vergiden bir anda vazgeçemeyeceğini söyleyen Bozkurt, vergi azaltım planını Ankara ile paylaştıklarını açıkladı.

ÖTV HER YIL 6 PUAN DÜŞECEK

Otomotiv Distribütörleri Derneği her ne kadar distribütörleri, yani satış tarafını temsil ediyorsa da yurtiçi otomobil ekosisteminin tamamını temsil eden bir planı sunduklarını dile getiren Bozkurt, "Bu vergi nereye getirmeliyiz ki bu işi dünya standartlarına getirebilelim; iç pazarı büyütsün, yatırım anlamında Türkiye'yi öne çıksın. Çözüm önerisi olarak bulduğumuz yol ise ÖTV'yi kademeli olarak uzun vadede düşürmek. Otomotiv sektörünün stratejik yol haritasını oluşturmak ve duyurmak" diye konuştu. Tanıtımı yapılan çalışmaya dair ortalama ÖTV'nin her yıl 6 puan düşürülmesi durumunda pazar büyüyeceği için devletin vergi geliri 2030 yılına kadar bugüne kıyasla gerilemeyecek duruma gelecek.

Çalışmanın etki analizine göre 10 yılın sonunda, otomobil ve hafif ticari araç pazarı, uzun yıllar ortalaması olan 800,000 adetten 2.25 milyon adete, yalnızca otomobil satışları ise 1.5 milyon adete yükselebilecek.

Hisseli tapu satışı için ne gerekiyor?

Asgari ücret için ilk adım atılacak! Asgari ücret 2023 ilk toplantı ne zaman yapılacak?