03 / 05 / 2024

ÖTV indirimi engelli araç fiyatları yeniden belirlendi! İşte detaylar...

ÖTV indirimi engelli araç fiyatları yeniden belirlendi! İşte detaylar...

ÖTV muafiyeti limiti, ÖTV indirimi engelli araç fiyatları ve limiti 2022 yılı itibariyle yeniden düzenlendi. Araç limiti kapsamında 450 bin 500 TL'ye kadar araçları alabilecek olan engelli vatandaşlar, markalar tarafından belirlenen modelleri engelli ÖTV indirimi kapsamında alabilecek. İşte tüm deta



Engelli vatandaşların yararlanabileceği bir hak olarak bilinen ÖTV indirimli sıfır araçların fiyatı merak ediliyor. ÖTV indiriminden yararlanmak isteyen engelli kişilerin yüzde olarak belli bir oranda engel derecesine sahip olması gerekmekte. 2022 engelli araç fiyatları haricinde engel oranı da indirimde etkili olabiliyor. Yüzde 40-89 arası ÖTV indirimi yüzde 26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise yüzde 15.24 oranında hesaplama yapılacak. İşte, o detaylar

ÖTV MUAFİYETİ LİMİTİ 2023 NE KADAR? 
Muafiyetli araç alım limiti, her yıl artan otomobil fiyatları ve enflasyon gibi farklı nedenler ötürü artırılıyor. Bu yükselişe bağlı olarak 2022 yılında engelli araç alım limiti 450 bin 500 TL oldu. Fakat kasım ayında yapılan zam ile birlikte 2023 yılı ÖTV muafiyetli otomobiller için sınır 1 milyon 4 bin TL olarak belirlendi. Bu haktan faydalanmak isteyen muafiyetli kişilerin belirlenen tutarın altında bulunan bir aracı tercih etmesi gerekmekte. Bununla birlikte ödeme tarafına geçildiğinde ise yüzde 40 ila 89 arası bir engel oranı bulunan kişiler yüzde 26.3’lük bir ÖTV ile birlikte yüzde 15.24’lük KDV indiriminden faydalanabiliyor.

Ayrıca yüzde 90 ve üstü engele sahip kişiler ve bakımından sorumlu. 1. derece yakınları ÖTV’den muaf şekilde araç satın alabiliyor. Burada muafiyetli araçlar hakkında bilinmesi gereken önemli bir nokta ise satın alınan araçlardaki zaman sınırı. Ayrıca muafiyetli araç sahibi olmak isteyen engelli bireylerin ÖTV muafiyeti ile satın aldıkları araçlar 5 yıl boyunca bir başkasına satılamaz ve devredilemez.

Aynı zamanda, bu 5 yıllık süre içerisinde muafiyeti ile 2. bir araç sahibi olamaz. Fakat araç olası bir kaza veya doğal afet sebebiyle perte çıkartılırsa ve bundan dolayı trafikten men edilirse, 5 yıl dolmadan tekrar bu haktan faydalanılabilir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön