Otomobil

ÖTV indirimi gelecek mi?

Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV indirimi düzenlemesiyle birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, motorlu araçlardaki özel tüketim vergisi ve matrahlarının alt ve üst sınırını üç katına kadar artırabileceği veya sıfıra indirebileceği duyurulmuştu.İkinci el ya da sıfır araç satın alacaklar indirim olur düşüncesiyle beklemeye geçti

Bu açıklamanın ardından piyasalarda ÖTV indirimi beklentisi oluştu. İkinci el ya da sıfır araç satın alacaklar indirim olur düşüncesiyle beklemeye geçti. Bu durumda piyasalarda durgunluğa neden oldu.

Son günlerde gündemdeki yerini koruyan ÖTV indirimi beklentisi, ikinci el araç piyasasını neredeyse durma noktasına getirdi. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ÖTV indirimi beklentisinin piyasayı kötü etkilediğini belirtti ve "Maliyet artışları, döviz kurunun dalgalı seyri ve arz talep dengesinde yaşanan sorunlar, sektörü olumsuz etkilerken, araç sahibi olmak giderek zorlaştı. Yaz aylarının gelmesi ve bayramla birlikte sektör hareketli günler geçirmeye başlamıştı. Fakat şu an piyasa durma noktasına geldi" diye konuştu.
 

ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Otomotiv sektöründeki güncel gelişmeleri değerlendiren Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu da konuyla ilgili  çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Mevcut şartlarda ÖTV indirimi beklemenin gerçekçi olmadığını belirten Eroldu, "Benim şahsi düşüncem, talebin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda, bir de ekonomik sonuçları düşündüğümüz zaman, ÖTV indirimi beklemek çok gerçekçi değil. Tüketici talebi azalırsa bu yönde bir beklenti olabilir. Aslında, ÖTV indirimi kısa süreli bir çözüm, iç pazarı büyütmek için bütüncül görüş  gerekli" diye konuştu.

Serbest piyasa vurgusunda da bulunan Eroldu, "Türkiye’de öngörülemeyen mali politika düzenlemeleri otomotiv sanayi üzerinde sorunlar oluşturuyor. Merkez Bankası’nın ve Maliye Bakanlığı’nın yapmış olduğu parasal düzenlemeler, sanayicinin ve ihracatçının işlerini biraz daha zorlaştırıyor. Serbest piyasa ekonomisi koşullarından çok uzaklaşmamamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İKİNCİ EL OTOMOBİL FİYATLARI DÜŞMEDİ, SATIŞLAR AZALDI!

Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında, satışlar temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 45 azaldı, fiyatlar ise aynı kaldı.

Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında geçtiğimiz ay 102 bin 806 adet (ilandan tamamen kaldırılan araçlar satılmış kabul edildiğinde) satış gerçekleşti.

Satışlarda haziran ayına kıyasla yüzde 45, geçtiğimiz senenin temmuz ayına kıyasla yüzde 29 ve son 3 yılın ortalamasına bakıldığında ise yüzde 41 azalış görüldü.

Kısa dönem araç kiralama yüzde 32 arttı!

Dizel otomobillerde fiyatlar yüzde 30 düşüyor! İşte o tarih...

Rekor tekrardan Porsche Taycan’da!