ÖTV ve KDV'de indirime devam edilecek
Başbakan Erdoğan ve ekonomiden sorumlu 4 bakanın dün akşamki toplantısından, ÖTV ve KDV'de indirim süresinin uzatılması kararı çıktı
Ekonomik krizin etkisini azaltmak, reel sektörün nefes almasını sağlamak ve iç talebi canlandırmak amacıyla otomotiv ve konutun yanı sıra bazı sektörlerde Mart ayı ortasında başlayan ve dün sonra eren vergi indirimlerinin devam etmesi kararlaştırıldı.
GECE MESAİSİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ekonomiden sorumlu dört bakan ile dün akşam saatlerinde toplantı yaptı. Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Başbakanlık Yeni Bina'dan ayrılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Erdoğan'ın çağrısı saat 20.30 civarında, tekrar binaya döndüler. Başbakan Erdoğan'ın dört bakanla yaklaşık 2 saat süren toplantısında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'ndeki (KDV) indirimlerin süresinin sektörlerde azaltılarak uzatılması görüşüldü.
KÖŞK'E GÖNDERİLDİ
Saat 22.40 sıralarında sona eren toplantıda ÖTV ve KDV indirimlerinin sürmesi kararlaştırıldı. ÖTV ve KDV indirimlerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmak ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Çankaya Köşkü'ne gönderildi. Kararname, Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Sabah
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
ÖTV ve KDV indirimine Erdoğan ayarı geldi
Konut, otomotiv ve elektronikteki vergi oranlarının Erdoğan'ın son dakika rötuşlarının ardından yenilendiği belirtildi. İndirimle ilgili düzenleme Çankaya Köşkü'ne gönderildi
Hükümetin küresel ekonomik kriz nedeniyle başlattığı süreli vergi indirimlerinin nasıl devam edeceğinin belirlenmesi için dün akşam geç saatlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında ekonomi zirvesi yapıldı. Konut, otomotiv ve elektronikteki vergi oranlarının Erdoğan'ın son dakika rötuşlarının ardından yenilendiği belirtildi.
Hükümet'in otomotiv, elektronik ve beyaz eşyada ÖTV, 150 metrekarenin üzerindeki konutlar için ise KDV indirimi dün sona erdi. Önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) indirimlerin hangi sektörlerde devam edeceği hangilerinde sona ereceği masaya yatırıldı.
Ancak, EKK'da alınan karara Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın itiraz ettiği öğrenildi. EKK'da alınan kararda Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine değişikliğe gildildi. Bu kapsamda hazırlanan yeni düzenleme Bakanlar Kurulu'nun ardından dün Erdoğan'a sunuldu.
Kararname Köşk'te
Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Başbakanlık Yeni Bina'da yaklaşık 1 buçuk saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından, kararnamenin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanabilmesi için Çankaya Köşkü'ne gönderildiği belirtildi.
Daha önceki indirimler
Hükümet tarafından açıklanan daha önceki indirim oranları şöyle:
15 Haziran'a kadarki indirimler:
- Net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.
-ÖTV oranı, ticari araçlarda yüzde 10'dan yüzde 1'e, motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 37'den 18'e, 1600 cm3'ü geçen, fakat 2000 cm3'ü geçmeyen otomobillerde yüzde 60'dan 54'e, 2000 cm3'ü geçen otomobillerde de yüzde 84'den 80'e düşürüldü.
Otobüslerde yüzde 1'den sıfıra, midibüslerde yüzde 4'den 1'e, minibüslerde yüzde 9'dan 2'ye, motosikletlerde de yüzde 22'den 11'e çekildi.
-Elektronik eşya ile beyaz eşyadan alınan yüzde 6.7'lik ÖTV de sıfırlandı.
30 Haziran'a kadarki indirimler:
-Konut, işyeri ve diğer gayri menkullerin alım satımlarından alıcı ve satıcının her birinden binde 15 oranında alınan tapu harcı binde 5'e düşürüldü.
-Ev ve ofis mobilyasında yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e indirildi.
-Bilgisayar, bilişim ve büro makinelerinden alınan yüzde 18'lik KDV yüzde 8'e çekildi.
-KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerinin alımında uygulanan yüzde 18'lik KDV, yüzde 8'e düşürüldü.
Kısa çalışma ödeneği başvurusu uzadı
Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasında başvuru süresinin 6 ay daha uzatılmasına karar verildiğini açıkladı. Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından bir açıklama yapan Çiçek, toplantıda Silah Kanunu Tasarısı Taslağı'nın görüşüldüğünü söyledi.
Bu konuda iki mevzuat bulunduğunu anımsatan Çiçek, bunların ateşli silahlar ve bıçaklar hakkındaki kanun ile avda ve sporda kullanılan tüfeklerle ilgili kanun olduğunu belirterek, bunların tek mevzuat haline getirilmeye çalışıldığını ifade etti. Sebze ve Meyve Ticareti'nin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı'nın ele alındığını söyleyen Çiçek şöyle devam etti:
"Bu da bu alandaki boşluğu düzenlemek için çıkarılacak. Sebze ve meyvelerin laborotuvar ve soğuk hava tesisleri gibi bir kısım temel altyapının yeterince mevcut olmaması olmak üzere öbür taraftan da üreticinin emeğinin tam olarak karşılanmaması, tüketicinin korunması gibi çok amaçlı bir kanun tasarısıdır."
Milliyet
Hükümetten ÖTV ve KDV indirimine devam kararı
Hükümet sanayicinin sesini bir kez daha dinledi. Dün üç aylığına uygulanan ÖTV ve KDV indiriminin bitime saatler kala yeni indirim oranları belirlendi
Hükümet dün süresi dolan ÖTV ve KDV indirimi ile ilgili uzun bir mesai yaptı. Önce Bakanlar Kurulu toplantısı için bir araya gelen hükümet hemen ardından Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında bu kez ekonomiden sorumlu dört bakanla bir araya geldi.
Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından Başbakanlık Yeni Bina'dan ayrılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tekrar Başbakanlık Yeni Bina'ya geldi. Başbakan Erdoğan'ın dört bakanla ÖTV ve KDV'deki indirimlerin süresinin uzatılması konusunda toplantı yaptıkları öğrenildi. Saatler süren toplantı, saat 22.40'da sona erdi.
Bu arada ÖTV ve KDV indirimlerine ilişkin kararnamenin Çankaya Köşkü'ne gönderildiği ve aynı zamanda Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanacağı öğrenildi.
Gazetemizin yayına hazırlandığı saatlerde resmi ÖTV ve KDV indirim oranları henüz açıklanmamıştı.
EKK'da düzenlendi
Bu arada dün sabah saatlerinde Başbakanlık Merkez Binası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, ÖTV ve KDV indiriminde mevcut uygulamanın sona ereceğini anımsatarak, yeni oranların bugün devreye gireceğini belirtti. Toplantıda ÖTV ve KDV indiriminin sorulması üzerine Babacan, mevcut uygulamanın düne kadar devam ettiğini önceki gün gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) da yeni düzenlemeye son şeklini verdiklerini anlattı.
Bakan Babacan, "En geç bu gece (dün gece) yeni oranlar devreye girecek. Yeni oranlar derken, bakarsınız bazısı değişmez, yeni oranlar olabilir, tamamen eskiye dönülen ürünler olabilir. Bu, eskisinin aynen devamı şeklinde bir şey olmayacak" diye konuştu.
Altınlarla bayiye gittiler
Hükümet 15 Mart'ta aldığı kararla birçok üründe ÖTV ve KDV ile ilgili düzenlemeler yapmış ve üç ay uygulanacağını açıklamıştı. Krize karşı önlem almamakla eleştirilen hükümet bu uygulamayla indirim yapılan sektörlerde hareket yarattı. Vergi indirimi en çok otomotivde işe yaradı. Hükümetin ekonomik krize karşı uygulamaya soktuğu 4. pakette otomobillerde uygulanan ÖTV'nin yüzde 37'den yüzde 18.5'e indirilmesi, beyaz eşyada uygulanan yüzde 6.7'lik ÖTV'nin tamamen kaldırılması ve bu tedbirlerin üç ayla sınırlı olması gibi düzenlemeler yer alıyordu.
120 bini aşan araç stoku bulunan otomotiv sektöründe iç talebi artırmak için 4 ile 18.5 puan arasında değişen bir ÖTV indirimi yapılmıştı. 1600 cc'ye kadar olan otomobillerde indirimden önce yüzde 37 olan ÖTV yüzde 18.5'e düş-müştü. 1600-2000 cc arasındaki araçlardaki ÖTV ise yüzde 60'dan yüzde 54'e indi. 2000 cc ve üzeri araçlarda yüzde 84'lük vergi ise yüzde 80'e inmişti. 1600 cc üzeri motor büyüklüğüne sahip araçlar lüks sınıf da sayıldığı için indirim oranı düşük tutuldu.
Otobüs, kamyon, minübüs gibi ticari araçlarda uygulanan ve yüzde 1 ile yüzde 10 arasında değişen ÖTV oranları ise yüzde 1'e düşmüştü.
Fiyat 4-5 bin lira düşmüştü
Yapılan düzenlemeyle vergisiz fiyatı 20 bin, anahtar teslim fiyatı (yüzde 37 ÖTV ve yüzde 18 KDV dahil) 32.332 TL olan 1600 cc motorlu bir otomobilin yeni ÖTV'li fiyatı 27.966 TL olmuştu. Yani vatandaş yüzde 13.5 oranında (4.366 TL) daha az parası vererek otomobil sahibi olmuştu.
Ticariye yaramadı
Otomobillerde motor büyüklüğü arttıkça müşteriler vergi avantajından daha az yararlanıyordu. Ticari araçta ise ÖTV'nin yüzde 10'dan yüzde 1'e çekilmesi fiyatta yüzde 8.1 indirimi getirdi. Otomotiv sektörü temsilcileri binekteki indirimi beğenmiş ancak özellikle ağır ticaride yeterli teşviğin verilmediğini belirtmişti. Söz konusu indirim üç aylık süre boyunca büyük oranda bineğe yaramış, ticari araç satışları yüzde 40 daralmıştı.
Vergi indirimi kararıyla beyaz eşyada ve elektronikte yüzde 6.7 olan ÖTV oranı sıfırlanmıştı. Yani fiyatı 1.384 TL olan bir buzdolabının yeni fiyatı yüzde 6.2'lik bir düşüşle 1.298 TL olmuştu. 2.518 TL fiyatla satılan 40 inçlik LCD televizyonun fiyatı 158 TL (yüzde 6.2) düşmüştü.
Konut teşviği beğenilmemişti
Konuttaki indirim ise 150 metrekare ve üzerindeki konutları kapsıyordu. Bu sektörde yüzde 18 olan KDV yüzde 8'e düştü. Eski vergi oranıyla fiyatı 413 bin TL olan bir büyük konutun yeni fiyatı yüzde 14.4'lük düşüşle 353 bin 500 TL'ye inmişti. 4. paketin getirdiği teşvikler arasında en çok eleştirilen ve fayda etmeyeceği öne sürülen düzenleme de buydu. İnşaat sektörü temsilcileri asıl sıkıntının 150 metrekareden küçük konutlarda olduğunu belirtiyordu.
Radikal
ÖTV ve KDV'de indirime devam
Başbakan Erdoğan, ekonomiden sorumlu dört bakan ile dün akşam saatlerinde toplantı yaptı. Zirvede; ekonomik krizin etkisini azaltmak, reel sektörün nefes almasını sağlamak ve iç talebi canlandırmak amacıyla otomotiv ve konutun yanı sıra bazı sektörlerde mart ayı ortasında başlayan ve dün sonra eren (15 Haziran) vergi indirimlerinin devam etmesi kararlaştırıldı.
KÖŞK'E GÖNDERİLDİ
ÖTV ve KDV indirimlerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararnamesi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmak ve Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Çankaya Köşkü'ne gönderildi.
Takvim
Otomotiv başta, vergi indirimi ekime kadar azalarak sürecek
Hükümet iç piyasayı canlandırmak ve stokları eritmek amacıyla başlattığı vergi indirimlerine 30 Eylül'e kadar devam edecek. Yeni dönemde vergi oranları kademeli olarak artırılacak.
Maliye Bakanlığı bazı ürünlerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında dünden itibaren geçerli olacak değişiklikleri açıkladı. 1600 cc'ye kadar otomillerdeki ÖTV indirimi artırılarak devam edecek. 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı 15 Haziran'a kadar yüzde 18 olarak uygulanmıştı.
Başbakan Tayyip Erdoğan, piyasanın canlanması konusunda bazı sektörlerde KDV ve ÖTV'yi üç ay boyunca indirdiklerini belirterek, "Alınan yeni kararla bazı ürünlerde farklı oranlarda indirimler yaparak, süreyi 30 Eylül 2009 tarihine kadar bir kez daha uzattık" diye konuştu.
`Zamanla yarıştık'
Türk milletini çok yakında ilgilendiren birçok tasarı ve tekliflerin TBMM'ye geldiğini belirten Erdoğan, zamanla yarıştıklarını ifade etti. Her geçen günü çok iyi değerlendirmeleri gerektiğini ve vakit kaybetmeden kanunları çıkartmayı istediklerini kaydeden Erdoğan, muhalefetin de bu konuda `yapıcı bir yaklaşım sergilemesini' umut ettiğini söyledi. Piyasanın canlanması konusunda bazı sektörlerde KDV ve ÖTV'yi üç ay indirmiştik. Alınan yeni kararla bazı ürünlerde farklı oranlarda indirimler yaparak süreyi 30 Eylül 2009 tarihine kadar bir kez daha uzattık. Bu düzenlemenin de ülke ve ekonomimize hayırlar getirmesini diliyorum" dedi.
İşsizlikte gelişme var
Erdoğan, "Geçen hafta kapasite kullanım oranı bir önceki aya göre 3.6 artış gösterdiğini gördük. Mart ayı işsizlik yüzde 15.8 olarak açıklandı, orada da bir önceki aya göre az da olsa bir düşüş kaydetti.
Şubat ayından mart ayına iş gücü arzı yaklaşık 342 bin kişi artmış. Buna rağmen işsiz sayısı 25 bin kişi azaldı. Yani 367 bin kişi bu dönemde işe yerleşmiş ki; bu son derece sevindirici bir gelişme olarak karşımızda" dedi.
Erdoğan söz konusu eğilimin ise alınan tedbirlerle yaz ayında süreceğine inandıklarını kaydetti. 1600 cc ve altındaki otomobillerde yüzde 37 olan ÖTV oranı 15 Haziran'a kadar yüzde 18 olarak uygulanmıştı. 16 Haziran 30 Eylül arasında bu oran yüzde 27 olacak. Hafif ticari araçlarda ÖTV yüzde 3, hafif ticari araçlarda açık kasalılarda yüzde 2 olacak. Çekiciler, midibüsler, özel amaçlı taşıtlar, kamyonlarda ÖTV yüzde 1 olarak uygulanacak ve otobüste ÖTV alınmayacak.
Konutta indirim kalkıyor
Bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV indirimi 30 Eylül'e kadar aynen devam edecek. Beyaz eşyada 16 Haziran 30 Eylül arasında KDV yüzde 2 olarak uygulanacak. Beyaz eşyada yüzde 6.7'lik oran 15 Haziran'a kadar yüzde 0 olarak uygulanmıştı. 15 Haziran'da sona eren, net alanı 150 metrekare ve üzeri konut teslimlerindeki KDV'nin yüzde 18'den 8'e düşürülmesiyle ilgili yeni bir uzatmaya gidilmedi. Uygulaması 30 Haziran'da bitecek olan gayrimenkul alım satımlarındaki tapu harcının binde 15'ten binde 5'e düşürülmesi konusuyla ilgili yeni bir düzenleme de yok.
Makineye uzatma yok
Aynı şekilde KOBİ'lerin kullandığı bazı sanayi ve iş makinelerindeki KDV indirimi de uzatılmadı. Bu grupta da 30 Haziran tarihine kadar geçerli olmak üzere yüzde 18 yerine yüzde 8 KDV alınması öngörülmüştü. Konut alımındaki KDV oranı da yüzde 10'dan yüzde 8'e düşürülmüştü.
Hükümetin sonraki tedbir paketinde de mobilya, büro makineleri, bilgisayar ve iş makinelerinden alınan KDV üç ay süreyle yüzde 8'e çekilmişti. Hükümet, öncelikle şişen stokların eritilmesini amaçlamıştı.
Sigaranın vergisine `indirim' zammı
Hükümet, sigara, tütün içeren purolar, sigarillolar ve içilen tütün ile enfiyenin daha önce adet başına 0,0775 lira olan asgari maktu ÖTV tutarını 0,1025 liraya çıkararak, paket başına 50 kuruş zam yaptı. Böylece otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve birçok sektörde yapmış olduğu vergi indirimiyle bütçede ortaya çıkacağı varsayılan 600 milyon TL'lik açık, tütün ve tütün mamüllerinin vergisine zamla karşılanacak. Tütün ve tütün mamüllerinin vergisindeki 50 kuruşluk zamla 14 milyon sigara tiryakisinden 675 milyon TL gelir edilmesi bekleniyor. Bürokratlar sigara zammına ilişkin, "Bu yapılan zam ile ÖTV ve KDV indirimi ile bütçede açılacak delik fazlasıyla kapanır" dedi.
Bu düzenleme ile Maliye Bakanlığı, tütün ve tütün mamüllerinden elde ettiği vergi gelirini artırmayı planlıyor. Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre, bütçede Özel Tüketim Vergisi gelirinden elde edilen en yüksek gelir sıralamasında ikinci sırada tütün ve tütün mamülleri kalemi bulunuyor. Bu kapsamda mayıs ayı Bütçe gerçekleşmelerine göre, ilk beş ayda tütün ve tütün mamüllerinden 4 milyar 362 milyon TL vergi geliri elde edildi. İlk sırada yer alan petrol ve doğalgaz ürünlerinden ise 9 milyar TL bir gelir elde edildi.
Vatandaşa kart uyarısı
Kredi kartı mağdurları ile ilgili köklü bir çalışma yaptıklarını da anımsatan Erdoğan çalışma 875 bine yakın kredi kartı mağduru vatandaşa çok önemli fırsat sunduklarını söyledi. Erdoğan, "Ben vatandaşın bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmesini tavsiye ediyorum. Ama şunu söylüyorum; kredi kartı borçlanma yolu değildir. Vatandaşımız borçlanırken kredi kartını değil tüketici kredisi kullanmalı. Yoksa bugünkü olumsuz tablo sonra da olacaktır" uyarısı yaptı. Uygulama 31 Mayıs itibarıyla temerrüte düşmüş olanlar için geçerli olacak. Bankalara 60 gün içinde başvuran kart borçlularının borçları bir miktar azalacak ve üç yıla kadar küçük taksitler halinde ödenecek.
Otomotiv sektörü: Memnun olduk ama ticariler unutuldu
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer: Otomobilde yumuşatılmış bir indirim var. Avantaj azaldığı için talebi bir miktar sınırlandıracak gibi gözüküyor. Ticari araçta devam eden kriz çözümsüz gözüküyor. Biz orada ÖTV indiriminin etkisiz olması nedeniyle KDV indirimini önerdik. Orada herhangi bir karar çıkmamasını anlamak mümkün değil. Çünkü ticari araçlarda şu anda kapalı fabrikalarımız dört-beş aydan beri faaliyetlerini durdurmuş vaziyette. Talepte ciddi anlamda, yüzde 60-70 civarında bir durgunluk yaşanıyor. Bunun çözümlenmesini bekliyorduk. Anlaşılan o ki beklentilerimiz karara intikal etmedi. Yani ticari araçlarda maalesef bir çözüm yok.
Ali Pandır (Tofaş CEO'su): Hükümetin ikinci ÖTV indirimi dönemini başlatıyor olmasını olumlu karşıladık. Sektöre yönelik yapılan yeni teşvik sürecinin pozitif bir sonuç vermesini umut ediyoruz. Sektöre can suyu niteliğinde olumlu katkı sağlayan hükümet desteğinin bir anda ve tamamen kaldırılmaması ve kademeli olarak azaltılması önemliydi. Bu yeni kademeli geçiş uygulamasını, gerek bayii teşkilatımız gerek fabrikamız hatta ülkemiz adına pozitif bir adım olarak nitelendiriyoruz. Zira iç talebin canlı tutulması, işletmelerde çarkların dönmesi, istihdamın sürekliliğinin sağlanması adına olumlu etki yapacaktır.
İbrahim Aybar (ODD Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü): Artırılan yeni ÖTV oranlarıyla yeni bir üç aylık dönem başladı. Geçen dönem kadar cazip şartları beraberinde getirmeyecek. Bu yeni dönemi en iyi şekilde yönetmemiz gerekiyor. Markalar değişik kampanyalarla bunu değerlendirilecekler. Yaz döneminin kendine has durgunluğunun yanı sıra ÖTV oranlarının yükselmesinin geçen dönem kadar cazip şartları yaşatmayacak olsa da yine de sektöre bir miktar avantaj sağlayacağını düşünüyorum. Verilen bu destek sayesinde, ÖTV indiriminin yapıldığı bu üç aylık dönemde, 1 Haziran 2009'a kadar, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarda yüzde 33'lük artış gerçekleşti. Hafif ticari araçların satışında ise daralma oranı yüzde 2'ye geriledi.
Ali Kibar (Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı): ÖTV indiriminin sürmesi olumlu ama kademe artışı sektörü yaz aylarında bülük ölçüde etkileyecek. Önümüzdeki üç hafta tüketiciler yeni ÖTV oranlarını idrak etmeye çalışacak. Bu dönemde satışlarda önemli bir düşüş olur. Canlılık geçtiğimiz üç ay gibi olmasa da üç haftanın ardından yeniden hareket gelecektir. Bu oranlar 30 Eylül'den itibaren de sürerse yıl sonunda geçtiğimiz yılın satış rakamlarına ulaşırız. Bunu da kriz döneminde iyi bir sonuç olarak düşünmeliyiz.
Nuri Otay (Ford Otomotiv Genel Müdür Başyardımcısı): Azalan oranlarda da olsa, olumlu bir adım. Üç ay süre ile geçerli olan ÖTV indirimi özellikle binek otomobil pazarında stokları eritmeye ve nakit girişi sağlamaya yönelik önemli bir adımdı. Ancak küresel ekonomik krizden binek otomobillere oranla daha fazla etkilenen ticari araç pazarına ise istenen düzeyde bir katkısı olmadı. Ancak, Türkiye'nin en büyük otomotiv ihracat kalemini oluşturan ve büyük oranda istihdam sağlayan ticari araçları destekleyecek uygulamaların devreye alınmasına ihtiyaç vardır.
İbrahim Orhon (ToyotaSa Genel Müdürü): Kademeli ÖTV artışı daha uzun vadeye yayılmalıydı. İlk döneme göre satışlar azalacaktır. Kasım ayından itibaren ÖTV indirimi bekleyenler vardı ve martta indirim gelince kısa sürede stoklara hücum oldu. Ama bu dönem gelen müşteriler birikimi olanlardı. Fakat normal zamanda asıl müşteriler kredi kullanarak otomotiv alanlar. Sektörün uzun vadeli planlar yapabilmesi için müşteri profilinin yine kredi kullanarak otomotiv alanlara dönmesi lazım. Ama bu indirimin bu kitleleri harekete geçireceğini düşünmüyorum.
Ali Haydar Bozkurt (Daihatsu Genel Müdürü): Geçtiğimiz üç ay kadar hareket kazandırmayabilir ama yine de otomotiv sektörüne katkı sağlayacak bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Fakat bu teşviğin sene sonuna kadar olması gerekirdi. Yaz döneminde genelde otomotiv pazarı belli oranda azalır. Bu teşvik bir miktar katkı sağlayacaktır fakat asıl hareketliliğin gözlemleneceği yıl sonunda teşviğin sürmemesi bizler açısından hayal kırıklığı yaratacaktır. Oranlar beklentinin üzerinde arttı. Bu da fiyatlara 2bin 500-3bin 500 TL arasında yansıdı. Üç ayda yaşanan satışlardaki yüksek artışları yakalamak pek mümkün olmayacak.
Özcan Keklik (GM Türkiye Genel Müdürü): ÖTV konusunda beklenti oranların aynı şekilde devam edeceği yönündeydi. Bu artıştan sonra fiyatlar yükselecek. Hiç olmamasından iyidir ancak zaten durgun geçen yaz aylarındaki satış şimdi daha zayıf geçecek gibi gözüküyor.
Radikal