Mimarlık

Övünç Taner: Dar alanları geniş göstermek elimizde!

Yaşam alanlarımız her zaman çok geniş olmayabilir. Bize yetecek metrekarelerde mekânlar bulmak, kalabalık hayatın içinde gün geçtikçe zorlaşıyor da olabilir; ancak dar alanları olduğundan çok daha geniş göstermek elimizde…

ÖNCE ODANIN İŞLEVİNİ BELİRLEYİN


Bahsettiğimiz mekân oda, ofis, yemek alanı, mutfak, banyo hatta bahçemiz ya da balkonumuz olabilir. Neresi olursa olsun mekânlarımızı daha büyük algılatmak belli başlı küçük tekniklerle mümkün.


DOĞRU AYDINLATMA

* Bu tekniklerin en başını “aydınlatma” çekiyor. Mekânda, tavandan tek tip bir aydınlatma kullanırsak, mekânın kenar ve köşelerine doğru aydınlatma kuvveti azalacağından, bu alanları karanlıkta bırakmış ve odada sadece merkezi aydınlatmış oluruz ki bu da mekânı daha dar algılatır. Bunun için aydınlatma alternatiflerini çok çeşitlilikle kullanmaktan çekinmemeliyiz.


RENK VE DESEN SEÇİMİ YAPARKEN…


* Bunun yanı sıra zemin döşemesinde çok farklı renk ve malzemeye girmektense, tek ton ve malzeme üzerine yoğunlaşırsak yine zeminde bir genişlik yakalamış oluruz.


Unutmamak lazım ki açık renkler her zaman mekânı daha ferah, büyük algılatır; ancak bu diğer renkleri kullanmayacağımız anlamına gelmemelidir.


Duvarlar ve tavanda, açık, desensiz ya da yok denilecek kadar az desenli bir duvar kağıdı ya da boya seçebilir, sadece tek bir duvarı hoşunuza giden bir tonda renklendirebilirsiniz. Böyle bir tercihle, mekânda odak noktası belirlemiş oluruz ki bu da mekâna derinlik kazandıracaktır. Unutulmamalıdır ki; tavan ve duvarlarda aynı rengi uygulamamız bize tavanı olduğundan daha yüksek algılamamıza neden olacaktır. 


AYNALARIN ETKİSİ…

* Bir alanı dekore etmeden önce, işlevini düşünün. Mekânın verdiği hizmete uygunluğu araştırılarak, büyük bir ayna kullanıp derinlik sağlayabilir, tekstil ürünlerinde ışığı yansıtan renkleri tercih ederek geniş ve ferah bir alan yaratabilirsiniz.


FAZLA EŞYADAN KAÇININ!


* Çok fazla aksesuar kullanımından ve duvar süslemelerinden kaçının; daha çok  yalınlığa yönelmeye çalışın. Unutmamak lazım ki; dar bir alana ne kadar çok küçük obje sığdırmaya çalışırsak o kadar görüntü kalabalığı yaratmış oluruz.



SADE KOLTUK VE KANEPELER TERCİH EDİN; MOBİLYALARINIZIN BÜYÜKLÜKLERİNE DİKKAT EDİN!


* Koltuk ve kanepelerde kolçaklı, derinliği fazla olan seçimlerden kaçınarak daha ufak ölçülerde mobilyalar seçin ve çok sayıda mobilya kullanmaktan her zaman kaçının. Mobilya sayınızı sadece bir ya da iki büyük ana parçaya indirgemeye çalışın. Küçük parçaları çok kullanmak mekânda karışık bir görüntüye sebep olacaktır.  Kolçaksız olup, son derece tasarım duran tekli koltuklar, istediğiniz genişliği yakalamanızda size çözüm ortağı olur. 


Dolaplarınızın seçimini uzun ve dar modellerden yana kullanın. Dolaplar ne kadar büyükse o kadar üstünüze geliyor hissini uyandıracaktır.


Mekânınıza portatiflik katın. Bu, hareketli küçük mobilyalar ile sağlanabilir. Çoklu oturuma imkân verecek puflar kullanabilir, bunları gerekli olmadığı anlarda sehpaların altlarında konumlandırabilirsiniz. Dekoratif olarak da son derece hoş duracaktır. Döşemelik kumaşlarınızda desenden kaçın; ancak yastıklarınızda desene yer vererek mekânınıza hareketlilik kazandırın.


KAPILARI UNUTMAYIN!

* Göz hizasındaki bölgeleri olabildiğince boş bırakın. Duvar ünitelerinizin kapı girişi karşısında denk gelmemesine özen gösterin. Kapılarınıza sevdiğiniz ve mekânınıza uyumlu bir rengin açık tonunu uygulayın. Kapılar ilk izlenimdir ve uzun boyları sayesinde dar mekânda koyu renkli olurlarsa mekanı karanlıklaştırırlar.


MOBİLYA TERCİHİ KADAR YERLEŞİMİ DE ÖNEMLİDİR!

* Mobilyalarınızı duvarın sıfırına kadar yaslamayın, kenar ve köşelerde bırakılan boşluklar mekâna ferahlık kazandırır. Mekânınızın planının müsaitliğine göre, homojen panel veya buzlu cam ile bölücü duvarlar kullanmak ya da cam paneller kullanmak aydınlık bir mekân için idealdir. 


ETKİYİ ARTIRIN


* Radyatörlerinizi kamufle etmek için kullandığınız radyokajları, süpürgelikleri, pervazları duvarla aynı renge boyayın, böylelikle karmaşadan kurtulmuş ve yine daha geniş hissi uyandıracak bir mekana sahip olmuş olursunuz.

* Depolama için en pratik ve ekonomik malzemeler kutulardır. Bunları hem düzenli bir mekân oluşturmada hem de dekoratif amaçlı kullanılabilirsiniz. Günümüzde de çok farklı malzeme ve tonlarda dekoratif kutular bulmak mümkün.

Bu belli başlı teknikler yaşam alanlarınıza bir nefes daha katacak, çok daha huzurlu ve ferah alanlar yaratmanızı sağlayacaktır.