OYAK Çimento 2013 yılı son çeyreğine dair mali tablo ve dipnotlarını yayınladı!
Yıllık 8.5 Milyon Ton klinker kapasitesi ve %14 pazar payı ile Türkiye’nin lideri olan OYAK Çimento Grubu, 2013 yılı son çeyreğine dair mali tablo ve dipnotlarını yayınladı.
2013 yılında Türkiye’nin çimento iç talebi, ortalama büyümenin çok üzerinde, %12 büyürken, OYAK Çimento Grubu’na bağlı halka açık 5 şirketin toplam satışları %17 arttı. Yıllık toplam 1.3 Milyar TL ciroya ulaşan Adana, Mardin, Bolu, Ünye ve Aslan Çimento, esas faaliyet karını ise %52 artırarak 344 Milyon TL’ye, faiz, vergi ve amortisman öncesi karını (FAVÖK) ise %41 geliştirerek 415 Milyon TL’ye ulaştırdı. Şirketlerin ortalama FAVÖK marjı ise %33’ü aştı.
Yurtiçindeki hareketli çimento pazarını yüksek kapasitesi ve çok çeşitli ürün gamı ile değerlendiren Adana Çimento, yavaşlayan Ortadoğu ülkeleri yerine ihracatını Kuzey Afrika’ya yönlendirmeyi başardı ve ciro ve kar rakamlarında önemli iyileşmeler sağladı.
Bölgesel kapasite fazlası ve aşırı rekabet içindeki Ortadoğu pazarının durumuna rağmen Mardin Çimento, tüm giderlerinde yaptığı tasarruflar ve kur artışının etkisi ile faaliyet karını 1.5 kattan fazla artırdı.
Yoğun yurtiçi talep ve devam eden büyük altyapı projeleri ile büyüyen Bolu Çimento, özel projeler için ürettiği çimento tiplerinin yanı sıra öğütülmüş cüruf satışlarını da büyüterek, 2012 yılının 2 katına yakın kar rakamı elde etti ve tarihinin en başarılı yıllarından birini tamamlamış oldu.
Marmara Bölgesi’nin çok yoğun çimento talebini, pazara en yakın fabrikalardan biri olarak doğru değerlendiren Aslan Çimento, cirosunu ve faaliyet karını artırarak 2013 yılını başarılı sonuçlar ile kapatmış oldu.
Marmaray, bu projenin devamı olan Avrasya Tüneli, İzmit Körfez Geçişi, Çukurova Havalimanı, İstanbul metro projeleri, Melen, Artvin, Ayvalı ve Ilısu Barajları, Türkiye’nin pek çok yerinde inşa edilen entegre sağlık kompleksleri, Çamlıca Camii, Başbakanlık Binası, Emaar Square ve daha pek çok altyapı ve konut projesine çimento ve beton sağlayıcısı 2013 yılı boyunca OYAK Çimento Grubu idi. Bu projelerin neredeyse tümünde müşterilerine en hızlı, doğru ve üstün kaliteli hizmeti sağlayan OYAK Beton, özel projeler için yaptığı Arge çalışmaları ile üstün özellikli pek çok beton tipini Türkiye’de ilk kez üretmeyi başardı.
2013 yılında verimlilik ve enerji tasarrufu başta olmak üzere 100 Milyon TL’nin üzerinde yatırımı hayata geçiren OYAK Çimento Grubu, yeni bir fabrika yatırımı için de 2013 yılında çalışmalara başladı. Büyüyen İç Anadolu pazarı için Bolu Çimento tarafından Ankara tesisinde başlayan yatırım ile yıllık 1 Milyon Ton yeni klinker kapasitesinin 2015 yılı Mayıs ayında devreye alınması öngörüldü. 230 Milyon TL bütçeli bu yatırımın yanı sıra Bolu ve Aslan Çimento’da atık ısıdan elektrik üretilmesine ilişkin yatırımlarının toplam 40 Milyon TL’ye mal olması öngörüldü. Enerji yoğun bir sektör olan çimentoda atık ısı yatırımlarının, gerekli elektriğin %20’sinden fazlasını karşılaması beklenirken, bunun çimento maliyetini %4 ila 5 arasında azaltması öngörülmektedir. Cari açığın önemli bir kısmını oluşturan enerji ithalatını azaltmaya katkıda bulunmak üzere ayrıca alternatif enerji kaynaklarını da her zaman ön planda tutan grup Adana Çimento’da 499 kW kapasiteli güneş enerjisi santralini devreye aldı.
Altyapı projeleri odaklı olmak üzere çimento iç satışlarının 2014 yılında da %6 büyümesini öngören OYAK Çimento Grubu, olası riskleri göz önünde tutarak bu yılı da sektör lideri olarak tamamlamayı hedefliyor.