26 / 12 / 2024

OYAKın iştiraki OYTEK bankaların sırlarını satmış!

OYAKın iştiraki OYTEK bankaların sırlarını satmış!

Ordu mensuplarının üye olduğu OYAKın iştiraklerinden OYTEKin Merkez Bankasında sır gibi saklanan, bankaların kart, çek ve kredi müşterilerine ait bilgileri faktoring şirketlerine sattığı ortaya çıktı



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) denetim elemanların son yılların en büyük ekonomik casusluk olaylarından birisini ortaya çıkardı. BDDK denetim elemanları ordu mensuplarının üye olduğu OYAKın iştiraklerinden Oyak Teknoloji bilişim ve Kart Hizmetleri AŞnin (OYTEK), Merkez Bankasında sır gibi saklanan bankaların müşterileriyle ilgili bilgileri para karşılığı faktoring ve finansal kiralama şirketlerine para karşılığı sattığını tespit etti. BDDK da olayla ilgili olarak hem Cumhuriyet Savcılığına hem de ilgili kurumlara yazı gönderdi. OYTEK, Bankacılık Kanununun sırların saklanmasıyla ilgili maddesine aykırı olarak bu işlemleri yaparken de Hollandalı ING Grubuna satılan Oyakbankın şifresini kullanmış.

İHBAR MEKTUBU GELDİ

OYTEKin ekonomik casusluk olarak nitelendirdiği banka sırlarını satma skandalı, 2010 yılında BDDKya gelen bir ihbar mektubu ile ortaya çıktı. BDDK, ihbar mektubunda yer alan iddialar üzerine inceleme başlattı. BDDK denetim elemanları yaptığı incelemeler sonrası, OYAKın iştirakleri arasında yer alan OYTEKin, Oyakbank satılmadan önce edindiği şifrelerle, Merkez Bankası tarafından işletilen ve banka, finansal kuruluşlar tarafından doldurulan Elektronik Veri Aktarım Sistemine girdiğini ve buradaki bilgilerin finansal kiralama ve faktöring şirketlerine belli bir ücret karşılığında paylaştığını Kurula rapor etti.

NE TÜR BİLGİLER SATILDI

BDDK da 10 Ağustos 2010da denetim elemanlarının raporu üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunma kararı aldı. star, BDDKnın OYTEK ile ilgili hazırladığı rapor ve belgelere ulaştı. Belgelere göre, OYTEKin faktoring ve finansal kiralama şirketlerine sattığı bilgiler arasında Elektronik Veri Aktarım Sisteminde yer alan kart hamililerine ilişkin bilgiler dahil, negatif nitelikli bireysel kredi bilgileri ile çeklerle ilgili mahkeme kayıtlarına ilişkin istihbarat bilgileri yer alıyor. Söz konusu bilgiler, bankalar tarafından Merkez Bankasına bildiriliyor. Bankalar kredi talep eden müşteriyi buradan sorguluyor. Şimdi sadece bankaların bildiği bilgiler, üçüncü kişilerin elinde.

Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu

BDDK,  murakıpların OYTEKin kanunen yetkili olmayan şirketlere banka bilgilerini satmasıyla ilgili hazırladığı raporu  Ağustos 2010da ele aldı. BDDKnın 10 Ağustos 2010 tarih ve 3810 sayılı kararında, OYTEKin  söz konusu bilgileri yetkisi olmadığı halde elde ederek, üçüncü kişilere satmasının hem Bankalar Yasası hem de TCK açısından suç olduğu belirtilerek, OYTEK yöneticileri ve yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması öngörüldü. Aynı kararda, OYTEKe bilgi akışının kesilmesi için Merkez Bankası, ING Banka da uyarı yazısı gönderilmesine yer verildi. BDDKnın almış olduğu karar doğrultusunda, Merkez Bankası ve ING Bank, şirketlerle tüm ilişkileri askıya alırken, OYTEKin de BDDKnın incelemesinin ardından şirketlere bilgi aktarımını durdurduğu bildirildi.

3 yıla kadar hapis ve para cezası

BDDK, denetim elemanlarının hazırladığı OYTEK raporunda yer alan sorumlular hakkında Bankacılık Kanunu ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununundaki, sırların saklanması ve sırların açıklanması maddeleri uyarınca Cumhuriyet Başsavcılığına yazılı başvuruda bulundu. Bankacılık kanunlarında yer alan sırların saklanması hükmüne aykırı davrananlar için bir yıldan 3 yıla kadar habis ve bin günden ikibin güne kadar adli para cezasına çarptırılacağı belirtiliyor.

Soruşturmanın hızlanması gerekiyor

BDDKnın suç duyuruları üzerine İstanbul Cumhuriyet Savcılığının da konuyla ilgili soruşturma başlattığı öğrenildi. Bankacılık sırrı niteliğinde bilgilerin faktoring şirketleri ve diğer şirketler tarafından, zincirleme olarak başka kişilere de satılmış olacağından endişe ediliyor. Bu nedenle soruşturmanın savcılık aşamasının hızla tamamlanması talep ediliyor. Bankacılık sırlarının kaç şirketin ve kaç kişinin elinde olduğu tahmin edilemiyor. Satılan bilgiler arasında, şirketlerin ve kamu kurumlarının da banka bilgilerinin bulunması ise, Ankarada büyük rahatsızlığa yol açtı.

Sümerbanktan Oyaka geçti

Sümerbankın 2001 yılında OYAK tarafından satın alınması ile kurum bünyesine geçen ve 1967 yılında kurulmuş olan Yadaş Bilgisayar ve Yazılım A.Ş., Şubat 2002de OYAK Teknoloji Bilişim Hizmetleri A.Ş. adı altında yapılandırıldı. Şirket adı Eylül 2002de OYAK Teknoloji Bilişim ve Kart Hizmetleri A.Ş. (OYTEK) olarak değiştirildi. OYTEK, finans başta olmak üzere inşaat, gıda, otomotiv, turizm, lojistik ve sigortacılık gibi farklı sektörlerdeki şirketlere gereksinim duydukları bilgi teknolojileri çözümlerini sağlamanın yanı sıra OYAK Teknoloji, kamu ve özel sektöre de sistem bütünleştirici olarak hizmet veriyor. OYTEK,  ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Sertifikasına sahip.

Star/Hüseyin Özay


Geri Dön