Oytaş Yıldız İnşaat beton eleman üretimine 20 milyon dolarlık yatırım yapacak!
Bursa'da pek çok sanayi inşaatında imzası bulunan Oytaş Yıldız İnşaat, bugüne kadar diğer üreticilerden satın aldığı beton prefabrik elemanlarını kendi üretmeye hazırlanıyor. Üretim tesisini bu yıl kurmayı planlayan firma, 50 bin metrekarelik alanda 20 mi
Bursa'da inşaat sektöründe 20, sanayi yapıları inşaatında ise 15 yıldır faaliyet gösteren Oytaş Yıldız İnşaat, Bursa Atatürk Stadı'nın 2010 yılında yapılan yenileme çalışmalarındaki başarılı performansıyla dikkatleri üzerine çekti.
65 günlük çalışma sonunda kapasitesini yüzde 30 artırdıkları Atatürk Stadı'nın UEFA standartlarına ulaşmasında önemli bir rol üstlenen Oytaş Yıldız İnşaat’ın bugün Bursa'nın önemli sanayi yapılarında imzası bulunuyor. Yıllık ortalama 100 ile 125 bin metrekarelik alan kapatan ve bu yıl içerisinde yapacağı 20 milyon dolarlık yatırımla beton prefabrik üretimine de başlayacak olan firma, yeni tesisinde yıllık 75 ile 100 bin metrekare beton prefabrik üretmeyi planlıyor.
Oytaş Yıldız İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldız ile kamuoyunda bilinilirliğinin artmasında rol oynayan stadyum inşaatı ve gelecek projelerini konuştuk.Yıldız, 15 yılda 500 sanayi tesisi kurduklarını ve ekip ruhuyla başarılı projelere imza atmayı sürdürdüklerini belirtti.
Firmanızın kuruluş sürecini aktarır mısınız
1985 yılında okuldan mezun olduktan sonra 5 yıl baraj inşaatlarında çalıştım. Ardından 1992 yılında Bursa'da kendi firmamı kurdum. Konut inşaatı ile adım attığımız sektörde zamanla uzmanlaşarak sanayi tesislerine ağırlık verdik. 15 yıldır konut yapmıyoruz. Sanayi tesisleri inşaatlarında her iş kendine özel bir iştir. Her iş müşteriyle görüşülerek onların istek ve ihtiyaçları doğrultusunda projelendirilir, inşa edilir, işletmeye açılır. Yapılmadan satılmış bir iş olması açısından finansman planlaması daha kolaydır. Oytaş Yıldız İnşaat da sermaye yapısı güçlü bir firmadır. Bu nedenle endüstriyel yapılan rahatlıkla planlayabiliyor. Oytaş'ın kurulduğu günden itibaren en önemli özelliği, müşterinin ne istediğini doğru şekilde tespit edebilmesi oldu. Müşterimizin kendi işletme sermayesine dokunmadan bize yapacağı doğru ödeme takvimini belirleriz. İşimizi en sağlam, en ekonomik ve en hızlı bir şekilde tamamlayıp müşterilerimizin hizmetine sunarız.
Kapasiteleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz
Yıllık ortalama 100 ile 125 bin metrekarelik alan kapatıyoruz. Bu da yıllık ortalama 20 endüstriyel bina anlamına geliyor. 15 yılda 500 kadar bina yaptık. Bunlar içerisinde sanayi, iş merkezleri, hastane, okul gibi endüstriyel alanlar yer alıyor. Geçen yıl Oytaş Yıldız İnşaat olarak yüzde 7 büyüme yaşadık. Bu yıl kapasitelerimizi de yeni projelerle doldurduk. Yılsonunda yine aynı büyümeyi sağlayacağımızı düşünüyorum. Yatırım yapan sanayiciye hizmet veren bir firma olduğumuz için sanayide yaşanacak bir olumsuzluğu ilk biz hissediyoruz. Bu nedenle diyebilirim ki, 2012 için endişeli değiliz. Sanayicilerden herhangi olumsuz bir sinyal almıyoruz.
Teknik altyapınız ve operasyonel gücünüz nasıldır
Ulusal ve uluslararası alanda inşaat sektöründeki tüm teknolojik süreçleri takip ediyoruz. Böylelikle işlerimizi istenen kalite, maliyet ve zamanda gerçekleştirmeyi, ekip yaklaşımı ile çalışarak verimliliğimizi sürekli geliştirmeyi hedefliyoruz. 400 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Bizim için çalışan firmalarla birlikte bu rakam 700'ü buluyor. Proje anlamında Bursa dışına çıkmayı hiç düşünmüyoruz. Bursa'da endüstriyel anlamda yapılacak daha çok iş olduğuna inanıyorum. Sadece Bursalı sanayicilerin şehir dışındaki Bursa devamı olan yatırımlarını yönlendiriyoruz. Onun dışında Bursa'nın dışına açılmayı hiç düşünmüyoruz. İşimizin dışında hiçbir farklı yere yatırım yapmadığımız için de nakit öz sermayesi güçlü bir firmayız. Bu da bize hareket avantajı sağlıyor.
Yeni yatırım planınız var mı
Yeni üretim yatırımları yaparak işimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Örneğin bugüne kadar beton prefabrik elemanlarını Bursa'daki diğer üreticilerden satın alıyorduk. Bu yıl beton prefabrik üretim tesislerimizi kurmayı planlıyoruz. Bununla ilgili Hasanağa, Kayapa gibi kentin gelişen batı bölgelerinde yer arayışındayız. 20 bin metrekaresi kapalı, 30 bin metrekaresi açık alanda toplam 50 bin metrekarelik bir alanda yatırım yapacağız. 5 milyon dolar arsa, 5 milyon dolar tesis yatırımı, 10 milyon dolar da prefabrik tesislerinin makine ekipman yatırımı olmak üzere toplamda 20 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Yatırım programında vinçler, tırlar, beton tesisi, farklı kalıp sistemleri, buhar kürü yapmak için buhar tesisi inşaatı olacak. Bunu da özsermaye ile yapmayı planlıyoruz. Bu yatırımla birlikte beton santralimiz de olacak. Bu yıl yatırımı tamamlayıp, 2013'te de prefabrik üretim tesislerini devreye almayı planlıyoruz. Yeni tesis yıllık 75-100 bin metrekare prefabrik üretim kapasitesine sahip olacak.
Atatürk Stadı'nın UEFA standardına ulaşmasında görev aldı
80 yılda büyük değişime uğrayan Atatürk Stadyumu, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi maçlarına ev sahipliği yaptı. Bunda payımız olduğu için gurur duyduk. Türkiye'nin en iyi stadını 65 günde tamamladık ve teslim ettik. Kapasite yüzde 30 artırıldı. Doğru bir grupla çalıştık. Çim işlerini yapan firmadan bu konuda bize danışmanlık yapan öğretim görevlilerine kadar ekibimizdeki uzmanların bize verdikleri bilgilen ehil elemanlarımızla zeminde uygulamaya soktuk. Çok iyi bir drenaj sistemi yaptık. Bununla ilgili en iyi malzemeler Türkiye'nin neresindeyse oradan getirildi. Örneğin İstanbul Şile'den çimin altına serilecek kumu getirdik. Ayrıca stadyumun drenajından çıkan su, belediye tarafından karanlık dere kanalizasyonuna bağlandı. Bu sayede yağan yağmurlar kanalizasyon sistemine anında ulaşıyor. Çimlerde su durmadığı için şiddetli yağmurda bile futbol oynanabiliyor. Stadyumdaki başarı tamamen ortak çalışmanın bir ürünüdür.
Dünya