Genel

Özay şžendir: Yeni İstanbul ve İstanbul tembelleri!

Özay şžendir: Hergün ülkeyi, zaman zaman da dünyayı kurtaran anlı şanlı köşe yazarlarının İstanbul cehaletini gördünüz mü Oysa hepsinin önünde İstanbul ’un röntgenini çeken ve Büyükşehir Basın Danışmanlığı ’nca hazırlanan Bilgi Kartları kitabı var

Hergün ülkeyi, zaman zaman da dünyayı kurtaran anlı şanlı köşe yazarlarının İstanbul cehaletini gördünüz mü

Oysa hepsinin önünde İstanbul 'un röntgenini çeken ve Büyükşehir Basın Danışmanlığı 'nca hazırlanan Bilgi Kartları kitabı var.
Ahmet Faruk Yanardağ, bu kitabı sık sık güncelletir ve son derece önemli bir bilgi kaynağıdır ama hava atmaya yaramadığı için çoğu o hazinenin yüzüne bile bakmamıştır. Her neyse, bugün o kitaptan yola çıkarak size İstanbul 'un geleceğine dair bilgiler sunacağım.

Önlerindeki kitaba bakma zahmetine bile katlanmayanlaraysa söyleyecek lafım yok.

İstanbul vizyonu

İstanbul için yapılan planların önce vizyonunu anlatmak lazım. çabalar ve hazırlıklar şehrin doğu ve batı çeperlerinde 4 'er, merkezinde de 8 milyon nüfusa göre şekilleniyor. Sanayi işgücü payının yüzde 25 olması, Gebze ve çerkezköy 'e İstanbul 'a yönelecek sanayi yatırımları ve işgücü için tampon bölgeler olarak bakılıyor.

Yeni çekim merkezleri

İstanbul 'un Avrupa Yakası 'nda Bakırköy-Yenibosna basın aksı, Silivri 1. derece merkez, Esenyurt,Gaziosmanpaşa 2. derece merkez, Avcılar, Selimpaşa, çanta alt merkez.

Anadolu Yakası 'nda Kozyatağı-Ataşehir, Kartal 1. derece merkez, Pendik 2. derece merkez, Ümraniye, Maltepe, Tuzla alt merkez olarak geçiyor.

Merkezi iş alanları

Bu başlık altında 3 ana bölgeden söz edebiliriz.

Büyükdere aksı boyunca Maslak 'a uzanan mevcut Merkezi İş Alanı, Batı 'da Topkapı, Maltepe, Bayrampaşa 'yı kapsayan alanlar, Anadolu Yakası 'nda Altunizade, çevre düzeni planında Merkezi İş Alanı ve bütünleşme bölgesi olarak tanımlanıyor...

Yeni konut alanları

Silivri-Büyükçekmece Gölü aksında D-100 ve TEM otoyolları arasında kalan bölge, Silivri batısında Değirmenköy ve çanta, Hadımköy 'de ve K.çekmece Gölü 'nün kuzeyinde Kayabaşı ve Ispartakule, Maltepe, Orhanlı, şžile ve Ağva gelişme alanları olarak önerilmiş durumda.

Sağlık parkları ve ileri teknoloji alanları

İstanbul 'un geleceği şekillendirilirken sağlık turizmi açısından Sağlık Parkları da düşünülmüş.

Buna göre Celaliye-Kamiloba ve İkitelli 'de iki adet sağlık parkı öneriliyor. İleri teknoloji başlığı altındaysa Silivri 'de 1 İleri Teknoloji Alanı, 1 Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı, 1 de Tarımsal Amaçlı Teknopark, Küçükçekmece 'de 1 Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı, Pendik 'te 1 Eğitim, Bilişim ve Teknoloji Alanı ve Tuzla 'da 1 İleri Teknoloji Alanı olmak üzere toplam 6 adet teknoloji geliştirme parkı kurulması planlanıyor. Kağıthane Cendere ise bir Silikon Vadisi olarak tasarlanıyor.

Harem kalkıyor-Haller gidiyor

İstanbul için planlanan bir diğer önemli değişiklik Harem Otogarı 'nın kaldırılması. Harem yerine TEM Otoyolu üzerinde “Cep Otogarları ” kurulması düşünülüyor. İçerenköy 'deki Yaş Sebze ve Meyve Hali 'nin yerine Tuzla Orhanlı 'da modern ve geniş bir hal yapılması proje aşamasında. Kumkapı 'daki Su Ürünleri Hali, Gürpınar 'a taşınacak.

Küçük sanayi sitelerinin durumu

Silivri, Kıraç, Yakuplu, Gaziosmanpaşa, Maslak, Bostancı ve Maltepe küçük sanayii siteleri olarak belirlenmiş durumda. Bunlara ek olarak Hadımköy 'de yapılacak olan Akpınar Sanayii Sitesi de, küçük sanayii siteleri listesinde yer alıyor...

Bitti mi derseniz bitmedi

İstanbul 'a dair düşünülen ve planlananzlardan sadece bir kısmını yazabildim sadece. Yoksa 3. havalimanı dışında çorlu Havaalanı 'nın genişletilmesi, mevcut alanların 3. havaalanı ile raylı sistem üzerinden birleştirilmesi, Kartal 'ın kruvaziyer limanı olarak hizmet vermesi gibi başka başlıklar da var. O yüzden İstanbul 'u Beyoğlu ve boğaz hattından ibaret sanan bilmişlere kulak asmayın siz...
Star/Özay şžendir