Perakende

Özcanlar Köfte fabrikasını 3 bin 750 metrekareye çıkarıyor!

Balkanların en büyük köftecilerinden Özcanlar Köfte, halen 800 metrekare olan köfte fabrikasını 3 bin 750 metrekareye çıkarıyor. Mestan Özcan, “Köfteden ne kazandıksa tarla aldık. 1.500 dönüm arazimiz var” diyor.

TEKİRDAĞ’daki büyük köfte restoranlarıyla ünlenen Özcanlar Köfte, şu anda 800 metrekare olan köfte fabrikasını 3 bin 750 metrekarelik yeni tesisine taşıyacak. Günlük 3 ton üretimini önce 5 tona kısa süre sonr ada 15 tona yükseltecek. Aile işinin ikinci kuşak lideri Mestan Özcan, şu anda 6 olan restoran sayısını kısa sürede 12’ye çıkaracaklarını, halen 300’ün üzerindeki ‘köfte servisi yaptıkları’ restordan sayısını da artıracaklarını söylüyor. Makedonya kökenli olduklarını belirten Mestan Özcan, köfteden kazandıklarıyla sürekli tarla aldıklarını ve şu anda 1.500dönüme yakın arazi sahibi olduklarını söylüyor. Mestan Özcan şöyle anlatıyor ailesinin ve köftenin öyküsünü:


MAKEDONYA GÖÇMENİYİZ

Aslen Makedonyalıyız. Babamız İsmail Özcan, 1953’te Yurtbekler Köyü’nden Tekirdağ’a bir eniştemizin lokantasında çalışmaya gitmiş ve köfteyi çıraklıktan öğrenmiş. Askere gidip geldikten sonra da kardeşleriyle (amcalarım) birlikte 1960’ların başında Tekiradğ’da kendi köftecisini açmış.  Kısmetine o zamanlarda Adnan Menderes, İstanbul-Tekirdağ yolunu yaptırıyormuş ve babamın sahil tarafında açtığı küçük dükkan 4 yıl boyunca o inşaatta çalışanların uğrak yeri olmuş.  Sonra da çarşıda Peştemalcı’da iki katlı bir dükkân tutup 1982 yılına kadar orada köfteci olarak çalışmışlar. Ben de o dükkanda çıraklık yaptım. İsim ‘İsmail Özcan ve Kardeşleri’ydi. 


KAZANDIKÇA ARAZİ ALDILAR

Babamlar 6 kardeşmiş; 2 kız 4 erkek. 4 erkeğin üçü köyde tarımda kalmış. Babam köfte işini büyütünce önce ortanca sonra küçük kardeşini yanına almış. En büük amcamız köyde kalmış. Ne kazansalar gidip köyde tarla almışlar. Şu anda 1500 dönüme yakın arazimiz var. Hepsini köfteden kazandıklarıyla almışlar. 1988’de iki amcamız ne varsa paylaşarak ayrıldı. Arif amcam ve babam köfteye devam etti. Ben üniversiteyi bitirince işe katıldım. 4 kardeşiz ama bir kardeşimiz vefat etti. Amcam ve onun oğlu bizimle ortaklığa devam ediyor. Yani yine 4 kardeşiz. 


İKİNCİ KUŞAĞIN İŞLETME MANTIĞI

Biz ikinci kuşak olarak babalarımıza ‘Yiz çekilin biz işi büyütelim. Yoksa ayrılalım’ dedik. Kabul ettiler ve çocuklar olarak beraber devam kararı aldık. 2003’te şirketimizi kurduk ve köfteyi, çorbayı, tatlıyı maliyet, ciro ve kâr açısından kayıtlı hale getirdik. Kurumsal kimliği oluşturduk. Rahmetli biraderimizin hayali ‘diğer köftecilere de biz köfte verelim’ şeklindeydi. 4 restorana çıkınca dükkân dışında ilk üretim tesisimizi de 400 metrekarelik bir köfte fabrikası olarak kurduk. Sonra onu yeni makinelerle ve eklemelerle 800 metrekareye çıkardık. Kendi dükkanlarımız dışında İstanbul’daki köfteciler bizden köfte istemeye başladı. Bir kaç sene otobüslerle İstanbul’a köfte gönderdik. Baktık ki iş büyüyor köfte taşımaya uygun araçlar aldık. Üretim kapasitemiz günlük 3 tona çıktı. Şu anda İstanbul’da 300’den fazla restorana da köfte servis ediyoruz. Çanakkale törenlerine çok büyük ölçeklerde köfte satıyoruz. Bölge bayilikleri kurdukTekirdağ’daki restoranları da yeni ve çok daha büyük yerlere taşıdık.  Şu anda kendimize ait 6 restoranımız var. Kısa sürede Trakya ve İstanbul’da 6 yeni restoran daha açacağız.

GÜNLÜK KAPASİTEYİ 15 TONA ÇIKARACAĞIZ

Özcanlar Köfte Yönetim Kurulu Başkanı Mestan Özcan, ikinci kuşak olarak kurumsallaşma adımlarını hızlandırdıklarını ve üretimi, perakendeyi, toptanı yeniden düzenlediklerini söylüyor. Mestan Özcan şöyle konuşuyor: “Şu anda bizde çalışan sayısı 300 civarında. İstanbul’da Beylikdüzü ve Astoria’da şubelerimiz var. Yeni bir fabrika yatırımına hazırlanıyoruz. Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi’nde ‘dumansız sanayi bölgesi’ tahsis edildi. Biz de  oradan 10 dönüm arsa aldık. İlk etapta 3.750 metrekare kapalı alana sahip bir fabrika kuruyoruz. Sonra aşamalı olarak aynı miktarda iki ek daha yapabiliriz. Şu anda 800 metrekarelik fabrikamız ve 3 ton günlük üretim kapasitemiz var. İlk etapta üretimi 5 tona çıkaracağız. Kapasitemiz 15 tona kadar çıkabilir. Köfteden yıllık ciromuz ortalama 35 milyon lira. Yılda bin ton civarında köfte üretiyoruz.”

BEĞENDİLİ KÖFTE SÜLEYMANPAŞA

Mestan Özcan, Özcanlar Köfte mönüsünde klasik olarak Tekirdağ Köftesi, piyaz, hayrabolu tatlısı, peynir helvası ve çorbaların bulunduğunu söylüyor. Eti, ayranı ve sucuğu kendi çiftliğinde üreten Özcanlar’ın büyük restoranlarında sabah kahvaltısı da verdiğini analtan Mestan Özcan, “4 çeşit köftemiz var; (Tekirdağ, Süleymanpaşa, satır ve karışık.) Süleymanpaşa köftesini biz geliştirdik. Beğendi ekledik. Çocuklara da ayrı menü yaptık.”



Hürriyet