AVM

Özdilek'ten Aksaray, Amasya ve Samsun’a AVM!

12 şehirde 20 AVM’si bulunan Özdilek Holding yeni AVM yatırımlarını Aksaray, Amasya ve Samsun’da hayata geçirecek.


Türkiye’nin en büyük havlu üreticisi olmasının yanı sıra son beş yıl içinde yaptığı AVM yatırımlarıyla dikkatleri çeken Özdilek Holding, bu yılı 2,1 milyar TL ciroyla kapatacak. 1967 yılında 30 metrekarelik bir perakende mağazasıyla iş hayatına başlayan ve 1971 yılında havlu imalatıyla sanayiciliğe geçiş yapan Hüseyin Özdilek, 1983 yılında ise Yalova yolu üzerinde 8 bin metrekarelik alanda Türkiye’nin ilk AVM’sini kurdu. Bugün 12 şehirde 20 AVM’leri olduğunu söyleyen Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, son beş yılda 450 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını ifade ediyor. Bu yatırımların 250 milyon dolarını borçlanarak hayata geçirdiklerini belirten Özdilek, önümüzdeki üç yıllık süreçte bu borçları bitirmeye odaklanacaklarını söylüyor. Sonrasında ise Aksaray, Amasya ve Samsun’da AVM yatırımlarına devam edeceklerini dile getiriyor.


1-Merkezi Bursa’da yer alan holding İstanbul’da önemli bir yatırımı hayata geçirdi. Hedefinizde İstanbul’u merkez yapma niyeti var mı?


Merkez ofislerimiz Bursa’da ve biz İstanbul’a şube gözüyle bakıyoruz. Bursa ile İstanbul’un yollar sayesinde yakınlaşmasıyla bizim de İstanbul’a yerleşmek gibi bir durumumuz yok. Özdilek Holding’de 8 bin 500 kişilik istihdam var. Bin kişi İstanbul’da, 5 bine yakın kişi de Bursa’da çalışıyor. Dolayısıyla İstanbul’a çok yakınız ve merkezimizi taşımaya niyetimiz yok.



2-Grubun son yıllarda yaptığı AVM yatırımlarıyla ulaştığı büyüklük nedir?


Holding olarak bu yılı toplam ciroda 2,1 milyar TL ile kapatacağız. Bu rakam yüzde 25’lik bir büyümeye işaret ediyor. Bu yüksek büyüme oranında yeni AVM’lerin açılmasının etkisi büyük. Fakat artık hedefimizde önümüzdeki üç yılda yaptığımız AVM yatırımlarının borçlarını ödemek var.



3-Şu an grubun borç yükü nedir?


Son beş yılda yaklaşık olarak 450 milyon dolarlık yatırım yaptık ve bu süreç Özdilek Holding’in çok büyük bir yatırım hamlesiyle geçti, Önümüzdeki dönem biraz daha temkinli ve borçluluğu düşürecek bir süreç olacak. Borçlarımız azalsın ve istenilen seviyeye gelsin, sonra yine yatırımlara devam edeceğiz.



4-Son beş yıldaki yatırımların ne kadarı borçlanarak, ne kadarı öz sermaye ile oldu?


Bugün 11 şirketimizle 2 milyar TL’yi aşan bir büyüklükten söz ediyoruz. Son beş yıldaki 450 milyon dolarlık yatırımın yaklaşık olarak 200 milyon doları öz sermaye, gerisi borçlanarak gerçekleşti. Hizmet sektöründe rekabet çok ağır ve bu sebeple bir fark yaratmak mecburiyetindesiniz. Biz de bu sektör içerisinde bu farkı yaptığımız yatırımlar ve yeni girişimlerle meydana getirdiğimize inanıyoruz.



5-Bu yatırımlar neticesinde kaç AVM’ye ulaştınız?


Eskiden Özdilek deyince akla havlu gelirdi, şimdi havlu ile birlikte alışveriş merkezleri de gelebilir. Çünkü 12 şehirde 20 noktada AVM’lerimiz var. Özdilek AVM'lere yılda 70 milyon müşteri geliyor ve bunun 48 milyonu alışveriş yapıyor. Türkiye içinde yerli ve yabancı sermayeli 300’ün üzerinde AVM içerisinde biz alışverişte yüzde 2 pay alıyoruz ve bu payı çok önemsiyoruz. 



6-Gündemde yeni AVM yatırımı olacak mı?


Aksaray’da bir AVM yapacağız, hazırlıkları sürüyor. Ayrıca Amasya Merzifon ve Samsun’da da arsalar almaya başladık. Üç yıl içinde oralarda da yaklaşık 60 milyon dolar bütçeyle yatırımlara başlayacağız.



7-Grubun mevcut AVM’lerden kira geliri nedir?


Yaklaşık 50 milyon dolarlık kira gelirimiz var. Yatırımcı olsak da bir yandan da kendi mağazalarımız içinde 15 bin metrekarelik bir alan kiralıyoruz. Mağazalarımız, marketimiz, sinema salonlarımızla AVM’lerimizde en büyük kiracı konumundayız.



8-Özdilek Holding’in yeni işlere bakış açısı nedir? Gündeminizde yeni bir işe girme planı var mı?


Havlu ve ev tekstili üretiminde önde gelen bir markayız ve piyasada yüzde 25’lik paya sahibiz. 18 ülkeye 30-40 milyon dolar arasında ihracatımız var. Dolayısıyla böyle büyük bir iş kolunda yeni iş fırsatlarını değerlendiriyoruz. Mesela pamuk ipliği konusunda bir makine geliştirdik ve TÜBİTAK’tan ödül aldık. Bu girişimimizle pamuk ipliği üretimini daha kompakt ve üstündeki tüyleri azaltarak yaptık ve verimi yüzde 10 arttırdık. Kendi üretim tesisimizde bu makine ile önemli bir işe imza attık. Bunu diğer tekstil şirketlerine de sunmak üzere pazarlama faaliyetlerine başlayacağız. Türkiye’de iplik üretimi yapan fabrikalara bu teknolojiyi sunacağız. Mesela Gaziantep’e gideceğiz ve Sanko başta olmak üzere üreticilerle bir araya geleceğiz. Bu makine hem kârlılığı hem de pamuk ipliğinin dayanıklılığını arttırıyor.



10-Böylece makine sektörüne de girmiş oldunuz. Bu ürün ne kadarlık bir pazara hitap edecek? Yurtdışında da pazarlamasını yapacak mısınız?


Bu proje üzerinde ekiplerimiz beş yıldır çalışıyordu. Dünyada ilk defa biz yaptık. İlk önce kendi fabrikamızda denemelerini yaptık. Bir yıldır başarılı bir şekilde işliyor. Yaptığımız ürün, mevcut makine parkuruna eklemlenen bir aksam. Tahminlerimize göre 300 milyon dolarlık bir pazarı var. Patentlerini aldık, dünyaya da pazarlayacağız. Şu an kilogram başına 8-10 dolar civarında olan ihracatımıza da olumlu yansıyacak.


Özdilek Holding, Almanya'da 4 yıldızlı otel işine de girmeyi planlıyor. Hüseyin Özdilek, bu konuda şunları söylüyor: "Almanya Monheim'da Rhein kasabasında 4 yıldızlı otel açmayı planlıyoruz. 12 milyon Euro yatırımla yapılacak ve 132 odalı olacak. Böylece yurtdışında otelcilik deneyimi de yaşayacağız"