Ekonomi

Özel İletişim ve Konaklama Vergisinde Yeni Zamlar mı Geliyor?

Son dönemde uygulanan ÖTV ve KDV zamlarının ardından, vergi düzenlemelerindeki artışlar devam ediyor. Yeni bir dönemde Özel İletişim Vergisi ve Konaklama Vergisi'nde yüksek oranlı zamların geleceği konuşuluyor. Bu zamlar ise 'Gözün aydın yüzde 52' olarak adlandırılmaya başladı. Ancak bu yeni düzenlemelerin yeterli gelir sağlamadığı tespit edilerek, önümüzdeki dönemde ÖTV gelirleri üzerinde yeni bir artışa gidilmesi bekleniyor

Ek bütçe kanunu kapsamında öngörülen ek gelirlerin ilk etkisi, petrol ve doğalgaz ürünlerine yapılan yüksek oranlı zamla kendini gösterdi. Ancak bu yeni düzenlemelerin yeterli gelir sağlamadığı tespit edilerek, önümüzdeki dönemde ÖTV gelirleri üzerinde yeni bir artışa gidilmesi bekleniyor. Bu durum, petrol ve doğalgaz ürünlerinin yanı sıra diğer bazı tüketim kalemlerinde de potansiyel bir zam ihtimalini gündeme getiriyor. Ekonomim'den alınan habere göre petrol ve doğalgazdan alınacak ÖTV tutarı ek bütçe de dahil olmak üzere toplam 198,4 milyar lira olarak görünmektedir. İşte Özel İletişim Vergisi ve Konaklama vergisine zam detayları…

Özel İletişim vergisinde beklenen üçte biri ödendi

GSM ve internet hizmetlerinden alınan Özel İletişim Vergisi'nde, bu yıl için ek vergi dahil toplam 22,2 milyar liralık gelir beklentisi bulunuyor. Ancak, Ocak-Haziran döneminde gerçekleştirilen tahsilatın 6,2 milyar lira ile sınırlı kalması, yılın kalan kısmında oldukça önemli bir tahsilat hedefine ulaşılması gerektiği anlamına geliyor. Bu kapsamda, ek gelirin bir kısmının ürün fiyatlarına yapılacak artışlardan, diğer bir kısmının ise vergi oranında yapılacak artışlarla karşılanabileceği düşünülüyor.

 

Konaklama vergisinde 7 milyar TL gereksinimi

Konaklama vergisi kaleminde hedeflenen gelire ulaşmak için önemli bir açık bulunmaktadır. Başlangıçta 2,3 milyar lira olarak belirlenen hedef, ek bütçe ile 5,7 milyar lira daha artırılarak toplamda 8 milyar lira olarak güncellenmişti. Ancak, haziran sonu itibarıyla tahsil edilen konaklama vergisi tutarı yalnızca 991 milyon lira olarak kaydedildi. Bu durumda  toplam hedeflenen tutarın sadece yaklaşık 1 milyar liralık kısmı tahsil edilebilmiş durumda. Uzmanlar, konaklama vergisi tahsilatında yılın ikinci yarısında bir artış olabileceğine dair değerlendirmelerde bulunuyor. Konaklama vergisi tahsilatında hedeflenen gelire ulaşabilmek için, yılın geri kalan kısmında yaklaşık %40 daha fazla gelir tahsil edilmesi gerekmektedir. 

Nakliyeciler Akaryakıt Zamlarına Tepki Gösteriyor: Yüzde 50 Zam Kapıda!

Emekliler hemen baksın! Maaşlar hesaplara yansıdı! SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yüzde 25 artış ve yüzde 5 ek zam!

Ankara'da toplu ulaşıma zam! Ankara'da otobüs, EGO ve metrolara ne kadar zam geldi?