Eğitim

Özel okul sayısı hızla artıyor!

Eğitim sektöründe büyük hareketlilik devam ediyor.  Özel okul sayısı hızla artıyor. Bazı firmalar franchising sistemiyle yatırım atağına kalktı.

Eğitim sektöründe yaşanan büyük değişimler sayesinde artık soru sorabilen, analitik ve inovatif düşünme yeteneğine sahip, mevcut yollar dışında yeni yollar arayabilen, arge ve inovasyon alanlarında çalışacak donanıma sahip öğrenciler yetiştiriliyor. Arzu edilen teknolojik gelişmeleri sağlayacak insan kaynağı oluşturma meselesi tabii ki eğitimle doğrudan ilişkili. Para Dergisi'nden Ersan Çıplak'ın haberine göre, sanayinin ve diğer sektörlerin ihtiyaçlanna yanıt verebilecek nitelikte kişilerin yetiştirilmesi Türkiye’nin en önemli problemlerinden birisi olarak kabul ediliyor. İşte, bu somnlara son verebilmek amacıyla eğitim sektöründe büyük bir dönüşüm yaşanıyor.

Kaliteli eğitimi vermek için öğretmen başına düşen öğrenci sayısı elbette son derece önemli. Türkiye’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısında ilerlemeler yaşandı. Örneğin 2002’de öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 28 iken bugün bu rakam 16’ya düştü. Orta öğretimde ise bu rakam 18’den 13’e geriledi. Eğitim sisteminde yaşanan değişimlerle özel okul sayısında da muazzam bir artış yaşanıyor. Para Dergisi bu değişimi mercek altına alarak, hızla büyüyen eğitim kurumu zincirlerini derledi. 

1-) BİL KOLEJİ

 

1994’ten bu yana faaliyet gösteren Bil Koleji’nin 99 şubesi var. Bunların 97’si franchising sistemiyle açılmış. Firma, 2018’de franchising sistemiyle yeni şubeler açmayı hedefliyor. Firmanın franchise giriş bedeli 90 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi ise 1 milyon 200 bin TL. Reklam katılım payı olarak yıllık eğitim cirosundan yüzde 3 pay alınıyor. Sürekli franchise ödemesi olarak ise yıllık eğitim cirosundan yüzde 7 pay talep ediliyor. Bil Koleji’nin yurtdışmda da şubeler açma planları var. Bunun için Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Amerika bölgeleri hedefleniyor.

2-) MEKTEBİM KOLEJİ

 

Mektebim Koleji’nin (Afyonkarahisar, Tekirdağ, Yalova, Ankara, Adana, İstanbul, Lüleburgaz, Cizre) 11 franchise kam-püsü var. 2018’de franchising sistemiyle Kütahya, Elazığ, Tokat, Çanakkale, Sandıklı, Turgutlu ve Ağrı’da şubeler açılacak. Daha sonra franchising sistemiyle $m£KT£BİM açılacak şubeler için öncelik Antakya, Malatya, Muğla, Mardin, Kahramanmaraş, Sivas, Rize ve Düzce’ye verilecek. Firmanın franchise giriş bedeli 200 bin TL. Sürekli franchise ödemesi olarak eğitim cirosundan yüzde 5 pay almıyor. Bunların yanı sıra ulusal reklam katılım payı olarak cirodan yüzde 1 talep ediliyor.

 

Teşvikler özel okullara ilgiyi artırdı

 

Eğitim sektörü içerisinde özel okullar gün geçtikçe önem kazanıyor. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 4 olan özel okullaşma oranı son bir yılda yüzde 8’e yükseldi. Bu hızlı gelişimde devletin sunduğu teşviklerin önemli etkisi oldu. Teşviklerin artması özel okullara olan ilgiyi artırdı. 2015'te 230 bin, 206'da yıl ise 340 bin öğrenciye bakanlık tarafından teşvik verildi.

3-) DOĞRU CEVAP EĞİTİM KURUMLARI

 

Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Akarsu, “Paydaşlarımızla birlikte bir eğitim ağı yaratmak istiyoruz. Belli standart ve koşulların sağlanması en önemli önceliğimiz” diyor. Firma, franchise-e’lerde oldukça seçici davranıyor. Akarsu, “Paydaşlarımızın eğitime gönül vermesi ve bu konuda tecrübeli olmaları şart. Çünkü bu işi bir aileye ait olma ve o ailenin bayrağını taşıma meselesi olarak görüyoruz” diyor. Öncelikle başvuru yapan eğitim yatırımcıları arasından bir ön değerlendirilme yapılıyor. Ön değerlendirme sonucunda profile uygun görülen adaylarla birebir görüşmeler gerçekleştiriliyor. Bu görüşmelerden sonra ise franchise alması uygun görülen adayların tespit ettiği lokasyonun, kriterlere uygun olarak fizibilite çalışmaları yapılıyor ve lokasyon seçimi eğitim yatırımcısı ile birlikte yapılıyor. Sonrasında ise geriye sözleşme gibi resmi işler kalıyor. Firma, planlama ve fizibilite çalışmalarıyla yatırımcılara destek oluyor, okul açıldıktan sonra ise reklam ve tanıtım faaliyetleriyle katkı sağlıyor.

4-) INFOLANG DİL OKULLARI

 

2008’de kurulan Infolang, 2012’den bu yana franchise veriyor. Bu yıl franchising sistemiyle sekiz şube açmayı hedefleyen firma, partnerler arıyor. Franchise giriş bedeli 30-70 bin TL arasında değişiyor. Bir şube için gereken işletme sermayesi ise şube büyüklüğüne göre değişiyor. Sürekli franchise ödemesi için cirodan herhangi bir pay alınmıyor. Ancak yıllık 2-5 bin TL arasında değişen rakamlarda, sürekli franchise ödemesi almıyor. Şirket, sadece yurtiçinde değil yurtdışmda da şubeler açacak. Yeni açılacak şubenin en az 250 metrekare büyüklükte olması şart. Bu özellikteki bir yerin lokasyon seçiminde bazı kriterlere uyulması isteniyor. Örneğin seçilecek yerin merkezi yerlerde olmasına özen gösteriliyor. Bunun yanı sıra ulaşımı kolay olması gerekiyor.

 

5-) VİZYON KOLEJİ

 

2014’te kurulan Vizyon Koleji, ilk kez bu yıl franchise vermeye başladı. Franchise giriş bedeli 100 bin dolar. Ortalama işletme sermayesi lokasyona göre değişiyor. Reklam katılım payı olarak, yıllık toplam eğitim ücretinin yüzde l’i alınıyor. Sürekli franchise ödemesi olarak, yıllık eğitim ücreti üzerinden proje büyüklüğüne ve lokasyona göre yüzde 6 ile 9 arasında değişen oranlarda pay talep ediliyor, işyeri özellikleri olarak açılacak okul türlerine ve sayılarına göre 7-12 bin metrekare kapalı alan ve MEB standartlarına uygun bahçe alanı gerekiyor.

6-) YAPA

 

Anaokulu ve çocuk kulübü olarak hizmet veren YA-PA franchisee’ler arıyor. Ortalama işletme sermayesi ise şube büyüklüğüne göre değişiyor. Yeni bir şube açmak için en az 400 metrekaresi kapalı, 100 metrekaresi bahçe olan bir işyeri gerekiyor. Reklam katılım payı olarak her öğrenci kaydından küçük bir pay almıyor. Yeni açılacak şubeler için gelişmiş illere öncelik verilecek.


7-) KÜÇÜK ŞEYLER ANAOKULU

 

Prof. Dr. Üstün Dökmen’in sahibi olduğu Üstün Dökmen Yaşam Boyu Gelişim ve Eğitim Akademisi tarafından 2006’da kurulan okulun franchising şartları adaylarla yapılacak görüşmelerde açıklanıyor. Franchise verilirken öğrencilerin oynayabileceği, yeterli büyüklükte bahçesi bulunan dubleks veya tripleks villa tipinde müstakil binalar tercih edilecek. Binada en az 34 metrekarelik dört sınıf olması gerekiyor. Bina içinde müdür odası, öğretmenler odası, psikolog odası, revir odası, sekreter odası, kapalı oyun alanı, temel mutfak bulunduğu mutfak, çocukların boyuna uygun zet ve lavaboları bulunan banyo ve veli bekleme gerekiyor. Küçük Şeyler Anaokulu’nda, öncesi eğitim öğretmenliği” bölümlerinden mezun öğretmenler çalışıyor.

8-) KEYSTONE INTERNATIONAL

 

Eğitim sektörüne anaokulu işletmecisi ve yönetici olarak adım atan Sema Kızılkaya Sever, adım adım girişimini büyüttü. İlk etapta İstanbul’da Keystone International Schools adıyla özel bir okul açtı. Okulun şube sayısını beşe çıkaran Sever, bu yılda hiçbir kredi yada dersten kalmadan Kanada’nın Toronto kentinde kendi okulunun şubesini açtı. Keystone International Schools 2012’de kuruldu. Okulun yönetiminde Sema Kızılkaya Sever’in eşi Metin Sever ve kızı Doğa Demirsü de görev alıyor. Sever, “1990’dan 2006 yılına kadar kızımın adını taşıyan özel bir anaokulum vardı. 2008 eğitim ve öğretim yılında Selamiçeşme’de o yıl açılan Plus anaokulunda kendi okulumu açana kadar yöneticilik yaptım. Anaokulumu açmadan önce, Viyana’da yaşadım orada tecrübe edindim. AvusturyalI anaokulu sahibi bir arkadaşımın desteği ile ilk anaokulumu Çiftehavuzlar’da açtım. Keystone’nu açarken bir daire fiyatı kadar yatırım yaptık. Dragos’dan Küçük Çamlıca’ya taşınmamızla birlikte okulumuz büyüdü ve tanındı. Her zaman başaracağıma inandığım bu proje için hayal kurup, çok çalışıp, pozitife odaklanarak cesaretle ilerledim” diyor. Sever, Toronto’da okul açarken daha önce de bir okulun faaliyet gösterdiği binayı kendi konseptine çevirmiş. Bunun için 2 milyon dolarlık yatırım yapılmış. Keystone Toronto dünyanın her yerinden öğrencilerin geldiği, öte yandan Kanadalı çocuklara da hitap eden konsept butik bir okul. 200 öğrenci kapasiteli, iki katlı 12 sınıflı okul binası şehir merkezinde yer alıyor. Öğrencilere mezun olduklarında Kanada diploması veriliyor. Okulun öğrencileri tamamladıkları kredilerle Kanadalı öğrencilerle aynı haklara sahip olarak sınavsız Kanada’da üniversiteye devam edebiliyor.