Özel okullarda deprem isyanı: Veliler binaların depreme dayanıklı olmadığını iddia etti!
İstanbul'da çocukları özel bir eğitim kurumunda eğitim gören veliler İTÜ İnşaat Fakültesi'nin kolejin binalarının riskli olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğine yönelik rapor hazırladığını öne sürerek, yönetimden çözüm bulmasını istedi. Okul önünde açıklama yapan veliler toplam dokuz binanın riskli olmasına rağmen, sağlam raporu alındığını iddia ederek, “Bu konuyla ilgili başta Milli Eğitim Bakanlığı ve tüm ilgili kurumları göreve çağırıyoruz" diye konuştu
İTÜ İnşaat Fakültesi tarafından hazırlanan teknik inceleme raporuna göre, Doğa Koleji’nin İstanbul Kartal’da bulunan binasının ilkokul olarak kullanılması uygun olmadığı belirtildi. Okul önünde açıklama yapan veliler toplam dokuz binanın riskli olmasına rağmen, sağlam raporu alındığını iddia ederek, “Bu konuyla ilgili başta Milli Eğitim Bakanlığı ve tüm ilgili kurumları göreve çağırıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'yi derinden etkileyen 6 Şubat tarihli depreprem sonra gözler olası İstanbul depremine çevrildi. Uzmanlar, depremde mega kent İstanbul'da binlerce binanın yıkılabileceğini öngörürken, akıllara ‘okullar depreme ne kadar dayanıklı?' sorusunu da gündeme getirdi.
İTÜ RAPORLADI
Sözcü'den Hakan Kaya'nın haberine göre, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından deprem bölgesinde yer alan Kartal Aşağı Mahallesi Şahane Sokak’taki A blok İlkokul Doğa Koleji binasının 2018 TDY’ye göre Performans Analizi Teknik İnceleme Raporu yayımlandı. Raporda söz konusu bina için “Yapı az katlı olmasına rağmen kontrollü hasar performans bölgesindedir. 2018 TOY ye göre A-Blok kontrollü hasar performans seviyesinde olduğu için ilkokul binası olarak kullanılması uygun değildir.” ifadelerine yer verildi.
“İLKOKUL BİNASI ŞEKLİNDE KULLANILMASI UYGUN DEĞİL”
Prof. Dr. Ali Osman Atahan imzalı raporda, okuldaki teknik incelemelerin sonuçlarında genel olarak yapılan değerlendirmede söz konusu okul yapısının taşıyıcı sistemlerinin kullanımı ve yaşanan çevre depremlerden dolay hasar görmediği ve etkilenmediği görüldüğü belirtilerek, yapı dinlenme tesisi olarak tasarlandığını fakat yapının tasarlandığı sene göze alındığında 1975 tarihli deprem yönetmeliğin yürürlükte olduğu belirtildi. Deprem yönetmeliğinin 1998'de değiştirilmiş olup 2007 ve 2018 yılında tekrar değiştirildiği belirtilerek, "Deprem yer hareketleri, kullanılan değerler ve okullar için tasarım sınıfları değiştirilmiş, deprem yükleri artırılmıştır." ifadeleri yer aldı.
“2021 TARİHLİ İTÜ RAPORLARI NEDEN GİZLENİYOR?”
Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Doğa Koleji önünde toplanan veliler konu ile ilgili olarak bir basın açıklaması yaparak yetkilileri de göreve çağırdı. Veliler adına konuşan Biricik Kaymak, Doğa Koleji'nin binalarının riskli olmasına rağmen, sağlam raporu alındığını öne sürerek, binaların teknik inceleme raporlarında sıkıntılar sebebiyle, tüm velilerin gözlerine uyku girmediğini, ortada iki ayrı rapor olduğunu ve şimdilik sıkıntılı olduğu kesin anlaşılan 9 kampüs olduğunu ve diğer Doğa Koleji kampüslerinde de belirsizliğin hakim olduğunu söyledi.
DOĞA KOLEJİ'NDEN AÇIKLAMA
Doğa Koleji yapılan son dakika açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "“Okul binalarımızın depreme dayanıklılıklarının kontrol edilmesi, tedbir gerektiren kampüslerimizle ilgili acilen çözüm yollarının hayata geçirilmesiyle ilgili olarak yönetim kurulumuzca sorumlu bir ‘teknik kurul’ görevlendirilmiş ve bu sorumlu arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmalar neticesinde ‘okul binalarımızın tamamının teknik raporlarının hazırlanması’ kararı alınmıştır. Daha önce araştırma yapıldığı ve sorunlu olduğu iddia edilen kampüslerimizle ilgili olarak öncelik verdiğimiz bu çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam etmektedir.”
Dünya Bankası açıkladı: Deprem nedeniyle 1,25 milyon kişi evsiz kaldı!
Bina sağlamlık testi talebinde patlama yaşandı! İşte süresi ve maliyeti!
Doğa Koleji yine satıldı! Dev kurum artık İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin!