03 / 05 / 2024

Özel okullarda şok! MEB’in ücret dağıttığı ders kitapları geri dönüşüm tesislerine satılıyor!

Özel okullarda şok! MEB’in ücret dağıttığı ders kitapları geri dönüşüm tesislerine satılıyor!

MEB'in dağıttığı ders kitaplarının bazı özel okullarca kapağı dahi açılmadan geri dönüşüm tesislerine satıldığı, öğrencilerine de kendi kitaplarını 10-25 bin lira arasında fiyata satıldığı ifade edildi.



Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından başlatılan öğrencilere ücretsiz ders kitabı uygulamasının son zamanlarda amacının dışına çıkılarak ticari kazanç için kullanıldığı öğrenildi.

Bazı özel okulların, eğitim öğretim yılı başlamadan kitapları geri dönüşüm tesislerine sattığı ortaya çıktı. Bazıları ise kitapları depoya kaldırıp satış için yıl sonunu beklemeyi hedefliyor. Okullar, devletten ücretsiz aldıkları bu kitapları, kilosu 2 TL ile 3.5 TL bandında satarak kâr sağlıyor.

Özel okullarda şok! MEB’in ücret dağıttığı ders kitapları geri dönüşüm tesislerine satılıyor!

İŞLETME SAHİBİ ANLATTI

Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, bir işletme sahibi, pek çok kolejin kitabını topladığını şu şekilde ifade etti: “Daha dün ... Koleji’nin kitaplarını topladım. İsim olarak referans da verebilirim. Güvenebilirsiniz. 6 ton kitap çıktı. Kitapları alıp imha ediyoruz. MEB ile hiçbir sorun yaşamazsınız. İmha ettiğimize ilişkin belge de ayarlarız. Kilosunu 3 TL’den alırım” şeklinde konuştu. Şişli’deki bir başka tesis ise bir kamyon kitaptan aşağısına gelmediğini ifade ederek, “Eski kitapları 3 TL ve sıfır kitapları ise kilosu 3.5 TL’den satın alıyorum” dedi.

"BAZI OKULLAR YAPIYOR"

İstanbul’daki bir kolejin sahibi de kitap satışlarını doğrulayarak şunları söyledi: “Biz kitapları Milli Eğitim’den alıp okulun ilk günü öğrencilere dağıtıyoruz. Doğrusu hiç kullanmıyoruz. Kendi kitaplarımız var. Okulda fazla kitap kalırsa da yıl sonu geri dönüşüme gönderiyoruz. Fakat bazı okullar ‘Zaten kullanmıyoruz’ düşüncesiyle kitaplar gelir gelmez satıyor. Bu kitap yardımının hiç yapılmasına gerek yok. Hepsi çöp oluyor. Aynı zamanda, devlet okullarında da kullanılmıyor”

Özel okullarda şok! MEB’in ücret dağıttığı ders kitapları geri dönüşüm tesislerine satılıyor!

İstanbul’da bir devlet okulunun müdürü ise “Kitapları öğrencinin masasında koyuyorum. Eğer kitap olmazsa öğrencilerin velileri hesabını sorar. Bir veli bile şikâyetçi olsa, bu durum ortaya çıkar. Bu nedenle, devlet okullarında dönem başında cesaret eden olmaz. Bazı özel okulların bu işi gerçekleştirdiğinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

"SIFIR OLANLAR GERİ DÖNÜŞÜME GİTMEZ"

Skandal uygulama ile ilgili olarak Özel Eğitim-Öğretim Derneği (ÖZDEBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay ise şunları söyledi:

"Önceki ders kitapları çok kötüydü ve sınav sistemi için uygun değildi. Keşke hiç basılmasa diyorduk. Fakat son beş senedir kitaplar çok kaliteli hazırlanıyor. Bu nedenle, gelen kitapları okullar artık kullanıyor. Hiç açmadan satışı yapılması yanlış. Hiçbir okul yönetimi kitapları çöpe atmaz. Bunu gerçekleştiren okul sayısı ya hiç yoktur ya da çok azdır. Öğrencinin çözüp bitirdiği kitapları evine götürmüyor. Bunlar kalırsa geri dönüşüme gider. Sıfır olanlar değil."

İstanbul-Ankara arasına 200 kilometrelik ve bir milyar euroluk ‘Akyazı-Ankara Otoyolu’ yapılacak!

Sağlık turizminde 200 milyon doların üstünde anlaşma yapıldı!

Araç sahipleri hemen baksın! Benzin, motorin ve LPG’de sürpriz karar! Duyanlar kuyruk oluşturacak!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön