Genel

Özel sektörde deprem raporu ne kadar? Ücretsiz deprem raporu nerden alınır?

Türkiye'nin üçte birini etkileyen depremlerin ardından binaların sağlamlığını gösteren deprem raporu merak edilmeye başlandı. Özel sektör eliyle hazırlanan raporların bedeli hayli yüksek.

Avukat İrem Çiçek, deprem raporu konusunda yaptığı paylaşımla binlerce insanın merak ettiği bir konuya dikkat çekti.

"İstanbul’da kiracısı olduğum ev için deprem raporu alınması yönünde araştırma yaptım. ITU ve referansları iyi olan özel bir firma, kapsamlı analiz için en uygun teklifi verdi. 10 daireli, 11 katlı bina için 100.000 TL +KDV." paylaşımında bulunan Çiçek,  deprem raporu almak için iki seçenek olduğunu belirterek, "1. Her şirkete ve kuruma değil! 6306 sayılı yasa kapsamında Bakanlık tarafından yetki verilen kurumlardan rapor almak. 2. Belediyelere başvuru yaparak bunun ücretsiz yapılmasını sağlamak" ifadesini kullandı. Çiçek, binanın hasarlı çıkması durumunda binanın boşaltılması gerektiğini dile getirirek çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kira yardımının bin 500 TL olarak belirlendiğini bunun da son derece yetersiz bir miktar olduğuna işaret etti.

İNTERNETTEN BAŞVURU YAPILIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Hızlı Bina Tarama Yöntemi” ile binaların risk durumunu sorgulanabilmesine imkan vermek için başvuruları internetten almaya başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bina Tespiti Projesi ile 2000 yılından önceki binalar bina sorgulaması sonrası düşük, orta yüksek ve çok yüksek riskli olarak değerlendiriliyor. Bina sağlamlık tespiti için başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, https://forms.ibb.gov.tr/ adresi üzerinden ilçe, mahalle, sokak, apartman adı, daire numarası gibi bilgileri içeren formu doldurarak başvuru yapabiliyor.

TESPİT NASIL YAPILIYOR?

İBB bina tespiti 2000 yılı öncesinde yapılan yapılar için geçerli. Başvuru sonrası ekipler beton yüzey sertliğinin ölçülmesi, kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlenmesi, kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması, duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi, düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti gibi işlemleri yaparak veri topluyor. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit ediliyor.

BİNA TESPİTİ ÜCRETLİ MİDİR?

İBB tarafından yürütülen tespit çalışması ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Hızlı tarama yöntemiyle tespit yaptırmak için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterli oluyor. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında sonuçlar, tapu maliklerine, tapu malikinin vefat etmiş olması halinde mirasçısı olduğunu gösterir mirasçılık belgesi sunan kişilere, malik adına bilgi/belge almaya yetkili olduğunu gösterir vekaletname sunan kişilere ve noterce tasdikli yönetim karar defteri ile başvuran yöneticiye bildiriliyor.