Kent Haberleri

Özel sektörde kritik maaş güncellemesi! Maaşı asgari ücretten fazla olanlara ne kadar zam yapılacak? Hemen bakın!

Asgari ücretin, 2023'te brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 TL şeklinde belirlenmesiyle beraber gözler özel sektöre döndü. Özel sektörde kritik maaş güncellemesi! Maaşı asgari ücretten fazla olanlara ne kadar zam yapılacak? Hemen bakın! Yeni asgari ücret yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilerken, yasal mevzuattaki pek çok düzenlemede ölçü olarak kabul görmesi açısından her vatandaşı ilgilendiriyor

Asgari ücretin, 2023'te brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 TL şeklinde belirlenmesiyle beraber gözler özel sektöre döndü. Yeni asgari ücret yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilerken, yasal mevzuattaki pek çok düzenlemede ölçü olarak kabul görmesi açısından her vatandaşı ilgilendiriyor. 

Özel sektörde çalışan ve maaşı asgari ücretten fazla olan kişiler, maaşlarına yapılacak zam oranını merak ediyor. 

 

Peki asgari ücret zammı, özel sektörü nasıl etkileyecek? Maaşı asgari ücretten fazla olanlara ne kadar zam yapılacak? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak açıklanmasıyla beraber tüm dikkatler özel sektöre odaklandı. Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç, özel sektörde çalışan ve maaşı asgari ücretten fazla olanların merak ettiği zam sorusunu yanıtladı. 

Türk - İş Başkanı Ergün Atalay son toplantının yapıldığı gün net 9 bin Türk Lirası rakamını duyurdu, ancak bu rakamda uzlaşıya varılamadı. 

Hükümet ve TİSK’in imzalarıyla yeni dönem asgari ücret rakamı net 8 bin 506 Türk Lirası şeklinde açıklandı. 

2023'ÜN İKİNCİ ALTI AYINDA GÜNCELLEME GELEBİLİR 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan belirlenen bu rakamın yıl içerisinde ortaya çıkan fiyat değişikliklerine bağlı olarak yeniden belirlenebileceğinin altını çizdi. 

Eğer enflasyonda daha yüksek bir seviye söz konusu olursa yılın ikinci altı ayında bu rakamın güncellenebileceği gündeme geldi. 

Asgari ücrette geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 100'lük bir yükseliş yaşandı. Önceki senelerde de artış oranları hep yüksek gerçekleşti. 

Durum böyle olunca son beş senedir ücretlerin genelinde birbirine yakınlaşma başladı.  Bir anlamda ücret yapışkanlığı denilen durum asgari ücret ve hemen üzerindeki ücret seviyelerinde görülüyor. 

Ücretlerin tespitinde insan kaynakları departmanları bu sene zorluk yaşayacak gibi görünüyor. Geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de yüksek oranlı asgari ücret artışı, asgari ücret üzerindeki diğer ücret skalalarında ücretlerin tespitinde bir sorun olacak. 

Enflasyonist süreç ücretlerin asgari ücret ve bu ücrete yakın seviyelerde toplanmasına sebep olurken; açıklanan rakamın ardından  özel sektör işyerlerinde sigortalı çalışanların yüzde 60’a yakını ya asgari ücretli ya da asgari ücrete yakın ücret gruplarında yer alan çalışanlardan meydana gelebilecek. 

Konu ile ilgili olarak "Özel sektör işyerlerinde imzalanan toplu sözleşmeler bu sene imzalanan asgari ücret rakamlarından ciddi anlamda etkilenecektir. Bazı işyerlerinde toplu sözleşmeyle ele geçen rakamlar şu anda asgari ücretin altında kaldı" açıklamasında bulunan Milliyet Gazetesi Yazarı Cem Kılıç, işletmelerin ay başında güncellemelerini asgari ücrete göre yapacağını dile getirdi. 

Üst ücret skalalarının değişmeyeceğinin altını çizen Kılıç, "Bir dahaki toplu sözleşme dönemine kadar aynı kalacak. Bu da hem işletmeler hem de sendikalar açısından yeni yılda yeni ücret sorunlarının ortaya çıkması demek" şeklinde konuştu. 

Asgari ücret memur maaşını da etkileyecek mi? Memur Ocak zammı ne kadar olacak? Kalem kalem hesaplandı! 

Çocuk parası yeni ay ödemeleri hesaplara yattı mı? Çocuk Destek Bileşeni'nden kimler faydalanacak?

Altın rekora hazırlanıyor! Yastık altında 1 gram bile altını olanlar çabuk baksın! 26 Aralık 2022 altın fiyatları