Kent Haberleri

Özel sektörde zamlı maaş depremi! Şirketler maaş belirlerken zorlanıyor! Çalışanların maaşı ne kadar olacak? 

2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretin açıklamasının ardından maaşlar gündemden düşmüyor. Özel sektörde zamlı maaş depremi! Şirketler maaş belirlerken zorlanıyor! Çalışanların maaşı ne kadar olacak?  Bu kapsamda Temmuz ayına göre asgari ücrette yüzde 54

Geçtiğimiz günlerde 2023 yılı için geçerli olacak yeni asgari ücret 8 bin 506 Türk Lirası şeklinde açıklandı. Bu kapsamda Temmuz ayına göre asgari ücrette yüzde 54.66, yılbaşına göre ise yüzde 100 yükseliş yaşandı. 

Özellikle son dönemde asgari ücrete bağlı belirsizlik işe alımları olumsuz şekilde etkiliyordu ve işe alım süreçlerinde gözle görülür bir yavaşlık yaşanıyordu.

Yeni asgari ücretin belli olmasının ardından, işe alım süreçlerindeki hareketliliğin hızlı bir şekilde artacağı öngörülüyordu ancak açıklamanın geç gelmesi ve açıklanan rakamın şirket bütçelerinden fazla olması, istihdam piyasasında belirsizliğe sebep oldu. 

Şirketler asgari ücret açıklamasının ardından maaş belirlemekte zorluk çekiyor. Özel sektörde zamlı maaş depremi! Şirketler maaş belirlerken zorlanıyor! Çalışanların maaşı ne kadar olacak? İşte ayrıntılar...

2023 yılında geçerli olacak yeni asgari ücretin belli olmasının ardından, duruma enflasyonist dönemin sıkıntıları ve çalışanlar ile çalışan adaylarının beklentileri eklenince, şirketler yeni yıl maaşlarını belirlemekte zorluk çekiyor. 

Maaşlarla beklentiler arasında yüzde 10.7'lik fark 

İnsan kaynakları platformu 24 Saatte İş, asgari ücretin açıklandığı 22 Aralık 2022 tarihinden sonra uygulamaya kaydolan 35 bin adayın yeni sene için ortalama maaş beklentisi ile ilgili bir araştırmaya imza attı. 

Bu kapsamda, verilere göre, beklenti ortalaması 9 bin 900 Türk Lirası olurken, aynı dönemde 24 Saatte İş sisteminde açılan 3 bin 510 iş ilanında ortalama ücretin 8 bin 940 Türk Lirası olduğu belirlendi. 

Başka bir deyişle, şirketlerin teklifleri ve adayların beklentisi arasında yüzde 10.7'lik bir fark oluştu. Bu rakam geçen senelerle karşılaştırıldı. 2022 Ocak'ta bu fark yüzde 0,1 iken, Temmuz'da gelen ikinci zamla oranın yüzde 3.8'e çıktığı belirlendi. 

24 Saatte İş’in analizine göre; platform üzerinde garson pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8 bin 850 Türk Lirası iken, adayların adayların bu pozisyondaki maaş beklentileri 9 bin 500 – 10 bin 200 Türk Lirası arasında oldu. 

Kurye pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8 bin 900 Türk Lirası iken adayların bu pozisyondaki maaş beklentilerinin 9 bin 700 – 13 bin 500 Türk Lirası olduğu belirlendi. 

Satış danışmanı pozisyonunda ilan açan şirketlerin maaş ortalaması 8 bin 500 Türk Lirası iken adayların bu pozisyondaki maaş beklenti aralığı ise 9 bin 200 – 10 bin 300 Türk Lirası şeklinde oldu. 

Hem sayılar hem de konuşulanlar, gelecek dönemde özellikle işverenler için zorlayıcı şartların oluşacağını gösteriyor. Maaşlar ile beklentiler arasındaki açılan makasın gelecek süreçte bir dengeye oturacağı bekleniyor. Bununla beraber  bu belirsiz süreçte hem piyasa dinamiklerinin daha hızlı bir şekilde dengeye oturması hem de şirketlere destek verilmesi gerekliliği de gündeme geldi. 

Çiftçiler müjde! 2 yıl geri ödemesiz 500 bin TL kredi desteğini duyan şok oldu! Şimdi şartlara bakın! 

A101'de 32'li tuvalet kağıdı 119 TL, 5 litre yumuşatıcı 54 TL, Sleepy çocuk bezi 179 TL! 5 Ocak 2023 fiyat listesi

Pasaport ücretilerine öyle bir zam geldi ki! Duyanlar seyahat etmeye tövbe edecek!